Regelmatig worden door de Volkssterrenwacht Bussloo en de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum voor belangstellenden verschillende cursussen ontwikkeld.
De cursusavonden vinden plaats op de Volkssterrenwacht Bussloo, waardoor naast theorie er bij helder weer tevens gelegenheid is om zelf de sterrenhemel waar te nemen met de aanwezige telescopen.
Het hart van het cursusaanbod wordt gevormd door de ‘Beginnerscursus Sterrenkunde’. Een eenvoudige opstap waarmee de cursist een duidelijk overzicht krijgt van diverse sterrenkundige onderwerpen. Geen uitleg met natuurkundige formules, maar eenvoudige antwoorden op vragen zoals: “Wat is het verschil tussen planeten, manen en sterren? Hoe kan ik de sterrenbeelden Stier en Orion vinden en waarom zijn ze alleen ’s winters zichtbaar? Waarom zie ik juist in augustus soms ‘vallende sterren’? Wat is de Melkweg? Zijn er planeten bij andere sterren?”
De ‘Beginnerscursus Sterrenkunde’ wordt meestal in het voorjaar en/of najaar gegeven en beslaat zes cursusavonden. Een cursusboek en een draaibare sterrenkaart worden bij de cursus verstrekt. Speciale voorkennis is niet noodzakelijk. De cursusavonden worden verzorgd door enthousiaste vrijwilligers van de Volkssterrenwacht Bussloo en Triangulum.
Naast deze beginnerscursus worden regelmatig een aantal ‘mini-cursussen’ aangeboden. Deze cursussen beslaan drie of vier avonden en behandelen enkele specifieke onderwerpen meer diepgaand. Voor deelname aan deze cursussen is minimaal enige sterrenkundige basiskennis (bijv. via deelname aan de beginnerscursus) vereist. In de cursussen zullen natuurkundige begrippen gebruikt en uitgelegd worden. De onderwerpen waarover mini-cursussen aangeboden zullen worden zijn o.a. ‘Ons Zonnestelsel’, ‘Praktische Sterrenkunde’, ‘Sterevolutie’, ‘Weerkunde’ en ‘De Bouw van het Heelal’.
Meer gedetailleerde informatie over de actuele ‘Beginnerscursus Sterrenkunde’ en/of de geplande mini-cursussen vindt u elders op deze website.
‘Introductiecursus’:
26 februari t/m 15 april 2024.
1. Sterrenkunde als wetenschap
2. De sterrenhemel
3. Aarde, maan en zon
4. Het zonnestelsel
5. Het Melkwegstelsel – sterren
6. Het Melkwegstelsel – Exoplaneten/Melkweg
7. Het heelal
Bij interesse e-mail cursus@volkssterrenwachtbussloo.nl of download de flyer.
Extra Introductiecursus’:
5 maart t/m 16 april 2024.
1. Sterrenkunde als wetenschap
2. De sterrenhemel
3. Aarde, maan en zon
4. Het zonnestelsel
5. Het Melkwegstelsel
6. Het heelal
Bij interesse e-mail cursus@volkssterrenwachtbussloo.nl of download de flyer.
Cursus ‘Bouw van het heelal’:
15 januari t/m 29 januari 2024.
De cursus wordt gegeven op drie maandagavonden:
15 januari : les 1 – Bijzondere objecten in het heelal
22 januari : les 2 – Het ontstaan en de levensloop van het heelal
29 januari : les 3 – Recente ontwikkelingen in de kosmologie
De “themacursus Bouw van het heelal” behandeld onderwerpen als de oorsprong van het heelal en de bouw van ons universum. Van de cursist wordt verwacht dat hij/zij al over enige sterrenkundige basiskennis beschikt (bijvoorbeeld uit de ‘Beginnerscursus Sterrenkunde’). De cursus zal een beroep doen op het voorstellingsvermogen en ook eenvoudige wiskundige en natuurkundige formules zullen niet geschuwd worden.
Bij interesse e-mail cursus@volkssterrenwachtbussloo.nl of download de flyer.
Eerstvolgende cursus ‘Weer en klimaat:
Onbekend.
De “themacursus Weer en klimaat” is bedoeld voor een ieder die meer wil weten van de achtergronden van het weer en het klimaat. Zo wordt onder andere de geschiedenis van de weerkunde behandeld, en komen onderwerpen als wolken en wolkensoorten, weersverwachting, neerslag, bliksem en onweer, optische verschijnselen, klimaat en klimaatverandering aan bod.