Beheerderswissel Volkssterrenwacht Bussloo

Na bijna 50 jaar draagt Hans Luidens, de beheerder van de Volkssterrenwacht Bussloo, het stokje over aan Jaap van ’t Leven. Als één van de oorspronkelijke initiatiefnemers heeft Luidens een grote rol gespeeld in de totstandkoming van de publiekssterrenwacht die inmiddels een begrip geworden is in de regio en jaarlijks meer dan 4.000 bezoekers trekt. Met de beheerderswissel kan ook in de toekomst de sterrenwacht deze rol blijven vervullen.

In december 1973 kon de pas opgerichte Volkssterrenwacht Bussloo de beschikking krijgen over de oude boerderij ‘De Wijnbergenshof’ aan het recreatiegebied Bussloo. Hans Luidens verruilde zijn flatje in Apeldoorn voor de beheerderswoning van de sterrenwacht en was vanaf het eerste uur betrokken bij ontwikkeling van de sterrenwacht. Jarenlang was hij het gezicht van de sterrenwacht en droeg hij bij aan belangrijke ontwikkelingen, zoals de bouw van het observatorium en de educatieve inrichting van de zaal. Na bijna 50 jaar besloot Luidens zijn activiteiten te gaan afbouwen en het stokje over te dragen. Met Jaap van ’t Leven heeft de sterrenwacht sinds 1 mei een nieuwe beheerder.
Op de vraag naar de hoogtepunten in zijn periode als beheerder hoeft Hans Luidens niet lang na te denken. “De totale maansverduistering van 27 juli 2018. Met meer dan 500 bezoekers onder een nog tropische avondhemel ontstond er al snel een festival-achtige sfeer op het terrein van de sterrenwacht. Publieksvoorlichters op de zeepkist en talloze camera’s en telescopen om het verloop van de verduistering vast te leggen.” Een ander hoogtepunt was de reis naar Zweeds-Lapland die Luidens in 2013 met enkele vrijwilligers van de sterrenwacht organiseerde om waarnemingen te doen aan het spectaculaire noorderlicht.
De nieuwe beheerder, Jaap van ’t Leven, is al diverse jaren als vrijwilliger bij de sterrenwacht betrokken. Al jong had hij interesse in (natuur)fotografie en in de jaren tachtig was de middelbare scholier al actief op de Volkssterrenwacht Bussloo. Hij ontwikkelde zich tot een succesvol astrofotograaf en nam deel al diverse internationale acties in het kader van meteoren-fotografie. Na een aantal jaren zich gericht te hebben op zijn studie en zijn werkzame leven raakte hij ruim 10 jaar geleden weer als publieksvoorlichter betrokken bij de sterrenwacht. Hij verruilt nu zijn woning in Almere voor de beheerderswoning bij de sterrenwacht. In het dagelijks leven is hij IT-consultant; werk dat hij grotendeels vanuit huis kan blijven doen.

De rol van de – onbezoldigd – beheerder is vooral de verantwoordelijkheid voor het gebouw en terrein van de sterrenwacht. Maar hij is ook de ‘olie’ binnen de vrijwilligersgroep die de activiteiten van de sterrenwacht vorm geven. “De sterrenwacht is op zoek naar nieuwe vrijwilligers om die activiteiten ook in de toekomst te kunnen blijven uitvoeren”, aldus de nieuwe beheerder Van ’t Leven. “Specifieke sterrenkundige kennis is daar niet voor nodig; algemene interesse is al voldoende om een zinvolle bijdrage te kunnen leveren voor bijvoorbeeld de assistentie bij groepsontvangsten, de public relations of technische ondersteuning.” Ook is de sterrenwacht op zoek naar een nieuwe penningmeester.