Programma

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond een KIJK-AVOND. De sterrenwacht is open vanaf 19.00 uur en om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen t/m 14 jaar. Reserveren is niet mogelijk.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

De presentaties zijn ook nog steeds via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube

 

feb
25
za
Landelijke “STERRENKIJKDAGEN” 2023
feb 25 @ 20:00 – 22:00

Landelijke Sterrenkijkdagen. Op de Volkssterrenwacht Bussloo worden beide avonden (vanaf 19.30 uur) enkele korte voordrachten over de actuele sterrenhemel verzorgd. En bij helder weer staan de telescopen klaar om o.a. de Maan, Venus, Jupiter, Mars en de Orionnevel te bewonderen.  De toegang is gratis.

mrt
3
vr
Reis door het Zonnestelsel
mrt 3 @ 20:00 – 22:00

Astrid Eeuwes neemt de bezoeker mee op een fascinerende reis langs de planeten van ons zonnestelsel. Schitterende opnamen door talrijke ruimtesondes tonen vreemde werelden van de hete Mercurius tot aan de ijzige dwergplaneet Pluto.

apr
7
vr
Reis naar de sterren
apr 7 @ 20:00 – 22:00

Maak met Alex Scholten een reis naar de sterren. Een interactieve reis vanaf onze aarde, langs de planeten en sterren tot in verre sterrenstelsels. Ontdek de plek van onze aarde in het onmetelijke heelal! Deze presentatie is ook geschikt voor kinderen.

apr
21
vr
Zwaartekrachtsgolven en de Einsteintelescoop
apr 21 @ 20:00 – 22:00

Ruim 100 jaar geleden berekende Albert Einstein dat de bewegingen en botsingen van grote massa’s een soort “golven in de ruimtetijd” zouden veroorzaken. Lang leek het onmogelijk om dit soort minieme bewegingen te kunnen registreren. Inmiddels vormt het waarnemen van zwaartekrachtsgolven een nieuwe informatiebron voor astronomen. Er zijn grootste plannen om een speciale telescoop voor zwaartekrachtgolven te realiseren in Zuid-Limburg. Het zal een enorme technische uitdaging zijn en het grootste wetenschappelijk instrument dat ooit in Nederland is gebouwd. Frank Vermeulen legt uit hoe dit project tot stand komt en wat de betekenis zal zijn van deze Einsteintelescoop.

apr
28
vr
Onze buur, de Maan
apr 28 @ 20:00 – 22:00

De Maan is voor velen niet alleen het meest opvallende hemellichaam aan de sterrenhemel, maar ook het mooiste om door een telescoop te bekijken. Wat vertellen de ‘zeeën’, kraters, walvlakten en andere fraaie kenmerken over de geschiedenis van de Maan? En landen er binnenkort weer mensen op de maan? Deze presentatie is ook geschikt voor kinderen.

jun
9
vr
Klimaatverandering – gastspreker Rob Groenland (KNMI)
jun 9 @ 20:00 – 22:00

Hoe kan de Aarde opwarmen terwijl sommige winters ijzig koud zijn? Krijgen we in Nederland meer stormen, maar ook hittegolven? Rob Groenland van het KNMI is één van de wetenschappers die al jarenlang onderzoek doet naar het klimaat. In deze presentatie bespreekt hij de feiten in een spoedcursus ‘weer en klimaat’.

jun
16
vr
Big Bang voor beginners
jun 16 @ 20:00 – 22:00

Astronomen denken dat het heelal 13,8 miljard jaar geleden ontstond uit een oneindig kleine ‘punt’.  Frank Vermeulen legt uit hoe men tot deze conclusie is gekomen en hoe in de afgelopen 100 jaar theorie en waarnemingen gebruikt worden om dit model te ondersteunen. En hoe recente waarnemingen dit model op de proef blijft stellen.

jul
14
vr
Sterrenbeelden en hun verhalen
jul 14 @ 20:00 – 22:00

Over de sterrenbeelden zijn veel verhalen te vertellen, die vaak al dateren vanuit de Griekse oudheid. Waar komen die namen vandaan? Welke betekenis hebben ze? Frank Vermeulen maakt een selectie uit deze verhalen en zal het publiek meenemen naar de tijd waarin de sterrenhemel een belangrijke rol speelde in het alledaagse leven.

jul
21
vr
De sterrenhemel in de vakantie: welke ster is dat?
jul 21 @ 20:00 – 22:00

Zittend in de tuin, of voor de tent, zal men omhoogkijkend op een heldere zomeravond zich
misschien afvragen: welke ster is dat? Wat is er te zien aan de zomerhemel en hoe herkennen
we sterrenbeelden en planeten? Met behulp van een aantal tips maakt Alex Scholten het
publiek wegwijs aan de zomerhemel. Deze presentatie is ook geschikt voor kinderen.

jul
28
vr
Onze buur, de Maan
jul 28 @ 20:00 – 22:00

De Maan is voor velen niet alleen het meest opvallende hemellichaam aan de sterrenhemel,
maar ook het mooiste om door een telescoop te bekijken. Wat vertellen de ‘zeeën’, kraters,
walvlakten en andere fraaie kenmerken over de geschiedenis van de Maan? Hoe maak je een
mooie foto van de Maan? En landen er binnenkort weer mensen op de Maan? Deze presentatie
is ook geschikt voor kinderen.

