Speciale openstelling rond het thema ‘Zon’. De sterrenwacht is geopend van 14 tot 17 uur. In
de zaal worden twee multimedia-presentaties verzorgd en buiten zijn er diverse proefjes
met licht. Bij helder weer kan met de speciale zonnetelescoop van de sterrenwacht “live” naar de zon worden gekeken. Ook erg leuk voor kinderen.
14.30 uur: “De zon, onze eigen ster” – Jaap van ’t Leven
Zonder onze eigen ster, de zon, zou er op aarde geen leven mogelijk zijn. Wat weten eigenlijk we van deze ster? Om de zon beter te bestuderen wordt al vele jaren met satellieten onderzoek gedaan. Aan de hand van dit onderzoek toont Jaap van ‘t Leven een fascinerend beeld van een zeer actieve gasbol met grote gasuitbarstingen, donkere zonnevlekken en extreme temperaturen.
15.30 uur: “Licht en kleur om de zon” – Peter-Paul Hattinga Verschure
De zonnestralen komen in onze dampkring allerlei soorten deeltjes tegen. Dat zijn luchtmoleculen, stofjes, pollen en natuurlijk wolken van waterdruppeltjes of ijskristallen. En in het landschap vallen de zonnestralen door het bladerdek van bomen, door spinnenwebben, op waterplassen en op asfaltwegen. Al die omstandigheden brengen lichteffecten teweeg die u vast wel eens gezien hebt: de regenboog, de fata morgana, het morgen- en avondrood, het hemelblauw….
In de presentatie ‘Licht en kleur om de zon’ maakt het publiek aan de hand van fraaie kleurenfoto’s kennis met deze verschijnselen. De spreker legt uit waarom de hemel blauw is, hoe luchtspiegelingen ontstaan en wat iriserende wolken zijn. Ook wordt aanndacht geschonken aan het ontstaan van de regenboog, en aan de vraag of een kring om de zon nou ook echt regen voorspelt.
Van de spreker verschijnt binnenkort het boek ‘Licht over het hoofd gezien’ over alle optische
verschijnselen die aan de Nederlandse hemel zijn te bewonderen.