Programma

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur een KIJK-AVOND.
Om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen t/m 14 jaar. Reserveren is niet mogelijk.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

De presentaties zijn ook nog steeds via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube

 

mrt
22
vr
Het astrolabium – gastspreker Hendrik Hollander
mrt 22 @ 20:00 – 22:00

Het astrolabium is een meetinstrument dat een schat aan informatie geeft over de stand van de Zon en de sterren. Al in oude culturen werd dit instrument gebruikt. Hoe werkt het en waar wordt hij voor gebruikt? Hendrik Hollander ontwerpt en bouwt al jaren prachtige zonnewijzers en astrolabia en neemt het publiek mee in de geschiedenis van dit bijzondere instrument.

.

mrt
29
vr
Actualiteiten in sterrenkunde en ruimtevaart
mrt 29 @ 20:00 – 22:00

Vrijwel continu lezen we in de (social-) media over nieuwe sterrenkundige ontdekkingen of actuele ontwikkelingen in de ruimtevaart. Vaak zijn die onderwerpen te klein voor een avondvullend programma. Alex Scholten heeft een verzameling gemaakt van diverse actuele ontwikkelingen uit het afgelopen half jaar en blikt vooruit naar de komende maanden.

apr
5
vr
Het bizarre heelal
apr 5 @ 19:30 – 22:00

We denken het heelal redelijk goed te kennen, maar is dat wel zo? Er blijken zeer vreemde objecten en bizarre verschijnselen in het heelal voor te komen. Frank Vermeulen laat zien wat voor een rariteitenkabinet zich schuilhoudt in het universum.

apr
12
vr
Exoplaneten; een tweede Aarde?
apr 12 @ 19:30 – 22:00

Inmiddels zijn er al meer dan 5.000 planeten bij andere sterren ontdekt. Hoe ontdekken we deze exoplaneten en wat weten we over de omstandigheden? Zijn sommige van deze planeten leefbaar? Alex Scholten neem het publiek mee op een zoektocht naar een tweede Aarde.

apr
19
vr
Natuur- en weerfotografie – gastspreker Casper ter Kuile
apr 19 @ 19:30 – 22:00

Wie oog heeft voor de omgeving en zijn camera bij de hand heeft kan vaak de mooiste foto’s maken. Casper ter Kuile is amateur-sterrenkundige en weer- en natuurfotograaf. Door de jaren heen heeft hij diverse series van unieke opnamen gemaakt; van sneeuw in de Ardennen tot een vulkaanuitbarsting op IJsland, en van de natuur nabij Utrecht tot de woestijn van Soedan. In deze presentatie geeft hij een schitterend overzicht.

 

apr
26
vr
Jip en Janneke kijken naar de sterrenhemel
apr 26 @ 19:30 – 22:00

Sterrenkunde is een ingewikkelde wetenschap. Toch zijn er veel basisprincipes die opvallend eenvoudig te begrijpen zijn. Christiaan Schriks neemt het publiek en vooral de kinderen mee op reis door het heelal. Hij zal op basis van simpele voorbeelden en mooie afbeeldingen in Jip en Janneke taal uitleggen hoe het universum werkt. Deze presentatie is in de vakantieperiode en met name bedoelt voor kinderen en volwassenen voor wie de sterrenkunde nog nieuw is.

mei
3
vr
Wordt sterrenkijker met een verrekijker
mei 3 @ 19:30 – 22:00

Jaap van ‘t Leven laat in een fraaie presentatie zien hoe met een eenvoudige verrekijker al diverse leuke hemelobjecten waargenomen kunnen worden. Mooie sterrengroepen, kometen en zelfs enkele sterrenstelsels liggen binnen het bereik, als je natuurlijk maar weet waar je moet kijken. En ook de Maan en planeten zijn de moeite van het waarnemen waard.

mei
10
vr
Starlink: een vloek of een zegen?
mei 10 @ 19:30 – 22:00

Met de satellieten van Starlink biedt SpaceX van Elon Musk wereldwijd snel internet. Een commerciële toepassing van de ruimtevaart die steeds belangrijker wordt. Maar de enorme aantallen satellieten zorgen ook voor problemen voor astronomen en een verhoogde kans op ruimtepuin. Joris Robijn bespreekt de toepassingen van Starlink, maar ook de keerzijde. Zijn deze satelliet-configuraties een vloek of een zegen?

mei
17
vr
Je eigen telescoop – met ‘Astromarkt’ en demonstratie
mei 17 @ 19:30 – 22:00

