Oude berichten

Geslaagde Perseïden kijkavond 12 augustus.

De speciale openlucht-kijkavond op woensdagavond 12 augustus 2020 was een groot succes. Ruim 40 bezoekers die zich via een reservering vooraf hadden aangemeld, kregen gezeten op het grasveld op elf meegebrachte kleedjes en stoelen, door Alex Scholten een korte uitleg over de zomerhemel, kometen en meteoren. Zodra het voldoende donker was werd de blik omhoog gericht en al snel werden de eerste meteoren gezien. Een verslaggever van Omroep Gelderland legde de sfeer vast in een kort verslag: https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2459588/Vallende-sterren-te-zien-boven-Gelderland

Na middernacht waren alle bezoekers weer vertrokken en bleef een klein groepje vrijwilligers van de sterrenwacht achter. Hoewel van tijd tot tijd gehinderd door flinke velden cirrusbewolking, werden veel fraaie exemplaren gezien. Bij de intrede van de ochtendschemering kwam er een eind aan deze waarnemingsnacht.

(meer…)

Speciale Perseïden kijkavond 12 augustus

Update 10/8. Inschrijving is helaas niet meer mogelijk; het maximaal aantal deelnemers is bereikt.

Op woensdagavond 12 augustus 2020 organiseert de Volkssterrenwacht Bussloo een speciale openlucht-kijkavond op het terrein bij de sterrenwacht. Met name in de nacht van 12 op 13 augustus kunnen er bij helder weer talrijke ‘vallende sterren’ van de jaarlijkse Perseïdenzwerm worden waargenomen. De openlucht-kijkavond begint om 22 uur in de avondschemering. Publieksvoorlichter Alex Scholten zal vanaf de ‘zeepkist’ het publiek uitleg geven over de zomerhemel en de Perseïden. Zodra het voldoende donker wordt kan het publiek zelf tot in de ‘kleine uurtjes’ onder de heldere hemel de Perseïden waarnemen.
Reservering vooraf is noodzakelijk via mailto:reservering@volkssterrenwachtbussloo.nl en de entreeprijs bedraagt 5 euro per persoon (ook voor donateurs). Kinderen t/m 14 jaar zijn gratis.

Livestream AstroCollege terugkijken?

Wilt u de livestream van afgelopen vrijdag 17 juli 2020 nog eens een keer terug kijken? Dat is nu mogelijk via ons Youtube kanaal of door te klikken op onderstaande link.

Heldere komeet NEOWISE

Zoals u ingetwijfeld al in de media heeft gezien, is er momenteel laag aan de noordelijke hemel een heldere komeet zichtbaar, komeet NEOWISE.

Zo ziet de komeet er vanuit de stad uit aan het eind van de avond.
(meer…)

In memoriam Annelies Bijkerk

Op 4 juli jl. is onze vrijwilliger Annelies Bijkerk overleden. Annelies was ruim 20 jaar betrokken bij de Volkssterrenwacht Bussloo. Als echtgenote van beheerder Hans Luidens woonden ze samen in het woongedeelte van de boerderij en vormden daarmee ‘het gezicht’ van de sterrrenwacht.

Velen kennen haar als de goedlachse medewerker achter de bar. Jarenlang heeft ze de inkoop en financiën van de bar verzorgd. Binnen de vrijwilligersgroep en richting de bezoekers had zij oog voor het persoonlijke contact en was ze betrokken bij velerlei activiteiten. We zullen haar missen.

Bestuur en medewerkers wensen Hans en de familie veel sterkte.

Livestreams VSB beperkt toegankelijk voor donateurs.

Sinds half maart biedt de sterrenwacht iedere vrijdagavond publiekslezingen aan via een livestream. Het publiek kan de lezingen volgen op de computer, laptop, tablet of telefoon via de gratis link http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht.

Binnen de richtlijnen van het RIVM is het op beperkte schaal mogelijk om publiek te kunnen ontvangen bij deze livestreams die vanuit de sterrenwacht worden opgenomen. Donateurs van VSB krijgen hierover per mail bericht om een plaats bij deze publieklezingen te kunnen reserveren.

