Programma

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond een KIJK-AVOND. De sterrenwacht is open vanaf 19.00 uur en om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen t/m 14 jaar. Reserveren is niet mogelijk.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

De presentaties zijn ook nog steeds via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube

 

dec
20
vr
De Ster van Bethlehem
dec 20 @ 20:00 – 22:00

Al eeuwen zoeken geleerden naar een verklaring voor de ‘Ster van Bethlehem’. Modern onderzoek maakt het mogelijk om meer beeld te krijgen van de hemelverschijnselen aan het begin van onze jaartelling. Alex Scholten neemt de bezoeker aan de hand van het kerstverhaal mee op een wonderlijke astronomische reis.

dec
27
vr
Reis door het Zonnestelsel
dec 27 @ 20:00 – 22:00

Maak met Astrid Eeuwes een fascinerende reis langs de planeten van ons zonnestelsel. Schitterende opnamen van ruimtesondes tonen vreemde werelden van de hete Mercurius tot aan de ijzige dwergplaneet Pluto.

Solar system, illustration
jan
3
vr
Reis naar de Sterren
jan 3 @ 20:00 – 22:00

‘Reis naar de Sterren’ neemt het publiek mee op een ontdekkingstocht door het universum. Vanuit een historisch perspectief naar de huidige inzichten in het ontstaan van sterren en planeten. En Alex Scholten geeft daarmee ook een beeld van de plek van de mens in de ruimte en in de geschiedenis van het heelal. Deze presentatie is ook geschikt voor kinderen.

jan
10
vr
De Wintersterrenhemel
jan 10 @ 20:00 – 22:00

Jaap van ’t Leven toont het publiek wat er allemaal zichtbaar is aan de wintersterrenhemel. Naast de fraaie sterrenbeelden Orion, Stier en Tweelingen met diverse goed waarneembare nevels en sterrenhopen sieren ook enkele planeten de avondhemel. Zowel Venus, Mars, Jupiter als Saturnus zijn fraai in de telescopen zichtbaar.

jan
17
vr
De helse planeet Venus
jan 17 @ 20:00 – 22:00

De planeet Venus schittert ’s avonds helder aan de avondhemel. Honderd jaar geleden stelde men zich deze planeet voor als een aards paradijs. Maar inmiddels heeft onderzoek met o.a. ruimtesondes aangetoond dat Venus een helse planeet is met extreme temperaturen, een uiterst giftige atmosfeer en bedekt onder een permanent wolkendek. Alex Scholten neemt het publiek mee naar dit bijzondere zusje van onze Aarde.

jan
24
vr
De mysteries van donkere materie en zwaartekrachtsgolven – gastspreker Leon Houben
jan 24 @ 20:00 – 22:00

In deze presentatie gaat astronoom Leon Houben (Radboud Universiteit Nijmegen) in op de veranderende manier van waarnemen in de moderne sterrenkunde. Daartoe duikt hij eerst in de wereld van de donkere materie, een voorbeeld van hoe onderzoek tot onverwachte ontdekkingen kan leiden. In het tweede deel wordt ingegaan op zwaartekrachtgolven. Wat zijn het en hoe worden die precies waargenomen? Een volledig nieuwe manier van het bestuderen van de kosmos, maar kunnen we daarbij nog wel spreken van ‘de objectieve waarneming’? Eén lezing over twee boeiende onderwerpen, waarna u mogelijk met meer vragen naar huis gaat dan u gekomen bent…

jan
31
vr
Archeo-astronomie: sterrenkunde in oude culturen
jan 31 @ 20:00 – 22:00

Archeo-astronomie is de nieuwe wetenschap van “sterren en stenen”. Zij onderzoekt wat in voorgaande beschavingen, tot diep in de prehistorie, aan bouwwerken is gemaakt waarbij observatie van de sterrenhemel een rol speelt. Hielden de bouwers van megalieten, zoals duizenden aanwezig in Engeland en Bretagne, de hemel nauwlettend in de gaten? Bernard de Groot is gepassioneerd volger van de ontdekkingen in de archeo-astronomie en verhaalt over zijn eigen ontdekkingsreis naar oude beschavingen.

 

feb
7
vr
Onze buur, de Maan
feb 7 @ 20:00 – 22:00

Jaap van ‘t Leven neemt u mee naar de Maan; voor velen niet alleen het meest opvallende hemellichaam aan de sterrenhemel, maar ook het mooiste om door een telescoop te bekijken. Wat vertellen de ‘zeeën’, kraters, walvlakten en andere fraaie kenmerken over de geschiedenis van de Maan? Hoe maak je een mooie foto van de Maan? En landen er binnenkort weer mensen op de Maan?

feb
14
vr
Een noorderlichtreis door Noord-Noorwegen
feb 14 @ 20:00 – 22:00

Afgelopen najaar maakte Alex Scholten enkele weken een rondreis door Noord-Noorwegen. Niet alleen om de prachtige natuur te verkennen van de Lofoten, Lapland en de Noordkaap, maar ook om het mysterieuze noorderlicht te kunnen waarnemen en fotograferen. Het resultaat is een reisverslag met schitterende beelden.

feb
21
vr
Reis door het Zonnestelsel
feb 21 @ 20:00 – 22:00

Maak met Astrid Eeuwes een fascinerende reis langs de planeten van ons zonnestelsel. Schitterende opnamen van ruimtesondes tonen vreemde werelden van de hete Mercurius tot aan de ijzige dwergplaneet Pluto. De presentatie is ook geschikt voor jonge kinderen.

