Oude berichten

Inschrijving beginnerscursus maart 2019 gestart

Update 22/2: helaas is de cursus geannuleerd. Stuur ons s.v.p. een email indien u op de hoogte wilt blijven van aankomende cursussen. In maart 2019 start de ‘Beginnerscursus Sterrenkunde’. Deze wordt georganiseerd door vrijwilligers van de Volkssterrenwacht Bussloo en de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum en behandeld op zes maandagavonden diverse onderwerpen, waarbij de cursist kennis maakt met allerlei facetten van de moderne sterrenkunde: Wat is het verschil tussen planeten, manen en sterren? Hoe kunnen sterren stralen? Wat is licht? Wat is de Melkweg? Zijn er planeten bij andere sterren? Hoe wordt de ouderdom van het heelal bepaald? Hoe is het heelal ontstaan? Bij helder weer wordt de donkere sterrenhemel van Bussloo gebruikt om zelf sterrenbeelden te herkennen en worden de telescopen gericht op bijvoorbeeld de Maan, de Orionnevel en andere objecten aan de winterhemel. De cursus wordt gegeven op de maandagavonden 4, 11, 18, 25 maart en 1 en 8 april in het gebouw van de Volkssterrenwacht Bussloo aan de Bussloselaan 4, 7383 RP Bussloo (gemeente Voorst).  De cursusprijs bedraagt € 95,00 inclusief werkmap en koffie. Speciale voorkennis is niet noodzakelijk. Voor nadere informatie en aanmelding kunt u bellen met 0571-262006, een email sturen naar info@volkssterrenwachtbussloo.nl of download de flyer 2019-Q1-Cursus-Beginners .

Maansverduistering goed zichtbaar

De maansverduistering van maandagochtend 21 januari 2019 was, ondanks enkele korte periodes met mist, goed waarneembaar vanaf de volkssterrenwacht. Zo’n 75 medewerkers en bezoekers hebben de verduistering van begin tot eind kunnen zien. Vergeleken met de vorige maansverduistering van juli 2018, waren de omstandigheden dit keer totaal anders. Waar de vorige verduistering plaats vond bij een tropische temperatuur van 38°C was het nu -8°C. Desondanks hebben alle aanwezigen genoten van dit fraaie verschijnsel. (meer…)

Sterrenwacht open tijdens maanverduistering maandag 21 januari

Bij helder weer is in de vroege ochtend van maandag 21 januari 2019 een totale maansverduistering zichtbaar.
De verduistering begint om 03.36 uur wanneer de maan langzaam de schaduw van de aarde in beweegt. Van 05.41 tot 06.44 uur is de maan volledig verduisterd en zien we deze alleen nog als een zacht verlichte rode bol.
Om 07.50 uur, kort voordat de maan in het noordwesten onder gaat, is de verduistering ten einde.

De sterrenwacht is deze ochtend voor jong en oud geopend van 04.00 tot 08.00 uur.
Met het blote oog, maar ook door de telescopen van de sterrenwacht is dit fraaie verschijnsel dan “live” te volgen.

5.000e bezoeker van 2018!

Tijdens de lezing van vrijdag 21 december 2018 bereikte de Volkssterrenwacht Bussloo een nieuwe mijlpaal in zijn 43-jarige bestaan. Mede dankzij de zeer druk bezochte Landelijke Sterrenkijkdagen van februari en de tropische Maansverduistering van juli werd vanavond de 5.000-ste bezoeker van 2018 welkom geheten. De gelukkige was de 10-jarige Carlos Boor die van voorzitter Alex Scholten een boek over de geschiedenis van de ruimtevaart kreeg aangeboden. 

Cursus “Praktische Sterrenkunde”

In januari 2019 starten de Volkssterrenwacht Bussloo en de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum gezamenlijk een korte cursus ‘Praktische Sterrenkunde’. Op drie maandagavonden worden diverse onderwerpen behandeld, waarbij de cursist wegwijs wordt gemaakt in de praktische sterrenkunde.

Van de cursist wordt verwacht dat hij/zij al over enige basiskennis beschikt (bijvoorbeeld uit de ‘Beginnerscursus Sterrenkunde’). Bij helder weer wordt de donkere sterrenhemel van Bussloo gebruikt om zelf in de praktijk sterrenbeelden te herkennen en waar te nemen met telescopen.
De cursus wordt gegeven op de volgende maandagavonden:
14 januari 2019: les 1 – De Sterrenhemel
21 januari 2019: les 2 – Instrumentarium en fotografie
28 januari 2019: les 3 – Kaleidoscoop van hemelverschijnselen

De cursusavonden beginnen om 19.30 uur en worden gehouden in het gebouw van de Volkssterrenwacht Bussloo aan de Bussloselaan 4, 7383 RP Bussloo (gemeente Voorst). De cursusprijs bedraagt € 75,00 inclusief het boek ‘Sterren en Planeten 2019’, een werkmap en koffie.

