Programma

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur een KIJK-AVOND.
Om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen t/m 14 jaar. Reserveren is niet mogelijk.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

De presentaties zijn ook nog steeds via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube

 

okt
6
vr
Waarom zouden er meelwormen mee moeten naar Mars? – gastspreker Wieger Wamelink
okt 6 @ 20:00 – 22:00

“Weekend van de Wetenschap”

Sinds 2013 onderzoekt Wieger Wamelink met zijn team hoe je groenten zou kunnen telen op
Mars en de Maan om toekomstige bewoners te kunnen voeden. Na een aanloopperiode waarin
werd onderzocht of je het regoliet (bodem) van de Maan en Mars überhaupt kunt gebruiken
voor het telen van groenten richt het onderzoek zich nu op het opzetten van een duurzaam
agrarisch ecosysteem. Daarvoor blijken minimaal bacteriën, schimmels, regenwormen en
mensen (voor de poep en de plas) nodig. En mocht je op Mars geen vegetariër willen zijn dan is
er misschien wat te doen met meelwormen.

okt
13
vr
De Geschiedenis van ons Wereldbeeld: Van steencirkel tot ruimtetelescoop
okt 13 @ 20:00 – 22:00

Presentatie in het kader van ‘De Maand van de Geschiedenis’. Door de eeuwen heen heeft de mens gezocht naar zijn plek in de kosmos. Stap voor stap veranderde dit van een wereldbeeld waarin de Aarde centraal stond tot een nauwelijks meer te bevatten beeld van een uitdijend universum. Alex Scholten neemt het publiek mee op een reis door de geschiedenis van de sterrenkunde met revolutionaire ontdekkingen en belangrijke uitvindingen.

okt
20
vr
Hoe werkt een raket?
okt 20 @ 20:00 – 22:00

Om de aarde te kunnen verlaten heb je een krachtige raket nodig. Pas dan kun je de aantrekkingskracht van de Aarde voldoende overtreffen om in een baan om onze planeet te komen of om verder het zonnestelsel in te kunnen reizen. Hoe werkt nu eigenlijk zo’n raket? Joris Robijn laat zien wat er allemaal bij komt kijken om iets in de ruimte te brengen en welke recente ontwikkelingen er zijn om dit ook nog betaalbaar te houden.

okt
27
vr
Saturnus: Lord of the Rings
okt 27 @ 20:00 – 22:00

De planeet Saturnus is vooral bekend om zijn opvallende ringenstelsel, maar heeft meer bijzonderheden in petto. De ruimtesonde Cassini heeft 13 jaar deze wonderlijke planeet en zijn talrijke manen van dichtbij bestudeerd. Maak met Jaap van ‘t Leven een ontdekkingsreis naar de ‘Lord of the Rings’ en zijn manen.

 

okt
28
za
“Nacht van de Nacht” – Landelijke manifestatie
okt 28 @ 20:00 – 22:00

Speciale openstelling met korte presentaties over de actuele sterrenhemel en het thema ‘Lichthinder’. Bij helder weer gelegenheid om te kijken naar de sterrenhemel door de telescopen.

Maansverduistering.
Tijdens deze “Nacht van de Nacht” kunnen wij ook een gedeeltelijke maansverduistering zien. Het eerste contact met de bijschaduw om 20.01 uur is nauwelijks waarneembaar, maar zodra de maan om 21.35 uur de kernschaduw van de aarde raakt wordt de onderkant van de maan duidelijk donkerder. De maximale verduistering (helaas slechts 12%) is om 22.15 uur. De maan verlaat de kernschaduw weer rond 22.53 uur.

nov
3
vr
Large Hadron Collider
nov 3 @ 20:00 – 22:00

Diep onder de grond in het grensgebied van Zwitserland en Frankrijk bevindt zich nabij Genève een enorme deeltjesversneller. Het internationale onderzoeksinstituut CERN beheert hier de Large Hadron Collider (LHC) waar wetenschappers onderzoek doen naar de allerkleinste deeltjes. Gisela Reefman bracht een bezoek aan deze ‘kathedraal van de deeltjesfysica’ en vertelt over haar ervaringen.

nov
10
vr
De zuidelijke sterrenhemel
nov 10 @ 20:00 – 22:00

De zuidelijke sterrenhemel – Alex Scholten
Sterrenbeelden als Centaurus, Zuiderkruis en Kraanvogel kunnen niet vanuit Nederland worden waargenomen. En wie kent de Grote en Kleine Magelhaense Wolken? Alex Scholten had een astro-vakantie naar Namibië al enige jaren op zijn bucketlist staan en afgelopen juni was het zo ver. Hij vertelt hoe hij de donkere zuidelijke sterrenhemel heeft ervaren en met telescopen vele fraaie objecten kon waarnemen.

