Oude berichten

LIVESTREAM Nacht van de Nacht

In het kader van de ‘Nacht van de Nacht’ organiseert de Volkssterrenwacht Bussloo op zaterdagavond 30 oktober 2021 vanaf 20.00 uur een speciale livestream.

Alex Scholten verzorgt een korte presentatie over de sterrenhemel en hoe de toenemende lichthinder de beleving hiervan beïnvloedt.

Daarna wordt een leuke online-quiz gehouden voor jong en oud.

Deze avond wordt uitsluitend online verzorgd! http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht

De sterrenwacht is niet geopend voor het publiek.

Koninklijke onderscheiding Alex Scholten

Alex Scholten werd vrijdagavond 1 oktober 2021 verrast met zijn benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De bijbehorende versierselen werden, in de pauze van zijn lezing, opgespeld door burgemeester van Hedel (gemeente Brummen) ten overstaan van familie, publiek en vrijwilligers.

VSB weer toegankelijk voor publiek!

Met ingang van 2 oktober 2021 gaat Volkssterrenwacht Bussloo weer open voor publiek!

Voor het eerst sinds november 2020 kunnen wij bij onze lezingen weer publiek gaan ontvangen op onze locatie te Bussloo.

Onze richtlijnen voor openstelling zijn:

  • Reserveren niet nodig.
  • Zaal open vanaf 19:30 uur start lezing om 20:00 uur.
  • Maximale bezetting in de zaal 45 personen (exclusief medewerkers).
  • Bij te grote opkomst geldt bij méér dan 45 bezoekers ‘vol-is-vol’ en kunnen wij niemand meer binnenlaten.
  • Publiek mag de sterrenwacht alleen bezoeken op vertoon van een geldige coronapas (Coronacheck-app of op papier). Volkssterrenwacht Bussloo valt onder culturele instellingen.
  • Ons observatorium blijft in ieder geval tot en met 13 oktober 2021 nog gesloten, dus kijken met de telescopen is op dit moment nog niet mogelijk.
  • Het gehele sterrewacht-terrein is rookvrij, dus ook het terras voor de ingang en het grasveld inclusief observatorium. Enkel bij het informatiebord op de parkeerplaats staat een rookzuil waar gerookt mag worden.

Onze livestreams blijven wij voorlopig ook gewoon aanbieden via  www.youtube.com/Volkssterrenwacht. Ook nu wij weer publiek op onze locatie kunnen ontvangen.

Blijf altijd onze website in de gaten houden voor actuele informatie en wijzigingen in onze richtlijnen voor openstelling. Volkssterrenwacht Bussloo blijft de landelijke richtlijnen volgen en zal zich hierop aanpassen als daar aanleiding toe is.

Geslaagde Perseïden kijkavond 12 augustus.

De speciale openlucht-kijkavond op woensdagavond 12 augustus 2020 was een groot succes. Ruim 40 bezoekers die zich via een reservering vooraf hadden aangemeld, kregen gezeten op het grasveld op elf meegebrachte kleedjes en stoelen, door Alex Scholten een korte uitleg over de zomerhemel, kometen en meteoren. Zodra het voldoende donker was werd de blik omhoog gericht en al snel werden de eerste meteoren gezien. Een verslaggever van Omroep Gelderland legde de sfeer vast in een kort verslag: https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2459588/Vallende-sterren-te-zien-boven-Gelderland

Na middernacht waren alle bezoekers weer vertrokken en bleef een klein groepje vrijwilligers van de sterrenwacht achter. Hoewel van tijd tot tijd gehinderd door flinke velden cirrusbewolking, werden veel fraaie exemplaren gezien. Bij de intrede van de ochtendschemering kwam er een eind aan deze waarnemingsnacht.

(meer…)

Speciale Perseïden kijkavond 12 augustus

Update 10/8. Inschrijving is helaas niet meer mogelijk; het maximaal aantal deelnemers is bereikt.