Waar moet je op letten als je zelf een telescoop wilt kopen? Jaap van ’t Leven geeft een presentatie over de verschillende soorten telescopen, opstellingen en accessoires en demonstreert hoe je zo’n instrument het beste kunt gebruiken.
Tevens is er deze avond een ‘Astromarkt’ waarbij nieuwe en gebruikte telescopen, verrekijkers, accessoires en onderdelen te koop worden aangeboden.

mei
24
vr
Metalen in de ruimte
mei 24 @ 19:00 – 22:00

Metalen zijn ondenkbaar uit de moderne wereld. Of het nu gaat om ijzer of bijzondere metalen als titanium of iridium. Ze komen niet alleen op aarde voor, maar zijn overal aanwezig in de ruimte. Eelko Gielis legt uit hoe deze elementen zijn ontstaan.

 

mei
31
vr
De sterrenhemel in de zomermaanden
mei 31 @ 19:30 – 22:00

Jaap van ’t Leven toont het publiek de actuele sterrenhemel en vertelt aan de hand van fraaie opnamen over o.a. de Lier, Zwaan en Melkweg. Bij helder weer wordt met de telescoop naar de zomerhemel gekeken.

jun
7
vr
Toekomst en einde van het heelal
jun 7 @ 19:30 – 22:00

Sterrenkundigen zijn het er over eens dat ons heelal ruim 13 miljard jaar geleden is ontstaan uit een oerknal. Maar hoe ontwikkelt het zich in de toekomst verder en komt er ooit een einde aan de levensloop van ons heelal? Vragen waarop Frank Vermeulen een antwoord probeert te geven.

 

jun
14
vr
Onze buur, de Maan
jun 14 @ 19:30 – 22:00

De Maan is voor velen niet alleen het meest opvallende hemellichaam aan de sterrenhemel, maar ook het mooiste om door een telescoop te bekijken. Hoe helpen robotmissies en bemande vluchten de onderzoekers om de geschiedenis van de Maan te ontrafelen? Alex Scholten geeft een overzicht en bij helder weer is de Maan ’s avonds fraai te zien met de telescoop van de sterrenwacht.

jun
21
vr
Vera Rubin, de ontdekster van donkere materie
jun 21 @ 19:30 – 22:30

In 2025 wordt een nieuwe grote telescoop in gebruik genomen: het Vera Rubin Observatorium. In een fascinerende reis neemt Gisela Reefman het publiek mee door het leven en de ontdekkingen van Vera Rubin, een van de meest invloedrijke astronomen van de moderne tijd. Ontdek hoe haar baanbrekende werk over de rotatiecurves van sterrenstelsels heeft geleid tot de ontdekking van donkere materie, een mysterieuze substantie die het universum domineert. En verken haar uitdagingen als vrouwelijke wetenschapper in een door mannen gedomineerd werkveld.

jun
28
vr
Het Achterhoeks Planetarium – gastspreker Jan Mulder
jun 28 @ 19:30 – 22:00

Velen kennen het Eise Eisinga Planetarium in Franeker; maar wie kent het Achterhoeks Planetarium? In Toldijk, nabij Zutphen, heeft amateur-astronoom Henk Olthof in de tweede helft van de vorige eeuw zelfstandig een planetarium opgezet. Niet alleen met bewegende planeten, maar zelfs met een roterende bol waarin je je letterlijk in de sterrenhemel begeeft. Jan Mulder, bestuurslid van de Stichting Achterhoeks Planetarium, vertelt in dit ‘Jaar van het Planetarium’ over de geschiedenis van deze unieke bouwwerken.

jul
5
vr
Astrofotografie voor de vakantieganger
jul 5 @ 19:30 – 22:00

Astrofotografie hoeft niet moeilijk te zijn. Astrid Eeuwes laat het publiek zien op welke manieren er al een mooie foto gemaakt kan worden van objecten aan de sterrenhemel en hoe dit bewerkstelligd kan worden zonder geavanceerde foto-apparatuur. Zeker leuk voor de vakantieganger om tijdens een verblijf op een donkere plek eens wat leuke foto’s te maken.

jul
7
zo
Landelijke “ZONNEKIJKDAG” 2024, 14.00 – 17.00 uur
jul 7 @ 14:00 – 17:00

Speciale openstelling rond het thema ‘Zon’. In de zaal: een presentatie over de fascinerende wereld van de Zon, onze ster. Voor de jeugd: proefjes waarin licht en zon centraal staan. Bij helder weer kan met de speciale zonnetelescoop van de sterrenwacht ‘live’ naar de zon worden gekeken. De sterrenwacht is geopend van 14 tot 17 uur. De multimedia-presentatie begint om 14.30 uur. De Zonnekijkdag is geschikt voor kinderen.