Solar system, illustration
feb
28
vr
Het ontstaan van alles
feb 28 @ 20:00 – 21:00

Een speciale kinderpresentatie van ongeveer 45 minuten waarin Alex Scholten op een speelse manier uitleg geeft over het ontstaan van het heelal en de wereld waarin wij leven. Bij helder weer is er volop gelegenheid om met de telescopen van de sterrenwacht de sterrenhemel te verkennen.

mrt
7
vr
Landelijke “STERRENKIJKDAGEN” 2025 – toegang gratis.
mrt 7 @ 20:00 – 22:00

Landelijke Sterrenkijkdagen. Op de Volkssterrenwacht Bussloo worden beide avonden (vanaf 19.30 uur) enkele korte voordrachten over de actuele sterrenhemel verzorgd. En bij helder weer staan de telescopen klaar om o.a. de Maan, Mars, Jupiter en de Orionnevel te bewonderen.

De toegang is gratis.

mrt
8
za
Landelijke “STERRENKIJKDAGEN” 2025 – toegang gratis.
mrt 8 @ 20:00 – 22:00

Landelijke Sterrenkijkdagen. Op de Volkssterrenwacht Bussloo worden beide avonden (vanaf 19.30 uur) enkele korte voordrachten over de actuele sterrenhemel verzorgd. En bij helder weer staan de telescopen klaar om o.a. de Maan, Mars, Jupiter en de Orionnevel te bewonderen.

Toegang gratis.

mrt
14
vr
Wolkenluchten – gastspreker Peter-Paul Hattinga Verschure
mrt 14 @ 20:00 – 22:00

Weeramateur Peter-Paul Hattinga Verschure uit Deventer geeft een presentatie over wolkensoorten en wat die voorspellen over het komende weer. De veranderlijkheid van het weer in ons zeeklimaat weerspiegelt zich in de oneindige variaties van de wolkenhemel. Van grijze regenlucht tot schaapjeswolken, van blinkende stapelwolken tot dunne windveren. Hoe zeldzaam is een dag zonder ook maar één wolk! Welke wolkentypen zijn er en waaraan kunt u die herkennen? Met een beetje ervaring kunt u zo aan de hand van de wolkenlucht een eigen eenvoudige weersverwachting maken. Erg handig voor fietsers, wandelaars en watersporters.

mrt
21
vr
Oneindigheid
mrt 21 @ 20:00 – 22:00

Onmeetbaar en niet waarneembaar. Oneindigheid is misschien wel één van de meest fascinerende concepten in de natuurwetenschap en filosofie. “Hoe kan het heelal oneindig zijn?” is een vraag die het publiek ons met regelmaat stelt. Wat bedoelen astronomen met oneindig en hoe komen ze op dat idee? Christiaan Schriks neemt u mee om op deze onmogelijke, ongrijpbare en onvoorstelbare vraag toch iets van een ‘antwoord’ te geven.

mrt
28
vr
Zons- en maansverduisteringen
mrt 28 @ 20:00 – 22:00

Verduisteringen van Zon en Maan behoren tot de meest aansprekende hemelverschijnselen. Jaap van ’t Leven legt uit hoe deze verduisteringen ontstaan en hoe dankzij vaste ritmen men in de oudheid deze verschijnselen al konden voorspellen. Ook in de moderne tijd blijft een zons- of maansverduistering interessant en in de presentatie worden tips en trucs gegeven om dit hemelverschijnsel goed te kunnen waarnemen of fotograferen.

mrt
29
za
GEDEELTELIJKE ZONSVERDUISTERING – Speciale openstelling
mrt 29 @ 11:00 – 13:30

Bij helder weer kan met de telescopen van de sterrenwacht veilig het verloop van de gedeeltelijke zonsverduistering gevolgd worden. De verduistering begint rond 11.16 uur en zal kort na 12 uur zijn maximum bereiken. Ongeveer een kwart van de zonneschijf zal dan door de Maan bedekt zijn. Kort na 13 uur is de verduistering ten einde. De toegang is gratis.

apr
4
vr
Jupiter en zijn manen
apr 4 @ 20:00 – 22:00

Alex Scholten neemt het publiek mee naar de reuzenplaneet Jupiter. Deze planeet is ’s avonds goed zichtbaar in het sterrenbeeld Stier. Met de telescoop zijn de vier grote manen zichtbaar. Ruimtemissies hebben de afgelopen decennia veel raadsels van deze bijzondere planeet ontrafeld. Maar er resteren ook nog veel mysteries. En waarom zijn er nieuwe ruimtesondes op weg voor onderzoek naar de manen?