Op woensdagavond 12 augustus 2020 organiseert de Volkssterrenwacht Bussloo een speciale openlucht-kijkavond op het terrein bij de sterrenwacht. Met name in de nacht van 12 op 13 augustus kunnen er bij helder weer talrijke ‘vallende sterren’ van de jaarlijkse Perseïdenzwerm worden waargenomen. De openlucht-kijkavond begint om 22 uur in de avondschemering. Publieksvoorlichter Alex Scholten zal vanaf de ‘zeepkist’ het publiek uitleg geven over de zomerhemel en de Perseïden. Zodra het voldoende donker wordt kan het publiek zelf tot in de ‘kleine uurtjes’ onder de heldere hemel de Perseïden waarnemen.
Reservering vooraf is noodzakelijk via mailto:reservering@volkssterrenwachtbussloo.nl en de entreeprijs bedraagt 5 euro per persoon (ook voor donateurs). Kinderen t/m 14 jaar zijn gratis.

Livestream AstroCollege terugkijken?

Wilt u de livestream van afgelopen vrijdag 17 juli 2020 nog eens een keer terug kijken? Dat is nu mogelijk via ons Youtube kanaal of door te klikken op onderstaande link.

Heldere komeet NEOWISE

Zoals u ingetwijfeld al in de media heeft gezien, is er momenteel laag aan de noordelijke hemel een heldere komeet zichtbaar, komeet NEOWISE.

Zo ziet de komeet er vanuit de stad uit aan het eind van de avond.
(meer…)

In memoriam Annelies Bijkerk

Op 4 juli jl. is onze vrijwilliger Annelies Bijkerk overleden. Annelies was ruim 20 jaar betrokken bij de Volkssterrenwacht Bussloo. Als echtgenote van beheerder Hans Luidens woonden ze samen in het woongedeelte van de boerderij en vormden daarmee ‘het gezicht’ van de sterrrenwacht.

Velen kennen haar als de goedlachse medewerker achter de bar. Jarenlang heeft ze de inkoop en financiën van de bar verzorgd. Binnen de vrijwilligersgroep en richting de bezoekers had zij oog voor het persoonlijke contact en was ze betrokken bij velerlei activiteiten. We zullen haar missen.

Bestuur en medewerkers wensen Hans en de familie veel sterkte.

Livestreams VSB beperkt toegankelijk voor donateurs.

Sinds half maart biedt de sterrenwacht iedere vrijdagavond publiekslezingen aan via een livestream. Het publiek kan de lezingen volgen op de computer, laptop, tablet of telefoon via de gratis link http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht.

Binnen de richtlijnen van het RIVM is het op beperkte schaal mogelijk om publiek te kunnen ontvangen bij deze livestreams die vanuit de sterrenwacht worden opgenomen. Donateurs van VSB krijgen hierover per mail bericht om een plaats bij deze publieklezingen te kunnen reserveren.

Voor het overige publiek blijft helaas de sterrenwacht momenteel gesloten. Ook kijken met de telescopen is op dit moment nog niet mogelijk.

De livestream begint iedere vrijdagavond om 20.00 uur.

Publiekslezingen te volgen via livestream.

Aangezien alle publieke ruimtes zijn gesloten, biedt de sterrenwacht de publiekslezingen van vrijdagavonden aan via een livestream.
Het publiek kan de lezingen volgen op de computer, laptop, tablet of telefoon via de gratis link http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht.
Een uniek moment voor de bezoekers van de sterrenwacht, maar ook voor andere geïnteresseerden in Nederland.

Gezien de omstandigheden kan het programma echter nog op het laatste moment aangepast geworden, waarvoor graag uw begrip. We proberen de website wat dat betreft zo actueel mogelijk te houden.

De livestream begint om 20.00 uur. Kom niet naar de sterrenwacht!
Die is en blijft voorlopig gesloten voor publiek in verband met het Covid-19 virus. De opnames voor de livestreams worden op een andere locatie opgenomen. Kijken met de telescopen is dus ook niet mogelijk.