Oude berichten

VSB vanavond gesloten vanwege de storm!

Vanwege de storm Eunice kan de lezing van vanavond 18 februari 2022 helaas geen doorgang vinden. Wel is het mogelijk in de livestream te kijken naar een opname van de lezing “Onweer en bliksem” die gastspreker Michiel Hartmann vorig jaar gaf.

(http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht)

Wij zien uw graag volgende week weer terug.

VSB weer open voor publiek.

Met ingang van 28 januari 2022 mag de Volkssterrenwacht Bussloo weer publiek ontvangen.

Onze richtlijnen voor openstelling zijn:

 • Reserveren niet nodig.
 • Zaal open vanaf 19:30 uur start lezing om 20:00 uur.
 • Met in acht name van de 1.5m regel is de maximale bezetting in de zaal 14 personen (exclusief medewerkers).
 • Bij te grote opkomst geldt bij méér dan 14 bezoekers ‘vol-is-vol’ en kunnen wij niemand meer binnenlaten.
 • Publiek mag de sterrenwacht alleen bezoeken op vertoon van een geldige coronapas (Coronacheck-app of op papier).
 • Bij binnenkomst, vertrek en bewegen door de zaal is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • Volkssterrenwacht Bussloo valt onder culturele instellingen.
 • Onze livestreams blijven wij voorlopig ook gewoon aanbieden via  www.youtube.com/Volkssterrenwacht. 

Blijf altijd onze website in de gaten houden voor actuele informatie en wijzigingen in onze richtlijnen voor openstelling. Volkssterrenwacht Bussloo blijft de landelijke richtlijnen volgen en zal zich hierop aanpassen als daar aanleiding toe is.

De Ster van Bethlehem

Er is vanavond (24 december) geen livestream. Het is echter wel mogelijk om vanaf 19.00 de vorige jaar uitgezonden opname van de livestream over de Ster van Bethlehem opnieuw te bekijken.

In deze presentatie wordt door Alex Scholten uitgelegd welke verklaringen er zijn voor de Ster van Bethlehem.

Let op! Dit is een opname. Dus er is geen mogelijkheid tot chat.

http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht

Sterrenwacht gesloten – livestreams

Op basis van de aangescherpte coronamaatregelen, zoals aangekondigd tijdens de persconferentie van 26 november 2021, zijn wij genoodzaakt de VSB weer te sluiten voor publiek. Onze wekelijkse lezingen op de kijk-in-avonden zijn tot nader bericht niet meer toegankelijk voor publiek. Wel zijn de lezingen online als livestream te volgen op de computer, laptop, tablet of telefoon via de gratis link http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht.
De livestream begint om 20.00 uur. Ook kijken met de telescopen is op dit moment nog niet mogelijk.

LIVESTREAM Nacht van de Nacht

In het kader van de ‘Nacht van de Nacht’ organiseert de Volkssterrenwacht Bussloo op zaterdagavond 30 oktober 2021 vanaf 20.00 uur een speciale livestream.

Alex Scholten verzorgt een korte presentatie over de sterrenhemel en hoe de toenemende lichthinder de beleving hiervan beïnvloedt.

Daarna wordt een leuke online-quiz gehouden voor jong en oud.

Deze avond wordt uitsluitend online verzorgd! http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht

De sterrenwacht is niet geopend voor het publiek.

Koninklijke onderscheiding Alex Scholten

Alex Scholten werd vrijdagavond 1 oktober 2021 verrast met zijn benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De bijbehorende versierselen werden, in de pauze van zijn lezing, opgespeld door burgemeester van Hedel (gemeente Brummen) ten overstaan van familie, publiek en vrijwilligers.

VSB weer toegankelijk voor publiek!

Met ingang van 2 oktober 2021 gaat Volkssterrenwacht Bussloo weer open voor publiek!

Voor het eerst sinds november 2020 kunnen wij bij onze lezingen weer publiek gaan ontvangen op onze locatie te Bussloo.