nov
11
za
Speciale voorstelling “Lichtstilte” – performancecollectief Project Wildeman
nov 11 @ 19:00 – 21:00

Project Wildeman daalt in Lichtstilte samen met het publiek steeds langzamer af naar het ultieme nulpunt: het binnenste van een zwart gat, het allerdonkerste mysterie van het universum. In Lichtstilte, een hypnotiserende exercitie van inbeeldingskracht en fantasie in electronische en analoge muziek en theater word je uitgenodigd het Donkere Niets te ervaren en een nieuw perspectief op Aarde te creëren.

Overal om ons heen in onze wereld lijkt er wel heel veel nadruk te liggen op licht. Licht schijnt op alle plaatsen, de hele tijd, ook ‘s nachts. In parken, langs paden, in kantoorpanden, havens, industrieterreinen. Middels een gezamenlijk performatief ritueel gaan we in op de vraag wat al dat licht met ons doet en zoeken we naar een betere balans tussen het licht en het donker. Lichtstilte omarmt de duisternis.

Voorafgaand aan de voorstelling is er een korte introductie over zwarte gaten. Na afloop van de voorstelling, als de weersomstandigheden gunstig zijn, is er de mogelijkheid om met de telescopen van de Volkssterrenwacht Bussloo de sterrenhemel te bewonderen.

Tickets zijn alleen verkrijgbaar via onderstaande website:

Eventbrite – Tickets Lichtstilte

Reguliere ticketprijs: €15
Donateur ticketprijs: €10

Let op: in Lichtstilte wordt er gebruik gemaakt van een stroboscoop.

PROJECT WILDEMAN / Project Wildeman maakt nieuwe muzikale en theaterale rituelen op bijzondere locaties. Samen met het publiek en vanuit experiment en improvisatie onderzoekt Project Wildeman de vele (on)denkbare dwarsverbanden tussen de mens, technologie en al het leven op de planeet Aarde. Meer over Project Wildeman / www.projectwildeman.nl

Credits
Spel / Sven Hamerpagt, Milan Mes, Maarten Vinkenoog
Eindregie / Tim Hammer
Tekst / Maarten Vinkenoog (Project Wildeman)
Toneelbeeld / Project Wildeman
Geluidsdecor / Project Wildeman
Techniek en Productie / Peter Pieksma
Zakelijke leiding / Tobias Bijl
Marketing en PR / Marieke Josselet

nov
17
vr
Meteorieten in Noord-Frankrijk – gastspreker Hans Betlem
nov 17 @ 20:00 – 22:00

Op 13 februari 2023 werd een rotsblok ontdekt dat enkele uren later boven Het Kanaal de atmosfeer indook. Er bestond een kans dat brokstukken hiervan de tocht door de atmosfeer zouden overleven. Hans Betlem van de Dutch Meteor Society legt uit wat er direct ná de ontdekking allemaal gebeurde en hoe amateurs een belangrijke rol speelden bij de ontdekking van het rotsblok, het fotograferen van de meteoor en de zoektocht naar unieke meteorieten.

nov
24
vr
Black Friday: Zwarte gaten
nov 24 @ 20:00 – 22:00

De zwartste, en tevens meest mysterieuze objecten in het heelal zijn zwarte gaten. Frank Vermeulen legt uit hoe deze objecten ontstaan, wat hun eigenschappen zijn en hoe ze toch waargenomen en gefotografeerd kunnen worden ondanks dat ze geen straling uitzenden.

dec
1
vr
Licht over het hoofd gezien: Optische verschijnselen in Nederland – gastspreker Peter Paul Hattinga Verschure
dec 1 @ 20:00 – 22:00

De fata morgana, het morgenrood, de regenboog: daar hebben we allemaal wel eens van gehoord. Maar wie kent de ring van Bishop, de bogen van Lowitz, de onderzon of de groene flits? Zo verschillend als ze zijn hebben al die fenomenen één ding gemeen: het zijn hemelverschijnselen die ontstaan door het spel van licht met atmosferische deeltjes. Er zijn veel soorten optische verschijnselen en we zien er vele makkelijk over het hoofd. Maar we kunnen ze allemaal waarnemen als we maar weten hoe, waar en wanneer te kijken! Peter Paul Hattinga Verschure schreef recent het boek ‘Optische verschijnselen in Nederland’ over alle optische verschijnselen die aan de Nederlandse hemel zijn te bewonderen.

