De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond een KIJK-AVOND. De sterrenwacht is open vanaf 19.00 uur en om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen t/m 14 jaar. Reserveren is niet mogelijk.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.) Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!
De presentaties zijn ook nog steeds via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube
Jaap van ‘t Leven laat in een fraaie presentatie zien hoe met een eenvoudige verrekijker al diverse leuke hemelobjecten waargenomen kunnen worden. Mooie sterrengroepen, kometen en zelfs enkele sterrenstelsels liggen binnen het bereik, als je natuurlijk maar weet waar je moet kijken. En ook de Maan en planeten zijn de moeite van het waarnemen waard.
Speciale openstelling met een presentatie ‘Op zoek naar een donkere hemel’ over de actuele sterrenhemel en het thema ‘Lichthinder’. Bij helder weer gelegenheid om te kijken naar de sterrenhemel en de planeten Jupiter en Saturnus door de telescopen.
In deze presentatie gaat astronoom Leon Houben (Radboud Universiteit Nijmegen) in op de veranderende manier van waarnemen in de moderne sterrenkunde. Daartoe duikt hij eerst in de wereld van de donkere materie, een voorbeeld van hoe onderzoek tot onverwachte ontdekkingen kan leiden. In het tweede deel wordt ingegaan op zwaartekrachtgolven. Wat zijn het en hoe worden die precies waargenomen? Een volledig nieuwe manier van het bestuderen van de kosmos, maar kunnen we daarbij nog wel spreken van ‘de objectieve waarneming’? Eén lezing over twee boeiende onderwerpen, waarna u mogelijk met meer vragen naar huis gaat dan u gekomen bent…
Onmeetbaar en niet waarneembaar. Oneindigheid is misschien wel één van de meest fascinerende concepten in de natuurwetenschap en filosofie. “Hoe kan het heelal oneindig zijn?” is een vraag die het publiek ons met regelmaat stelt. Wat bedoelen astronomen met oneindig en hoe komen ze op dat idee? Christiaan Schriks neemt u mee om op deze onmogelijke, ongrijpbare en onvoorstelbare vraag toch iets van een ‘antwoord’ te geven.