Het spreekwoord zegt: ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ en we zijn dan ook blij om te zien dat sterrenkunde een thema is dat ook de jeugd aanspreekt. Juist in de afgelopen wintermaanden was goed merkbaar dat het onderwijs graag aanhaakt op het thema ‘De Ruimte’. Sterrenkunde heeft gelukkig een hoge ‘wow’-factor met schitterend beeldmateriaal, verhalen over fascinerende afmetingen, afstanden en temperaturen en ongekende technologische uitdagingen. Wie zou er niet zelf een reis naar de maan en planeten willen maken? Hoe zou het zijn om over Mars te rijden? Is er leven elders in het heelal? Wat zijn zwarte gaten?
Veel scholen ervaren dat een bezoek aan de sterrenwacht een prima onderdeel kan vormen bij het thema ‘De Ruimte’; vooral natuurlijk als het toevallig ook nog helder weer is. Maar ook bij bewolkt weer zijn de kinderen enthousiast over het bezoek aan de sterrenwacht, met een eenvoudige uitleg (vooral gericht op de maan en het zonnestelsel).
Met name het basisonderwijs in de regio blijkt de weg naar de sterrenwacht gevonden te hebben; sommige scholen keren inmiddels jaarlijks met één of meerdere groepen terug. Maar ook voor het middelbaar onderwijs biedt de volkssterrenwacht mogelijkheden, eventueel met specifieke onderwerpen die aansluiten op de lesstof. Een bezoek aan de school is in sommige gevallen ook mogelijk met een lesuur voor één of twee groepen en het kijken door een meegebrachte telescoop.
De meeste groepsbezoeken zijn in de winterse avonduren als het al vroeg donker is, zodat bij helder weer naar de maan, planeten en sterren gekeken kan worden. Maar dankzij de inzet van enkele vrijwilligers die ook overdag tijd hebben, kunnen schoolgroepen soms ook overdag de sterrenwacht bezoeken (of wordt de school bezocht). Hoewel de sterrenwacht in principe een ‘capaciteit’ heeft van zo’n 50 bezoekers, leert de ervaring dat voor jeugdgroepen de maximale groepsgrootte zo rond de 25 à 30 leerlingen ligt. De meeste bezoeken duren ongeveer anderhalf uur met een presentatie en een uitleg bij de telescoop (en bij helder weer natuurlijk zelf kijken!). In de praktijk blijkt dat groepsbezoeken al vanaf groep 5 (8 jaar) mogelijk zijn.
Hieronder ter illustratie een overzicht van de scholen die we in de afgelopen maanden hebben mogen ontvangen:
Basisonderwijs
De Wizard – Deventer (groepen 5)
Shalom – Apeldoorn (voor gehele school)
L’Ambiente – Deventer (groepen 5)
Klaverblad – Apeldoorn (voor gehele school)
De Kleine Planeet – Deventer (groepen 7/8)
De Rank – Deventer (plusgroep)
Calvijnschool – Ederveen (groep 8)
Walter Gillijnschool – Zutphen (groepen 6-8)
Krullevaar – Brummen (bezoek aan school)
C.van Leeuwenschool – Eerbeek (groep 5/6)
Middelbaar Onderwijs
Veluws College – Apeldoorn (brugklas)
De Heemgaard – Apeldoorn (brugklas)
KSG – Apeldoorn (brugklassen)
Baudartius – Zutphen (brugklas+VWO5)
Isendoorn – Zutphen (Havo 5)
Gymnasium – Apeldoorn (Gym 4)
Isendoorn – Zutphen (Havo 5)
Wilt u ook een groepsafspraak maken op de Volkssterrenwacht Bussloo?
Neem dan even contact met ons op: info@volkssterrenwachtbussloo.nl of 0571 – 262006.