Oude berichten

Publiekslezingen te volgen via livestream.

Aangezien alle publieke ruimtes zijn gesloten, biedt de sterrenwacht de publiekslezingen van vrijdagavonden aan via een livestream.
Het publiek kan de lezingen volgen op de computer, laptop, tablet of telefoon via de gratis link http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht.
Een uniek moment voor de bezoekers van de sterrenwacht, maar ook voor andere geïnteresseerden in Nederland.

Gezien de omstandigheden kan het programma echter nog op het laatste moment aangepast geworden, waarvoor graag uw begrip. We proberen de website wat dat betreft zo actueel mogelijk te houden.

De livestream begint om 20.00 uur. Kom niet naar de sterrenwacht!
Die is en blijft voorlopig gesloten voor publiek in verband met het Covid-19 virus. De opnames voor de livestreams worden op een andere locatie opgenomen. Kijken met de telescopen is dus ook niet mogelijk.

VSB voorlopig gesloten voor publiek.


Gezien de situatie rondom het coronavirus, heeft het bestuur van Volkssterrenwacht Bussloo besloten om de sterrenwacht voorlopig te sluiten.
Wij hopen op uw begrip.
Het bestuur.

“Staat Betelgeuze op ontploffen?” – speciale lezing op donderdag 5 maart.

Op donderdagavond 5 maart is Volkssterrenwacht Bussloo extra geopend voor publiek. Deze extra openstelling is speciaal georganiseerd voor iedereen die alles wil weten over de ster Betelgeuze.

De heldere ster Betelgeuze neemt de laatste tijd duidelijk in helderheid af. Wetenschappers over de hele wereld zijn er nog niet over uit wat er aan de hand is met “de grote rode reus” in het sterrenbeeld Orion. Reden voor Frank Vermeulen om alle wetenschappelijke nieuwsberichten eens onder de loep te nemen. Want wat is hier aan de hand? Staat de ster op ontploffen? Wordt het een supernova? Gaan we binnenkort iets meemaken wat al een paar eeuwen niet meer is waargenomen? Het publiek krijgt op donderdag 5 maart antwoorden op deze en vele andere vragen, vormgegeven in een fraaie multimedia presentatie.

Voor deze extra openstelling is reserveren niet mogelijk. De toegang voor volwassenen bedraagt €5,00 en voor kinderen onder de 12 jaar €2,50. Donateurs hebben gratis toegang. De deuren openen om 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Bij helder weer is er ook gelegenheid om zelf met de grote telescopen naar Betelgeuze en de sterrenhemel te kijken.

Volkssterrenwacht Bussloo zoekt nieuwe voorzitter

De Volkssterrenwacht Bussloo (VSB) is een stichting die zich er al ruim 40 jaar op richt om de kennis over sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde toegankelijk te maken voor een breed publiek. Daartoe organiseert VSB kijkavonden, groepsbezoeken, jeugdmiddagen, cursussen en biedt het waarneemfaciliteiten voor de actieve amateur.

Voor het bestuur van de stichting zijn wij op zoek naar een nieuwe voorzitter. De voorzitter geeft mede richting aan het beleid van VSB, stelt, met medebestuurders, een meerjarenplan op en zit de vergaderingen voor. Een brede algemene kennis van het aandachtsgebied van de VSB is gewenst.

VSB is een 100% vrijwilligersorganisatie. Naast het bestuur is er een groep van 10 tot 15 actieve vrijwilligers die de activiteiten organiseren. De sterrenwacht ontvangt jaarlijks zo’n 4.000 bezoekers en wordt ondersteund door een groep van circa 130 donateurs. VSB biedt u een bloeiende en enthousiaste groep mensen om samen te werken om sterrenkunde onder een breed publiek onder de aandacht te brengen.

Geïnteresseerd in deze functie? Neem dan contact op met de huidige voorzitter Alex Scholten (info@volkssterrenwachtbussloo.nl of 0571-262006). U kunt schriftelijk reageren naar voornoemd mailadres en uw motivatie kenbaar maken.

“Beginnerscursus Sterrenkunde” voorjaar 2020 – vol

Update 01/02/2020: Helaas is de cursus vol. Houd de website in de gaten voor een volgende cursus of stuur ons een email.

In de maanden februari en maart van 2020 start de Volkssterrenwacht Bussloo, met ondersteuning van de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum, een ‘Beginnerscursus Sterrenkunde’.
Deze cursus vindt plaats op de volgende zes maandagavonden: 17 en 24 februari en 2, 9, 16 en 23 maart 2020.
Tijdens deze avonden worden de volgende onderwerpen behandeld:

  1. Sterrenkunde als wetenschap
  2. De sterrenhemel
  3. Aarde, maan en zon
  4. Het zonnestelsel
  5. Het Melkwegstelsel
  6. Het heelal

De cursusavonden beginnen om 19.30 uur (tot uiterlijk 22.00 uur) en worden gehouden in het gebouw van de Volkssterrenwacht Bussloo aan de Bussloselaan 4, 7383 RP Bussloo (gemeente Voorst). De cursus wordt gegeven door  vrijwilligers van de sterrenwacht. De cursusprijs bedraagt €115,00 inclusief cursusboek (‘Handboek Sterrenkunde’, Govert Schilling, editie 2018, winkelwaarde: € 30,00) en koffie. Voor aanmelden of meer informatie: download de flyer, bel naar 0571 – 262006 of e-mail info@volkssterrenwachtbussloo.nl.

