Oude berichten

Sounds of Interstellar Space – speciale muziek-voorstelling op 14 december 2019

Sounds of Interstellar Space is een beleving: ondergedompeld worden in de mysterieuze wereld van het universum, waarbij muziek en wetenschap samensmelten. Accordeonist Rik Cornelissen, vibrafonist Vincent Houdijk en contrabassist Maciej Domaradzki, samen vormen zij TRIFID, gaan op tournee met hun nieuwe programma Sounds of Interstellar Space. Het titelstuk is geschreven op basis van recent door de NASA en ESA opgevangen golven in de buurt van Saturnus.

De voorstelling begint dichtbij onszelf, op Aarde. Er wordt ingezoomd op de plek waar we ons op dat moment bevinden, waar je wordt meegenomen op reis tot ver buiten de rand van ons zonnestelsel.

Spreker Djoeke Schoonenberg (bachelor Liberal Arts and Sciences en master Natuurkunde) vertelt over de sterren, planeten en de fenomenen achter de composities. En de muzikanten laten hun interpretatie klinken.
De muziek van Sounds of Interstellar Space klinkt onderzoekend en ruimtelijk en is beïnvloed door zowel klassieke muziek, jazz als tango. Lyrische muziek vol improvisatie, met het heelal als basis voor alle composities. Groter kan je inspiratiebron niet zijn.

Donateurs van VSB krijgen korting bij het bestellen van de kaarten. Ga naar www.soundsofinterstellarspace.nl, en aangekomen op het scherm van Eventbrite, vult u promotiecode M20 in en u ontvangt dan een korting van €3,50 op het ticket.

Beginnerscursus vol!

Inschrijven voor de “Beginnerscursus Sterrenkunde” die start in oktober is helaas niet meer mogelijk. Indien u graag op de hoogte gehouden wilt worden van de volgende beginnerscursus die in het voorjaar van 2020 zal starten, laat dan svp uw e-mail adres achter: info@volkssterrenwachtbussloo.nl.

Open dag “50 jaar maanlanding Apollo 11”

Zondag 21 juli 2019; speciale open dag ter gelegenheid van het feit dat op deze dag precies 50 jaar geleden Apollo 11-astronaut Neil Armstrong als eerste mens voet zette op de maan; een hoogtepunt in de geschiedenis van de mensheid.
Vrijwilligers van de DRRA (Dutch Rocket Research Association) geven de gehele dag spectaculaire demonstraties van lanceringen van modelraketten.
Voor de jeugd is het mogelijk om water-raketten te lanceren en proefjes te doen met zonlicht.
In de zaal van de sterrenwacht is er een tentoonstelling met diverse herinneringen aan het Apollo-programma en een doorlopend programma met film- en fotobeelden. Bij helder weer kan met de speciale zonnetelescoop van de sterrenwacht naar de zon worden gekeken.
Centraal in het programma staan drie korte presentaties:
11.30 uur : “Neil Armstrong in de voetsporen van Kuifje” door Alex Scholten
13.30 uur : “DRRA: zelf modelraketten maken en lanceren” door DRRA
15.00 uur : “Neil Armstrong in de voetsporen van Kuifje” door Alex Scholten

De toegang op deze dag is gratis.

Apollo 11 film met korting

Apollo 11 is een spectaculaire documentaire rond één van de meest monumentale historische gebeurtenissen van de vorige eeuw. Deze documentaire bevat nooit eerder vertoond beeld- en geluidsmateriaal van de landing op de maan in 1969.

Op VSB liggen vouchers klaar waarmee u de film in Gigant Apeldoorn met €2 kunt bijwonen. Vouchers zijn beschikbaar zolang de voorraad strekt. Bekijk de website van Gigant Apeldoorn voor actuele tijden en tickets.

Gedeeltelijke maansverduistering 16 juli

Op dinsdagavond 16 juli 2019 zal, bij heldere hemel, vanaf circa 22 uur zichtbaar zijn hoe de maan gedeeltelijk in de schaduw van de aarde komt.
Het maximum is om 23.31 uur. Tot ruim na middernacht kan vanaf de Volkssterrenwacht Bussloo dit hemelverschijnsel ‘live’ gevolgd worden.

De sterrenwacht is geopend vanaf 21.30 uur. De toegang is gratis.

Zondag 7 juli; landelijke zonnekijkdag

1e Landelijke Zonnekijkdag – toegang gratis – Volkssterrenwacht Bussloo

Zondag 7 juli 2019 wordt de 1e Landelijke Zonnekijkdag georganiseerd. In de zaal is er om 14.30 uur een presentatie over de fascinerende wereld van de Zon, onze ster. Voor de jeugd zijn er proefjes waarin licht en zon centraal staan. En bij helder weer kan natuurlijk met de speciale zonnetelescoop van de sterrenwacht ‘live’ naar de zon worden gekeken.

