Oude berichten

Inschrijving gestopt. Introductiecursus Sterrenkunde winter 2024.

UPDATE 31/01/2024; deze cursus is helaas vol.

In de winter van 2024 organiseert de Volkssterrenwacht Bussloo, met ondersteuning van de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum, een ‘Introductiecursus Sterrenkunde’. Op zeven maandagavonden worden diverse onderwerpen behandeld, waarbij de cursist kennis maakt met de wondere wereld van het heelal. De cursus wordt gegeven op zeven maandagavonden: 26 februari, 4, 11, 18 en 25 maart, 8 en 15 april 2024.

Voor meer informatie download hier de flyer of e-mail cursus@volkssterrenwachtbussloo.nl.

Inschrijving gestopt. Cursus “Bouw van het heelal”.

In januari 2024 starten de Volkssterrenwacht Bussloo en de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum gezamenlijk een themacursus ‘Bouw van het Heelal’. Op drie maandagavonden worden diverse onderwerpen behandeld, waarbij de cursist meegenomen wordt naar de oorsprong van het heelal en zicht krijgt op de opbouw van ons universum.

De cursus vindt op de volgende maandagavonden plaats:

15 januari 2024: les 1 – Bijzondere objecten in het heelal

23 januari 2024: les 2 – Het ontstaan en de levensloop van het heelal

30 januari 2024: les 3 – Recente ontwikkelingen in de kosmologie

Bij interesse e-mail cursus@volkssterrenwachtbussloo.nl of download de flyer.

11 november 2023: speciale voorstelling “Lichtstilte” van performancecollectief Project Wildeman

Project Wildeman daalt in Lichtstilte samen met het publiek steeds langzamer af naar het ultieme nulpunt: het binnenste van een zwart gat, het allerdonkerste mysterie van het universum. In Lichtstilte, een hypnotiserende exercitie van inbeeldingskracht en fantasie in electronische en analoge muziek en theater word je uitgenodigd het Donkere Niets te ervaren en een nieuw perspectief op Aarde te creëren.

Tickets zijn alleen verkrijgbaar via onderstaande website:

Eventbrite – Tickets Lichtstilte

Reguliere ticketprijs: €15
Donateur ticketprijs: €10

Zie voor meer informatie het programma.

27 oktober 2023: ‘De dag van de meteoriet’ – Diepenveen

Op 27 oktober 1873 valt in de directe omgeving van het dorpje Diepenveen een meteoriet. Ooggetuigen vinden de steen en brengen hem naar de onderwijzer in het dorp. Daarna geraakt de steen lange tijd buiten beeld om in 2012 bij toeval ‘herontdekt’ te worden. De unieke meteoriet is wetenschappelijk onderzocht en wordt bewaard bij Naturalis in Leiden.

Precies 150 jaar ná de inslag wordt in Diepenveen op vrijdag 27 oktober een feestelijk programma
georganiseerd door de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving (HVDD) in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) in het Kulturhus in Diepenveen.

Op de websites van de HVDD (www.historischeverenigingdiepenveen.nl) en de KNVWS
(www.knvws.nl/symposium/) is meer informatie beschikbaar over wat er allemaal op ‘De Dag van de
Meteoriet’ te beleven valt. De activiteiten en lezingen zijn gratis bij te wonen. Voor de lezingen in de
avond dient men zich aan te melden via één van de genoemde websites (bij voorkeur vóór 15
oktober). Zie ook de flyer.

Foto: Dr. Marco Langbroek

Zondag 2 juli “Landelijke Zonnekijkdag”

Speciale openstelling rond het thema ‘Zon’. De sterrenwacht is geopend van 14 tot 17 uur. In de zaal worden twee multimedia-presentaties verzorgd en buiten zijn er diverse proefjes met licht. Bij helder weer kan met de speciale zonnetelescoop van de sterrenwacht “live” naar de zon worden gekeken. Ook erg leuk voor kinderen.

Beheerderswissel Volkssterrenwacht Bussloo

Na bijna 50 jaar draagt Hans Luidens, de beheerder van de Volkssterrenwacht Bussloo, het stokje over aan Jaap van ’t Leven. Als één van de oorspronkelijke initiatiefnemers heeft Luidens een grote rol gespeeld in de totstandkoming van de publiekssterrenwacht die inmiddels een begrip geworden is in de regio en jaarlijks meer dan 4.000 bezoekers trekt. Met de beheerderswissel kan ook in de toekomst de sterrenwacht deze rol blijven vervullen.

(meer…)

Inschrijving gestopt. Introductiecursus Sterrenkunde – najaar 2023

Deze cursus is helaas vol; u kunt zich eventueel wel vast opgeven als belangstellende via onderstaand e-mailadres voor dezelfde cursus in het voorjaar van 2024 (7 maandagavonden vanaf 26 februari 2024 ).

Volkssterrenwacht Bussloo organiseert van 30 oktober t/m 11 december 2023, met ondersteuning van de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum, een Introductiecursus Sterrenkunde.
Op zeven maandagavonden worden diverse onderwerpen behandeld, waarbij de cursist kennis maakt met de wondere wereld van het heelal.

Voor meer informatie download hier de flyer of e-mail cursus@volkssterrenwachtbussloo.nl.

Dr. J. van der Biltprijs toegekend aan Astrid Eeuwes

Afgelopen zaterdag, 6 mei 2023, ontving VSB medewerker Astrid Eeuwes de prestigieuze Dr. J. van der Biltprijs. Deze prijs is bedoeld voor een lid of vrijwilliger van een KNVWS lidorganisatie die als amateur een bijzondere prestatie heeft geleverd op het gebied van waarnemen, een wetenschappelijke reeks waarnemingen of popularisatie van weer- en sterrenkunde. De jury van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde kende dit jaar deze prijs aan Astrid toe “Voor haar veelzijdige onderzoek aan micrometeorieten, enthousiasme en originaliteit om haar kennis hierover met anderen te delen.”

Bestuur en medewerkers feliciteren Astrid van harte met deze zeer verdiende prijs!

Prijswinnaar Astrid Eeuwes en KNVWS voorzitter Sebastiaan de Vet.

Jaarverslag 2022

Met trots kunnen wij ons Jaarverslag 2022 aan u presenteren. Een jaar waarin het grote publiek zijn weg naar onze sterrenwacht weer heeft weten te vinden.
Dit verslag geeft u een indruk van hoe Volkssterrenwacht Bussloo een goed jaar gedraaid heeft en hoe onze sterrenwacht kan blijven werken aan haar stichtingsdoelstellingen. Vooral hoe wij er kunnen zijn voor ons publiek!

Zeer drukbezochte sterrenkijkdagen

Vrijdagavond waren er reeds 100 bezoekers die af en toe een glimp van de maan konden ontwaren door de wolken heen.

Zaterdagavond was het zo goed als helder en stonden de eerste bezoekers al om 18.30 op de stoep. In totaal 400 bezoekers, veelal gezinnen met kinderen, wisten die avond de weg naar de sterrenwacht te vinden. Iedere 45 minuten een lezing in een volle zaal en lange rijen voor de buiten opgestelde telescopen, waaronder een tweetal zeer grote zelfbouw amateurtelescopen en een live demonstratie astrofotografie.