Voor het overige publiek blijft helaas de sterrenwacht momenteel gesloten. Ook kijken met de telescopen is op dit moment nog niet mogelijk.

De livestream begint iedere vrijdagavond om 20.00 uur.

Publiekslezingen te volgen via livestream.

Aangezien alle publieke ruimtes zijn gesloten, biedt de sterrenwacht de publiekslezingen van vrijdagavonden aan via een livestream.
Het publiek kan de lezingen volgen op de computer, laptop, tablet of telefoon via de gratis link http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht.
Een uniek moment voor de bezoekers van de sterrenwacht, maar ook voor andere geïnteresseerden in Nederland.

Gezien de omstandigheden kan het programma echter nog op het laatste moment aangepast geworden, waarvoor graag uw begrip. We proberen de website wat dat betreft zo actueel mogelijk te houden.

De livestream begint om 20.00 uur. Kom niet naar de sterrenwacht!
Die is en blijft voorlopig gesloten voor publiek in verband met het Covid-19 virus. De opnames voor de livestreams worden op een andere locatie opgenomen. Kijken met de telescopen is dus ook niet mogelijk.

VSB voorlopig gesloten voor publiek.


Gezien de situatie rondom het coronavirus, heeft het bestuur van Volkssterrenwacht Bussloo besloten om de sterrenwacht voorlopig te sluiten.
Wij hopen op uw begrip.
Het bestuur.

“Staat Betelgeuze op ontploffen?” – speciale lezing op donderdag 5 maart.

Op donderdagavond 5 maart is Volkssterrenwacht Bussloo extra geopend voor publiek. Deze extra openstelling is speciaal georganiseerd voor iedereen die alles wil weten over de ster Betelgeuze.

De heldere ster Betelgeuze neemt de laatste tijd duidelijk in helderheid af. Wetenschappers over de hele wereld zijn er nog niet over uit wat er aan de hand is met “de grote rode reus” in het sterrenbeeld Orion. Reden voor Frank Vermeulen om alle wetenschappelijke nieuwsberichten eens onder de loep te nemen. Want wat is hier aan de hand? Staat de ster op ontploffen? Wordt het een supernova? Gaan we binnenkort iets meemaken wat al een paar eeuwen niet meer is waargenomen? Het publiek krijgt op donderdag 5 maart antwoorden op deze en vele andere vragen, vormgegeven in een fraaie multimedia presentatie.

Voor deze extra openstelling is reserveren niet mogelijk. De toegang voor volwassenen bedraagt €5,00 en voor kinderen onder de 12 jaar €2,50. Donateurs hebben gratis toegang. De deuren openen om 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Bij helder weer is er ook gelegenheid om zelf met de grote telescopen naar Betelgeuze en de sterrenhemel te kijken.

Volkssterrenwacht Bussloo zoekt nieuwe voorzitter

De Volkssterrenwacht Bussloo (VSB) is een stichting die zich er al ruim 40 jaar op richt om de kennis over sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde toegankelijk te maken voor een breed publiek. Daartoe organiseert VSB kijkavonden, groepsbezoeken, jeugdmiddagen, cursussen en biedt het waarneemfaciliteiten voor de actieve amateur.

Voor het bestuur van de stichting zijn wij op zoek naar een nieuwe voorzitter. De voorzitter geeft mede richting aan het beleid van VSB, stelt, met medebestuurders, een meerjarenplan op en zit de vergaderingen voor. Een brede algemene kennis van het aandachtsgebied van de VSB is gewenst.

VSB is een 100% vrijwilligersorganisatie. Naast het bestuur is er een groep van 10 tot 15 actieve vrijwilligers die de activiteiten organiseren. De sterrenwacht ontvangt jaarlijks zo’n 4.000 bezoekers en wordt ondersteund door een groep van circa 130 donateurs. VSB biedt u een bloeiende en enthousiaste groep mensen om samen te werken om sterrenkunde onder een breed publiek onder de aandacht te brengen.

Geïnteresseerd in deze functie? Neem dan contact op met de huidige voorzitter Alex Scholten (info@volkssterrenwachtbussloo.nl of 0571-262006). U kunt schriftelijk reageren naar voornoemd mailadres en uw motivatie kenbaar maken.