De sterrenwacht is deze middag geopend van 14 tot 17 uur. De multimedia-presentatie begint om 14.30 uur. De toegang is gratis.

Inschrijving ‘Beginnerscursus Sterrenkunde’ gestart

Eind oktober 2019 start de Volkssterrenwacht Bussloo, met ondersteuning van de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum,
een ‘Beginnerscursus Sterrenkunde’.
Deze cursus vindt plaats op de volgende zes maandagavonden 28 oktober, 4, 11, 18, 25 november en 2 december 2019.
Tijdens deze avonden worden de volgende onderwerpen behandeld:

  1. Sterrenkunde als wetenschap
  2. De sterrenhemel
  3. Aarde, maan en zon
  4. Het zonnestelsel
  5. Het Melkwegstelsel
  6. Het heelal

Voor aanmelden of meer informatie: download de flyer, bel naar 0571 – 262006 of e-mail info@volkssterrenwachtbussloo.nl.

Jeugdmiddagen voorjaar 2019

In april, mei en juni worden er weer jeugdmiddagen voor de jeugd vanaf 8 jaar georganiseerd.
Het doel van deze middagen is om de jeugd op een actieve en creatieve manier kennis te laten maken met sterrenkunde en ruimtevaart.

Zaterdag 13 april 2019: “Kometen en meteoren” (met het maken van echte kometen en meteoren).
Zaterdag 11 mei 2019: “Exoplaneten” (we maken zelf exoplaneten).
Zaterdag 15 juni 2019: “Ruimtevaart” (met het afschieten van raketten).

Op iedere dag is er maximaal plaats voor 15 kinderen van 8 jaar en ouder. De middag duurt van 14.00 uur tot 16.00 uur

Elke bijeenkomst hebben de kinderen iets leuks om mee naar huis te nemen en er is steeds een gevarieerd aanbod.
De kosten zijn €7,50 per bijeenkomst inclusief ranja. Bij mooi weer overdag wordt er uiteraard ook door de zonnekijker gekeken en worden er extra buitenactiviteiten ingepland.
Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kunt u doen door een mail te sturen naar info@volkssterrenwachtbussloo.nl.
Mail de datum, de naam van de deelnemer, de leeftijd en het telefoonnummer. U ontvangt dan van ons een bevestiging en aanvullende informatie.

         

Inschrijving beginnerscursus maart 2019 gestart

Update 22/2: helaas is de cursus geannuleerd.
Stuur ons s.v.p. een email indien u op de hoogte wilt blijven van aankomende cursussen.

In maart 2019 start de ‘Beginnerscursus Sterrenkunde’. Deze wordt georganiseerd door vrijwilligers van de Volkssterrenwacht Bussloo en de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum en behandeld op zes maandagavonden diverse onderwerpen, waarbij de cursist kennis maakt met allerlei facetten van de moderne sterrenkunde: Wat is het verschil tussen planeten, manen en sterren? Hoe kunnen sterren stralen? Wat is licht? Wat is de Melkweg? Zijn er planeten bij andere sterren? Hoe wordt de ouderdom van het heelal bepaald? Hoe is het heelal ontstaan?

Bij helder weer wordt de donkere sterrenhemel van Bussloo gebruikt om zelf sterrenbeelden te herkennen en worden de telescopen gericht op bijvoorbeeld de Maan, de Orionnevel en andere objecten aan de winterhemel.

De cursus wordt gegeven op de maandagavonden 4, 11, 18, 25 maart en 1 en 8 april in het gebouw van de Volkssterrenwacht Bussloo aan de Bussloselaan 4, 7383 RP Bussloo (gemeente Voorst). 

De cursusprijs bedraagt € 95,00 inclusief werkmap en koffie. Speciale voorkennis is niet noodzakelijk. Voor nadere informatie en aanmelding kunt u bellen met 0571-262006, een email sturen naar info@volkssterrenwachtbussloo.nl of download de flyer 2019-Q1-Cursus-Beginners .

Maansverduistering goed zichtbaar

De maansverduistering van maandagochtend 21 januari 2019 was, ondanks enkele korte periodes met mist, goed waarneembaar vanaf de volkssterrenwacht. Zo’n 75 medewerkers en bezoekers hebben de verduistering van begin tot eind kunnen zien. Vergeleken met de vorige maansverduistering van juli 2018, waren de omstandigheden dit keer totaal anders. Waar de vorige verduistering plaats vond bij een tropische temperatuur van 38°C was het nu -8°C. Desondanks hebben alle aanwezigen genoten van dit fraaie verschijnsel. (meer…)