Voor nadere informatie en aanmelding: telefonisch 0571 – 262006, via e-mail info@volkssterrenwachtbussloo.nlof download de flyer.

 

Zaterdag 27 oktober, Nacht van de Nacht: “duurzaamheid”

De Nacht van de Nacht op zaterdagavond 27 oktober 2018, staat dit jaar in het teken van  duurzaamheid. Duizenden lichten gaan op deze avond uit en er zijn activiteiten door het hele land.

De gemeente Voorst is deze avond op de sterrenwacht te gast met verschillende activiteiten rondom het thema duurzaamheid. Er zijn korte presentaties over de Maan, de actuele sterrenhemel en het fenomeen lichthinder. En natuurlijk staan bij helder weer de telescopen van de sterrenwacht klaar om de sterrenhemel waar te nemen.

De toegang is gratis.

De sterrenwacht is gratis geopend van 19.30 uur tot 22.30 uur.

Wetenschapsdag zondag 7 oktober

Speciale zondag-openstelling van de Volkssterrenwacht Bussloo op 7 oktober 2018 rond het thema ‘Planeet Aarde’. Centraal staan drie korte presentaties. Voor de jeugd is het mogelijk om waterraketten te lanceren en proefjes te doen met zonlicht. Bij helder weer kan met de speciale zonnetelescoop van de sterrenwacht naar de zon worden gekeken.

13.30 uur “Het veranderende klimaat” – Peter Siegmund (KNMI)

15.00 uur “De actieve Aarde” – Elske de Zeeuw-van Dalfsen (KNMI)

16.15 uur “De Aarde vanuit de Ruimte” – Alex Scholten (VSB)

De sterrenwacht is geopend vanaf 13.00 uur.
Toegang € 5,00 voor volwassenen; € 2,50 kinderen t/m 14 jaar.

Piet Koning overleden

Op 15 mei jl. is op 84-jarige leeftijd Piet Koning in zijn slaap overleden.
Piet was initiatiefnemer en één van de oprichters van de Volkssterrenwacht Bussloo eind 1973. Gepassioneerd door de sterrenhemel heeft hij jarenlang vele presentaties gegeven op VSB op de wekelijkse kijk-avonden, bij groepsontvangsten of cursussen. Piet was meer dan 25 jaar bestuurslid van VSB en ontving in 2000 het erelidmaatschap. Een paar jaar eerder ontving hij de J. van der Biltprijs van de KNVWS voor zijn publieksvoorlichtende activiteiten. In april 2008 hield hij – om gezondheidsreden – zijn laatste publiekspresentatie. Sinds 2000 is een planetoïde naar hem vernoemd: 9707 Petruskoning.

Bestuur en medewerkers zijn zeer erkentelijk voor de essentiële bijdrage die Piet Koning geleverd heeft aan het ontstaan en de ontwikkeling van VSB.

Wij wensen Joke en familie veel sterkte nu Piet niet meer onder ons is.

(meer…)

Landelijke Sterrenkijkdagen een groot succes

De 42e editie van de Landelijke Sterrenkijkdagen op vrijdag 23 en zaterdag 24 februari 2018 is een groot succes geworden. 

Mede dankzij het heldere weer wisten op vrijdagavond ruim 250 bezoekers hun weg naar de sterrenwacht te vinden waar korte lezingen konden worden gevolgd over de Maan en de actuele sterrenhemel. Buiten kon men zelf een blik op de Maan en andere hemelobjekten werpen door de vele opgestelde telescopen.

Op zaterdag was het nog drukker. Er ontstond zelfs tijdelijk een file op de Bussloselaan veroorzaakt door auto’s die op weg waren naar de sterrenwacht. Uiteindelijk hebben deze avond meer dan 300 bezoekers, waaronder veel kinderen, de koude oostenwind getrotseerd om voor het eerst door de grote telescoop en andere opgestelde telescopen te kijken.

Inschrijving cursus Weerkunde april 2018

In April 2018 wordt door Volkssterrenwacht Bussloo en de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum gezamelijk een themacursus ” Weerkunde” georganiseerd. Diverse onderwerpen worden behandeld, waarbij de cursist stap voor stap inzicht krijgt in verschillende aspecten van het weer. (meer…)