dec
8
vr
Geminiden en de wintersterrenhemel
dec 8 @ 20:00 – 22:00

Rond 13-15 december kunnen bij een heldere hemel weer vele ‘vallende sterren’, de Geminiden, worden waargenomen. De waarnemer kan hierbij tevens genieten van de wintersterrenhemel. Sterrenbeelden zoals Orion, Stier en Tweelingen staan prominent aan de hemel en talloze interessante objecten vertonen zich geschikt voor een verrekijker of telescoop. Jaap van ’t Leven legt uit waardoor er ‘vallende sterren’ zijn en hoe men die het beste kan waarnemen.

dec
15
vr
De geweldige ontdekkingen van de JWST – gastspreker prof. Henny Lamers
dec 15 @ 20:00 – 22:00

De James Webb-ruimtetelescoop is inmiddels ruim een jaar in bedrijf. Welke bijzondere ontdekkingen heeft deze unieke telescoop inmiddels opgeleverd? Prof. Henny Lamers geeft een overzicht van de meest spectaculaire voorbeelden.

dec
22
vr
50 Jaar Volkssterrenwacht Bussloo
dec 22 @ 20:00 – 22:00

Op 21 december 1973 werd de ‘Stichting Volkssterrewacht Bussloo’ opgericht. Alex Scholten, één van de vrijwilligers van het eerste uur, laat het publiek zien hoe VSB zich in die vijftig jaar ontwikkeld heeft tot wat het nu is. Een feestelijke jubileumavond met talrijke hoogtepunten en prachtige hemelverschijnselen.

dec
29
vr
Reis door het Zonnestelsel
dec 29 @ 20:00 – 22:00

Maak met Astrid Eeuwes een fascinerende reis langs de planeten van ons zonnestelsel. Schitterende opnamen van ruimtesondes tonen vreemde werelden van de hete Mercurius tot aan de ijzige dwergplaneet Pluto.

jan
5
vr
Jupiter en zijn manen
jan 5 @ 20:00 – 22:00

Alex Scholten neemt het publiek mee naar de reuzenplaneet Jupiter. Deze planeet is ’s avonds goed zichtbaar in het sterrenbeeld Vissen. Met de telescoop zijn de vier grote manen zichtbaar. Ruimtemissies hebben de afgelopen decennia veel geheimen van deze bijzondere planeet ontrafeld. Maar er resteren ook nog veel mysteries. En waarom is er een nieuwe sonde op weg voor onderzoek naar de manen?

      

jan
12
vr
De Relativiteitstheorie voor beginners
jan 12 @ 20:00 – 22:00

Ruim honderd jaar geleden ontwikkelde Albert Einstein zijn relativiteitstheorie, één van de basistheorieën voor de moderne sterrenkunde. Frank Vermeulen legt op een zo eenvoudig mogelijke manier uit hoe deze theorie tot stand gekomen is, wat zij inhoudt en welke consequenties dit had voor onze kijk op de wereld en het heelal.

jan
19
vr
Luisteren naar het verre heelal vanuit Drenthe – gastspreker Anko Verburg
jan 19 @ 20:00 – 22:00

Nederland kent een rijke traditie op het gebied van de radiosterrenkunde. Al zo’n 75 jaar verrichten de radioschotels in Dwingeloo en Westerbork grensverleggend onderzoek aan het heelal. Maar ook met minder opvallende technieken kan naar het heelal worden geluisterd. Anko Verburg bracht een bezoek aan ASTRON Dwingeloo en LOFAR en doet in deze presentatie hiervan verslag.

jan
26
vr
Poollicht vanuit Nederland?
jan 26 @ 20:00 – 22:00

Voor de inwoners van Lapland of Noord-Canada is het noorderlicht een bijna alledaags verschijnsel. Maar soms kan dit prachtige verschijnsel ook vanuit Nederland worden waargenomen. Hoe komt dat en hoe weet je of er een kans is om poollicht te zien of te fotograferen? En wat zijn de kansen de komende maanden? Alex Scholten licht dit toe en geeft diverse tips.

feb
2
vr
Nikola Tesla, een excentrieke natuurkundige
feb 2 @ 20:00 – 22:00

Wie de naam Tesla noemt denkt vandaag de dag vooral aan elektrische auto’s, maar waar komt deze naam vandaan? Gisela Reefman geeft een overzicht van het leven en werk van Nikola Tesla, uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige. Hij wordt gezien als één van de grootste ingenieurs en uitvinders aller tijden.