Oude berichten

Zaterdag 27 oktober, Nacht van de Nacht: “duurzaamheid”

De Nacht van de Nacht op zaterdagavond 27 oktober 2018, staat dit jaar in het teken van  duurzaamheid. Duizenden lichten gaan op deze avond uit en er zijn activiteiten door het hele land. De gemeente Voorst is deze avond op de sterrenwacht te gast met verschillende activiteiten rondom het thema duurzaamheid. Er zijn korte presentaties over de Maan, de actuele sterrenhemel en het fenomeen lichthinder. En natuurlijk staan bij helder weer de telescopen van de sterrenwacht klaar om de sterrenhemel waar te nemen. De toegang is gratis. De sterrenwacht is gratis geopend van 19.30 uur tot 22.30 uur.

Wetenschapsdag zondag 7 oktober

Speciale zondag-openstelling van de Volkssterrenwacht Bussloo op 7 oktober 2018 rond het thema ‘Planeet Aarde’. Centraal staan drie korte presentaties. Voor de jeugd is het mogelijk om waterraketten te lanceren en proefjes te doen met zonlicht. Bij helder weer kan met de speciale zonnetelescoop van de sterrenwacht naar de zon worden gekeken.

13.30 uur “Het veranderende klimaat” – Peter Siegmund (KNMI)

15.00 uur “De actieve Aarde” – Elske de Zeeuw-van Dalfsen (KNMI)

16.15 uur “De Aarde vanuit de Ruimte” – Alex Scholten (VSB)

De sterrenwacht is geopend vanaf 13.00 uur.
Toegang € 5,00 voor volwassenen; € 2,50 kinderen t/m 14 jaar.

Piet Koning overleden

Op 15 mei jl. is op 84-jarige leeftijd Piet Koning in zijn slaap overleden.
Piet was initiatiefnemer en één van de oprichters van de Volkssterrenwacht Bussloo eind 1973. Gepassioneerd door de sterrenhemel heeft hij jarenlang vele presentaties gegeven op VSB op de wekelijkse kijk-avonden, bij groepsontvangsten of cursussen. Piet was meer dan 25 jaar bestuurslid van VSB en ontving in 2000 het erelidmaatschap. Een paar jaar eerder ontving hij de J. van der Biltprijs van de KNVWS voor zijn publieksvoorlichtende activiteiten. In april 2008 hield hij – om gezondheidsreden – zijn laatste publiekspresentatie. Sinds 2000 is een planetoïde naar hem vernoemd: 9707 Petruskoning.

Bestuur en medewerkers zijn zeer erkentelijk voor de essentiële bijdrage die Piet Koning geleverd heeft aan het ontstaan en de ontwikkeling van VSB.

Wij wensen Joke en familie veel sterkte nu Piet niet meer onder ons is.

(meer…)

Landelijke Sterrenkijkdagen een groot succes

De 42e editie van de Landelijke Sterrenkijkdagen op vrijdag 23 en zaterdag 24 februari 2018 is een groot succes geworden. 

Mede dankzij het heldere weer wisten op vrijdagavond ruim 250 bezoekers hun weg naar de sterrenwacht te vinden waar korte lezingen konden worden gevolgd over de Maan en de actuele sterrenhemel. Buiten kon men zelf een blik op de Maan en andere hemelobjekten werpen door de vele opgestelde telescopen.

Op zaterdag was het nog drukker. Er ontstond zelfs tijdelijk een file op de Bussloselaan veroorzaakt door auto’s die op weg waren naar de sterrenwacht. Uiteindelijk hebben deze avond meer dan 300 bezoekers, waaronder veel kinderen, de koude oostenwind getrotseerd om voor het eerst door de grote telescoop en andere opgestelde telescopen te kijken.

Inschrijving cursus Weerkunde april 2018

In April 2018 wordt door Volkssterrenwacht Bussloo en de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum gezamelijk een themacursus ” Weerkunde” georganiseerd. Diverse onderwerpen worden behandeld, waarbij de cursist stap voor stap inzicht krijgt in verschillende aspecten van het weer. (meer…)