Oude berichten

Inschrijving tweede introductiecursus Sterrenkunde gestopt.

Update 8 maart 2023; helaas is ook deze cursus vol.

Vanwege overweldigende belangstelling organiseert de Volkssterrenwacht Bussloo, met ondersteuning van de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum, een tweede ‘Introductiecursus Sterrenkunde’. Op zes woensdagavonden (15, 22 en 29 maart en 5, 12 en 19 april) worden diverse onderwerpen behandeld, waarbij de cursist kennis maakt met de wondere wereld van het heelal.

Voor meer informatie of aanmelding stuur een email: cursus@volkssterrenwachtbussloo.nl of download hier de flyer.

Wijziging tarieven consumpties per 1 januari 2023

Met ingang van 1 januari 2023 hanteren wij nieuwe tarieven voor de consumpties aan de bar.

Koffie, thee, fris en warme chocolademelk€ 1,50
Ranja€ 1,00
Koek en Mars€ 1,00

Cursus “Bouw van het heelal”, inschrijving gestopt.

Update 05-12-2022: de cursus is helaas vol, inschrijven is niet meer mogelijk.

(meer…)

Weekend van de Wetenschap 2022

Vrijdag 30 september 2022 om 20.00 uur.   
“Leven op een magneet”
Door: Rosa de Boer, Universiteit Utrecht.


De aarde wordt omringd door het geomagnetisch veld. Maar ook Mars heeft vroeger een magneetveld gehad, en er zijn zelfs kometen die een magneetveld bezitten. Hoe ontstaat zo’n veld eigenlijk? En is het van belang voor het leven op aarde en mogelijk daarbuiten? Dit en meer zal Rosa de Boer, aardwetenschapper van de Universiteit Utrecht, bespreken tijdens het Weekend van de Wetenschap.

Zaterdag 1 oktober 2022 om 20.00.  
“De zon dimmen om het klimaat te redden: Cool plan of grootheidswaanzin?”
Door: Claudia Wieners, Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek Utrecht.

Wat te doen als zelfs een snelle vermindering van de broeikasgasuitstoot niet voldoende is om het klimaat leefbaar te houden? “Solar Radiation Management” (management van zonne-instraling) is een controversieel idee om de aarde kunstmatig af te koelen door een kleine fractie van het zonlicht tegen te houden – bijvoorbeeld door een parasol tussen zon en aarde, wolken witter te maken of de klimaateffecten van grote vulkaanuitbarstingen na te bootsen. Een soort pijnstiller voor het klimaatprobleem dus: het lost de onderliggende oorzaak (broeikasgasconcentratie) niet op, maar kan mogelijk wel de symptomen verzachten. Moeten we hier ver van afblijven? Of kan Solar Radiation Management ons laatste redmiddel worden? Claudia Wieners van het Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek Utrecht legt uit.

Steun VSB via de Rabo Clubsupport

Rabobank Apeldoorn en omgeving organiseert de Rabo Clubsupport voor verenigingen en stichtingen. Zij stelt veel geld beschikbaar aan haar klanten. Alleen leden van de Rabobank kunnen stemmen. Lid worden als klant van Rabobank is gratis en eenvoudig te regelen via de RABO-app.

De Volkssterrenwacht Bussloo doet ook mee aan deze campagne. Stemmen kan via de Rabobank-app op je telefoon of via www.rabobank.nl/clubsupport. Stemmen kan tot en met 27 september.

Landelijk Zonnekijkdag zondag 3 juli 2022.

Op zondag 3 juli 2022 is VSB geopend in het kader van de landelijke zonnekijkdag.

In de zaal: een presentatie over de fascinerende wereld van de Zon, onze ster.
Voor de jeugd: proefjes waarin licht en zon centraal staan.
Bij helder weer kan met speciale zonnetelescopen ‘live’ naar de zon worden gekeken.

De sterrenwacht is geopend van 14 tot 17 uur, toegang is gratis.
De multimedia-presentatie begint om 14.30 uur.
De Zonnekijkdag is geschikt voor kinderen.

Aanpassing entreeprijzen

Met ingang van 1 juli 2022 hanteren wij nieuwe tarieven voor de entree van onze vaste KIJK-IN-avond op vrijdag.

Vanaf deze datum is de entreeprijs €6,- voor volwassenen en €3,- voor kinderen tot en met 14 jaar.

Jaarverslag en presentatiegids.

Met trots kunnen wij ons Jaarverslag 2021 en onze Presentatiegids 2022 aan u presenteren.

Jaarverslag 2021

Ons jaarverslag over geeft u een inkijkje in hoe Volkssterrenwacht Bussloo het tweede en lastige coronajaar 2021 doorgekomen is. En ook hoe onze organisatie de publieksactiviteiten in 2021 zoveel mogelijk overeind heeft kunnen houden.

Presentatiegids 2021

In deze presentatiegids laten wij onze sterrenwacht in een breder perspectief zien: waar staan wij voor, voor wie zijn wij er, wat doen wij allemaal nog meer naast de bekende lezingen op de vrijdagavonden en ook waar komen wij vandaan, want onze geschiedenis beslaat nu al bijna vijftig jaar!

Introductiecursus Sterrenkunde vol

Update 28 maart 2022; helaas is deze cursus helemaal vol. Echter, in het najaar (op 31 oktober, 7,14,21 en 28 november en 12 en 19 december) vind een volgende Introductie cursus Sterrenkunde plaats. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via onderstaand email-adres.

Volkssterrenwacht Bussloo organiseert op 25 april en 2, 9, 16, 23 en 30 mei 2022, met ondersteuning van de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum, een Introductiecursus Sterrenkunde.
Op zes maandagavonden worden diverse onderwerpen behandeld, waarbij de cursist kennis maakt met de wondere wereld van het heelal.

Voor meer informatie download hier de flyer of e-mail cursus@volkssterrenwachtbussloo.nl.

Sterrenkijkdagen op Volkssterrenwacht Bussloo

Op zowel vrijdagavond 11 maart als zaterdagavond 12 maart is de Volkssterrenwacht Bussloo vanaf 19.30 uur geopend voor het publiek in het kader van de Sterrenkijkdagen 2022.

Bij helder weer kan met de telescopen naar de maan en de verschillende objecten van de wintersterrenhemel worden gekeken. In de zaal van de sterrenwacht zullen gedurende de avond enkele korte presentaties worden gegeven, ook geschikt voor kinderen.

In ‘Welke ster is dat?’ wordt uitleg gegeven over de sterrenhemel en hoe je zelf sterrenbeelden kunt herkennen. Een presentatie over ‘De Maan, onze buur’ neemt het publiek mee naar het kraterlandschap van de maan en de maanlandingen van het Apollo-tijdperk. Verder wordt er uitleg gegeven over ons zonnestelsel met zijn verschillende planeten.

De toegang tot de Sterrenkijkdagen is gratis.