Inschrijving cursus ‘Bouw van het heelal’ – nog plaatsen beschikbaar.

Op de maandagavonden van 20, 27 januari en 3 februari 2020 starten de Volkssterrenwacht Bussloo en de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum gezamenlijk een themacursus ‘Bouw van het Heelal’.
Diverse onderwerpen rondom het ontstaan en opbouw van het heelal, ‘zwarte gaten’, ‘superclusters’ en de ‘oerknal’ komen in deze cursus aan de orde.

Voor inschrijvingen of meer informatie download de flyer, bel naar 0571 – 262006 of e-mail info@volkssterrenwachtbussloo.nl.

Sounds of Interstellar Space – speciale muziek-voorstelling op 14 december 2019

Sounds of Interstellar Space is een beleving: ondergedompeld worden in de mysterieuze wereld van het universum, waarbij muziek en wetenschap samensmelten. Accordeonist Rik Cornelissen, vibrafonist Vincent Houdijk en contrabassist Maciej Domaradzki, samen vormen zij TRIFID, gaan op tournee met hun nieuwe programma Sounds of Interstellar Space. Het titelstuk is geschreven op basis van recent door de NASA en ESA opgevangen golven in de buurt van Saturnus.

De voorstelling begint dichtbij onszelf, op Aarde. Er wordt ingezoomd op de plek waar we ons op dat moment bevinden, waar je wordt meegenomen op reis tot ver buiten de rand van ons zonnestelsel.

Spreker Djoeke Schoonenberg (bachelor Liberal Arts and Sciences en master Natuurkunde) vertelt over de sterren, planeten en de fenomenen achter de composities. En de muzikanten laten hun interpretatie klinken.
De muziek van Sounds of Interstellar Space klinkt onderzoekend en ruimtelijk en is beïnvloed door zowel klassieke muziek, jazz als tango. Lyrische muziek vol improvisatie, met het heelal als basis voor alle composities. Groter kan je inspiratiebron niet zijn.

Donateurs van VSB krijgen korting bij het bestellen van de kaarten. Ga naar www.soundsofinterstellarspace.nl, en aangekomen op het scherm van Eventbrite, vult u promotiecode M20 in en u ontvangt dan een korting van €3,50 op het ticket.

Beginnerscursus vol!

Inschrijven voor de “Beginnerscursus Sterrenkunde” die start in oktober is helaas niet meer mogelijk. Indien u graag op de hoogte gehouden wilt worden van de volgende beginnerscursus die in het voorjaar van 2020 zal starten, laat dan svp uw e-mail adres achter: info@volkssterrenwachtbussloo.nl.

Open dag “50 jaar maanlanding Apollo 11”

Zondag 21 juli 2019; speciale open dag ter gelegenheid van het feit dat op deze dag precies 50 jaar geleden Apollo 11-astronaut Neil Armstrong als eerste mens voet zette op de maan; een hoogtepunt in de geschiedenis van de mensheid.
Vrijwilligers van de DRRA (Dutch Rocket Research Association) geven de gehele dag spectaculaire demonstraties van lanceringen van modelraketten.
Voor de jeugd is het mogelijk om water-raketten te lanceren en proefjes te doen met zonlicht.
In de zaal van de sterrenwacht is er een tentoonstelling met diverse herinneringen aan het Apollo-programma en een doorlopend programma met film- en fotobeelden. Bij helder weer kan met de speciale zonnetelescoop van de sterrenwacht naar de zon worden gekeken.
Centraal in het programma staan drie korte presentaties:
11.30 uur : “Neil Armstrong in de voetsporen van Kuifje” door Alex Scholten
13.30 uur : “DRRA: zelf modelraketten maken en lanceren” door DRRA
15.00 uur : “Neil Armstrong in de voetsporen van Kuifje” door Alex Scholten

De toegang op deze dag is gratis.

Apollo 11 film met korting

Apollo 11 is een spectaculaire documentaire rond één van de meest monumentale historische gebeurtenissen van de vorige eeuw. Deze documentaire bevat nooit eerder vertoond beeld- en geluidsmateriaal van de landing op de maan in 1969.

Op VSB liggen vouchers klaar waarmee u de film in Gigant Apeldoorn met €2 kunt bijwonen. Vouchers zijn beschikbaar zolang de voorraad strekt. Bekijk de website van Gigant Apeldoorn voor actuele tijden en tickets.