aug
4
vr
Reis naar de sterren
aug 4 @ 20:00 – 22:00

Maak met Alex Scholten een reis naar de sterren. Een interactieve reis vanaf onze aarde, langs
de planeten en sterren tot in verre sterrenstelsels. Ontdek de plek van onze aarde in het
onmetelijke heelal! Deze presentatie is ook geschikt voor kinderen.

aug
11
vr
Vallende sterren aan de zomerhemel
aug 11 @ 20:00 – 22:00

Rond 11 augustus zijn jaarlijks bij heldere hemel vele ‘vallende sterren’ te zien. Jaap van ’t
Leven legt uit dat deze niets met sterren te maken hebben, maar stofdeeltjes zijn in ons eigen
zonnestelsel. Mag je een wens doen als je een ‘vallende ster’ ziet? En waar moet je op letten?
Een kennismaking met de zomerhemel. Bij helder weer kan er na afloop van de presentatie op
het terrein van de sterrenwacht worden waargenomen.

sep
22
vr
De sterrenhemel in het najaar
sep 22 @ 20:00 – 22:00

Jaap van ’t Leven legt uit wat er allemaal aan de najaarshemel te zien is. Wel eens gehoord van
het Herfstvierkant? Wat is de Andromedanevel? En maak kennis met sterrenbeelden als Zwaan,
Cassiopeia en de Grote Beer. Ook met een verrekijker valt er in deze sterrenbeelden veel te
ontdekken. De zichtbare planeten Jupiter en Saturnus blijven ook niet onbesproken.

okt
28
za
“Nacht van de Nacht” – Landelijke manifestatie
okt 28 @ 20:00 – 22:00

Speciale openstelling met korte presentaties over de actuele sterrenhemel en het thema ‘Lichthinder’. Bij helder weer gelegenheid om te kijken naar de sterrenhemel door de telescopen.

Maansverduistering.
Tijdens deze “Nacht van de Nacht” kunnen wij ook een gedeeltelijke maansverduistering zien. Het eerste contact met de bijschaduw om 20.01 uur is nauwelijks waarneembaar, maar zodra de maan om 21.35 uur de kernschaduw van de aarde raakt wordt de onderkant van de maan duidelijk donkerder. De maximale verduistering (helaas slechts 12%) is om 22.15 uur. De maan verlaat de kernschaduw weer rond 22.53 uur.

dec
29
vr
Reis door het Zonnestelsel
dec 29 @ 20:00 – 22:00

Maak met Astrid Eeuwes een fascinerende reis langs de planeten van ons zonnestelsel. Schitterende opnamen van ruimtesondes tonen vreemde werelden van de hete Mercurius tot aan de ijzige dwergplaneet Pluto.

jan
5
vr
Jupiter en zijn manen
jan 5 @ 20:00 – 22:00

Alex Scholten neemt het publiek mee naar de reuzenplaneet Jupiter. Deze planeet is ’s avonds goed zichtbaar in het sterrenbeeld Vissen. Met de telescoop zijn de vier grote manen zichtbaar. Ruimtemissies hebben de afgelopen decennia veel geheimen van deze bijzondere planeet ontrafeld. Maar er resteren ook nog veel mysteries. En waarom is er een nieuwe sonde op weg voor onderzoek naar de manen?

      

jan
12
vr
De Relativiteitstheorie voor beginners
jan 12 @ 20:00 – 22:00

Ruim honderd jaar geleden ontwikkelde Albert Einstein zijn relativiteitstheorie, één van de basistheorieën voor de moderne sterrenkunde. Frank Vermeulen legt op een zo eenvoudig mogelijke manier uit hoe deze theorie tot stand gekomen is, wat zij inhoudt en welke consequenties dit had voor onze kijk op de wereld en het heelal.

mrt
1
vr
Georges Lemaître en de Big Bang
mrt 1 @ 20:00 – 22:00

De Belgische priesterastronoom Georges Lemaître wordt gezien als de geestelijke vader van de oerknaltheorie. Wie was hij en hoe ontstond zijn beeld over het uitdijende heelal? Gisela Reefman geeft een overzicht van het werk van deze bijzondere wetenschapper en de fascinerende theorie van de Big Bang.

mrt
22
vr
Het astrolabium – gastspreker Hendrik Hollander
mrt 22 @ 20:00 – 22:00

Het astrolabium is een meetinstrument dat een schat aan informatie geeft over de stand van de Zon en de sterren. Al in oude culturen werd dit instrument gebruikt. Hoe werkt het en waar wordt hij voor gebruikt? Hendrik Hollander ontwerpt en bouwt al jaren prachtige zonnewijzers en astrolabia en neemt het publiek mee in de geschiedenis van dit bijzondere instrument.

.

apr
26
vr
Reis door het universum.
apr 26 @ 19:30 – 22:00

In deze presentatie neemt Jaap van ‘t Leven jullie mee op een reis langs de maan en de planeten, ontdekken we de geheimen van kometen en sterren en eindigen we diep in het heelal. Deze presentatie is zeer geschikt voor kinderen.