Onze richtlijnen voor openstelling zijn:

 • Reserveren niet nodig.
 • Zaal open vanaf 19:30 uur start lezing om 20:00 uur.
 • Maximale bezetting in de zaal 45 personen (exclusief medewerkers).
 • Bij te grote opkomst geldt bij méér dan 45 bezoekers ‘vol-is-vol’ en kunnen wij niemand meer binnenlaten.
 • Publiek mag de sterrenwacht alleen bezoeken op vertoon van een geldige coronapas (Coronacheck-app of op papier). Volkssterrenwacht Bussloo valt onder culturele instellingen.
 • Ons observatorium blijft in ieder geval tot en met 13 oktober 2021 nog gesloten, dus kijken met de telescopen is op dit moment nog niet mogelijk.
 • Het gehele sterrewacht-terrein is rookvrij, dus ook het terras voor de ingang en het grasveld inclusief observatorium. Enkel bij het informatiebord op de parkeerplaats staat een rookzuil waar gerookt mag worden.

Onze livestreams blijven wij voorlopig ook gewoon aanbieden via  www.youtube.com/Volkssterrenwacht. Ook nu wij weer publiek op onze locatie kunnen ontvangen.

Blijf altijd onze website in de gaten houden voor actuele informatie en wijzigingen in onze richtlijnen voor openstelling. Volkssterrenwacht Bussloo blijft de landelijke richtlijnen volgen en zal zich hierop aanpassen als daar aanleiding toe is.

Geslaagde Perseïden kijkavond 12 augustus.

De speciale openlucht-kijkavond op woensdagavond 12 augustus 2020 was een groot succes. Ruim 40 bezoekers die zich via een reservering vooraf hadden aangemeld, kregen gezeten op het grasveld op elf meegebrachte kleedjes en stoelen, door Alex Scholten een korte uitleg over de zomerhemel, kometen en meteoren. Zodra het voldoende donker was werd de blik omhoog gericht en al snel werden de eerste meteoren gezien. Een verslaggever van Omroep Gelderland legde de sfeer vast in een kort verslag: https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2459588/Vallende-sterren-te-zien-boven-Gelderland

Na middernacht waren alle bezoekers weer vertrokken en bleef een klein groepje vrijwilligers van de sterrenwacht achter. Hoewel van tijd tot tijd gehinderd door flinke velden cirrusbewolking, werden veel fraaie exemplaren gezien. Bij de intrede van de ochtendschemering kwam er een eind aan deze waarnemingsnacht.

(meer…)

Speciale Perseïden kijkavond 12 augustus

Update 10/8. Inschrijving is helaas niet meer mogelijk; het maximaal aantal deelnemers is bereikt.

Op woensdagavond 12 augustus 2020 organiseert de Volkssterrenwacht Bussloo een speciale openlucht-kijkavond op het terrein bij de sterrenwacht. Met name in de nacht van 12 op 13 augustus kunnen er bij helder weer talrijke ‘vallende sterren’ van de jaarlijkse Perseïdenzwerm worden waargenomen. De openlucht-kijkavond begint om 22 uur in de avondschemering. Publieksvoorlichter Alex Scholten zal vanaf de ‘zeepkist’ het publiek uitleg geven over de zomerhemel en de Perseïden. Zodra het voldoende donker wordt kan het publiek zelf tot in de ‘kleine uurtjes’ onder de heldere hemel de Perseïden waarnemen.
Reservering vooraf is noodzakelijk via mailto:reservering@volkssterrenwachtbussloo.nl en de entreeprijs bedraagt 5 euro per persoon (ook voor donateurs). Kinderen t/m 14 jaar zijn gratis.

Livestream AstroCollege terugkijken?

Wilt u de livestream van afgelopen vrijdag 17 juli 2020 nog eens een keer terug kijken? Dat is nu mogelijk via ons Youtube kanaal of door te klikken op onderstaande link.