Cursussen

Regelmatig worden door de Volkssterrenwacht Bussloo en de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum voor belangstellenden verschillende cursussen ontwikkeld.

De cursusavonden vinden plaats op de Volkssterrenwacht Bussloo, waardoor naast theorie er bij helder weer tevens gelegenheid is om zelf de sterrenhemel waar te nemen met de aanwezige telescopen.

Het hart van het cursusaanbod wordt gevormd door de ‘Beginnerscursus Sterrenkunde’. Een eenvoudige opstap waarmee de cursist een duidelijk overzicht krijgt van diverse sterrenkundige onderwerpen. Geen uitleg met natuurkundige formules, maar eenvoudige antwoorden op vragen zoals: “Wat is het verschil tussen planeten, manen en sterren? Hoe kan ik de sterrenbeelden Stier en Orion vinden en waarom zijn ze alleen ’s winters zichtbaar? Waarom zie ik juist in augustus soms ‘vallende sterren’? Wat is de Melkweg? Zijn er planeten bij andere sterren?”

De ‘Beginnerscursus Sterrenkunde’ wordt meestal in het voorjaar en/of najaar gegeven en beslaat zes cursusavonden. Een cursusboek en een draaibare sterrenkaart worden bij de cursus verstrekt. Speciale voorkennis is niet noodzakelijk. De cursusavonden worden verzorgd door enthousiaste vrijwilligers van de Volkssterrenwacht Bussloo en Triangulum.
Naast deze beginnerscursus worden regelmatig een aantal ‘mini-cursussen’ aangeboden. Deze cursussen beslaan drie of vier avonden en behandelen enkele specifieke onderwerpen meer diepgaand. Voor deelname aan deze cursussen is minimaal enige sterrenkundige basiskennis (bijv. via deelname aan de beginnerscursus) vereist. In de cursussen zullen natuurkundige begrippen gebruikt en uitgelegd worden. De onderwerpen waarover mini-cursussen aangeboden zullen worden zijn o.a. ‘Ons Zonnestelsel’, ‘Praktische Sterrenkunde’, ‘Sterevolutie’, ‘Weerkunde’ en ‘De Bouw van het Heelal’.
Meer gedetailleerde informatie over de actuele ‘Beginnerscursus Sterrenkunde’ en/of de geplande mini-cursussen vindt u elders op deze website.

Eerstvolgende ‘Beginnerscursus’:

Maandagavond 31 oktober, 7,14,21 en 28 november en 12 en 19 december 2022. 

Bij interesse e-mail cursus@volkssterrenwachtbussloo.nl

 

Eerstvolgende cursus ‘Bouw van het heelal’:

Onbekend.

De “themacursus Bouw van het heelal” behandeld onderwerpen als de oorsprong van het heelal en de bouw van ons universum.

 

Eerstvolgende cursus ‘Weer en klimaat:
Maandagavond 19 en 26 september, 3 en 10m oktober 2022.

De “themacursus Weer en klimaat” is bedoeld voor een ieder die meer wil weten van de achtergronden van het weer en het klimaat. Zo wordt onder andere de geschiedenis van de weerkunde behandeld, en komen onderwerpen als wolken en wolkensoorten, weersverwachting, neerslag, bliksem en onweer, optische verschijnselen, klimaat en klimaatverandering  aan bod.

Download voor meer informatie de flyer of e-mail cursus@volkssterrenwachtbussloo.nl

Observing-the-moon