Oude berichten

Jaarverslag 2022

Met trots kunnen wij ons Jaarverslag 2022 aan u presenteren. Een jaar waarin het grote publiek zijn weg naar onze sterrenwacht weer heeft weten te vinden.
Dit verslag geeft u een indruk van hoe Volkssterrenwacht Bussloo een goed jaar gedraaid heeft en hoe onze sterrenwacht kan blijven werken aan haar stichtingsdoelstellingen. Vooral hoe wij er kunnen zijn voor ons publiek!

Zeer drukbezochte sterrenkijkdagen

Vrijdagavond waren er reeds 100 bezoekers die af en toe een glimp van de maan konden ontwaren door de wolken heen.

Zaterdagavond was het zo goed als helder en stonden de eerste bezoekers al om 18.30 op de stoep. In totaal 400 bezoekers, veelal gezinnen met kinderen, wisten die avond de weg naar de sterrenwacht te vinden. Iedere 45 minuten een lezing in een volle zaal en lange rijen voor de buiten opgestelde telescopen, waaronder een tweetal zeer grote zelfbouw amateurtelescopen en een live demonstratie astrofotografie.

Landelijke Sterrenkijkdagen 24 & 25 februari 2023

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 februari is Volkssterrenwacht Bussloo weer geopend tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen. Op beide avonden worden korte voordrachten over actuele onderwerpen verzorgd en bij helder weer staan natuurlijk de telescopen klaar om de Maan, de planeten Venus, Jupiter, Mars en misschien zelfs de ‘groene’ komeet met eigen ogen te aanschouwen. De toegang tijdens deze avonden is gratis.

Inschrijving tweede introductiecursus Sterrenkunde gestopt.

Update 8 maart 2023; helaas is ook deze cursus vol.

Vanwege overweldigende belangstelling organiseert de Volkssterrenwacht Bussloo, met ondersteuning van de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum, een tweede ‘Introductiecursus Sterrenkunde’. Op zes woensdagavonden (15, 22 en 29 maart en 5, 12 en 19 april) worden diverse onderwerpen behandeld, waarbij de cursist kennis maakt met de wondere wereld van het heelal.

Voor meer informatie of aanmelding stuur een email: cursus@volkssterrenwachtbussloo.nl of download hier de flyer.

Wijziging tarieven consumpties per 1 januari 2023

Met ingang van 1 januari 2023 hanteren wij nieuwe tarieven voor de consumpties aan de bar.

Koffie, thee, fris en warme chocolademelk€ 1,50
Ranja€ 1,00
Koek en Mars€ 1,00

Cursus “Bouw van het heelal”, inschrijving gestopt.

Update 05-12-2022: de cursus is helaas vol, inschrijven is niet meer mogelijk.

(meer…)

Weekend van de Wetenschap 2022

Vrijdag 30 september 2022 om 20.00 uur.   
“Leven op een magneet”
Door: Rosa de Boer, Universiteit Utrecht.


De aarde wordt omringd door het geomagnetisch veld. Maar ook Mars heeft vroeger een magneetveld gehad, en er zijn zelfs kometen die een magneetveld bezitten. Hoe ontstaat zo’n veld eigenlijk? En is het van belang voor het leven op aarde en mogelijk daarbuiten? Dit en meer zal Rosa de Boer, aardwetenschapper van de Universiteit Utrecht, bespreken tijdens het Weekend van de Wetenschap.

Zaterdag 1 oktober 2022 om 20.00.  
“De zon dimmen om het klimaat te redden: Cool plan of grootheidswaanzin?”
Door: Claudia Wieners, Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek Utrecht.

Wat te doen als zelfs een snelle vermindering van de broeikasgasuitstoot niet voldoende is om het klimaat leefbaar te houden? “Solar Radiation Management” (management van zonne-instraling) is een controversieel idee om de aarde kunstmatig af te koelen door een kleine fractie van het zonlicht tegen te houden – bijvoorbeeld door een parasol tussen zon en aarde, wolken witter te maken of de klimaateffecten van grote vulkaanuitbarstingen na te bootsen. Een soort pijnstiller voor het klimaatprobleem dus: het lost de onderliggende oorzaak (broeikasgasconcentratie) niet op, maar kan mogelijk wel de symptomen verzachten. Moeten we hier ver van afblijven? Of kan Solar Radiation Management ons laatste redmiddel worden? Claudia Wieners van het Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek Utrecht legt uit.

Steun VSB via de Rabo Clubsupport

Rabobank Apeldoorn en omgeving organiseert de Rabo Clubsupport voor verenigingen en stichtingen. Zij stelt veel geld beschikbaar aan haar klanten. Alleen leden van de Rabobank kunnen stemmen. Lid worden als klant van Rabobank is gratis en eenvoudig te regelen via de RABO-app.

De Volkssterrenwacht Bussloo doet ook mee aan deze campagne. Stemmen kan via de Rabobank-app op je telefoon of via www.rabobank.nl/clubsupport. Stemmen kan tot en met 27 september.

Landelijk Zonnekijkdag zondag 3 juli 2022.

Op zondag 3 juli 2022 is VSB geopend in het kader van de landelijke zonnekijkdag.

In de zaal: een presentatie over de fascinerende wereld van de Zon, onze ster.
Voor de jeugd: proefjes waarin licht en zon centraal staan.
Bij helder weer kan met speciale zonnetelescopen ‘live’ naar de zon worden gekeken.

De sterrenwacht is geopend van 14 tot 17 uur, toegang is gratis.
De multimedia-presentatie begint om 14.30 uur.
De Zonnekijkdag is geschikt voor kinderen.

Aanpassing entreeprijzen

Met ingang van 1 juli 2022 hanteren wij nieuwe tarieven voor de entree van onze vaste KIJK-IN-avond op vrijdag.

Vanaf deze datum is de entreeprijs €6,- voor volwassenen en €3,- voor kinderen tot en met 14 jaar.