Programma

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond een KIJK-AVOND. De sterrenwacht is open vanaf 19.00 uur en om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen t/m 14 jaar. Reserveren is niet mogelijk.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

De presentaties zijn ook nog steeds via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube

 

mei
25
vr
Dizzuntes
mei 25 @ 20:00 – 22:00
jun
1
vr
Kometen in de 17e eeuw
jun 1 @ 20:00 – 22:00

In de 17e eeuw werden een aantal heldere kometen waargenomen. Mede hierdoor begonnen astronomen te begrijpen hoe deze ‘staartsterren’ door het zonnestelsel bewogen. De man in de straat bleef echter vooral onder de indruk van het hemelverschijnsel en in de kranten en pamfletten uit die tijd lezen we dan ook veel over mogelijke rampspoeden. Alex Scholten neemt de bezoeker mee naar het wereldbeeld van de 17e eeuw.

Verschuier1680

jun
8
vr
Cassini en Saturnus
jun 8 @ 20:00 – 22:00

8 Juni is de geboortedag van Jean-Dominique Cassini, een 18e eeuws Italiaans/Frans sterrenkundige die veel onderzoek heeft gedaan aan de planeet Saturnus. Ruim drie eeuwen later heeft een naar hem vernoemde ruimtesonde een ongekend inzicht gegeven in het Saturnus-systeem. Reis met Jaap van’t Leven mee naar de planeet, zijn ringen en zijn talloze manen.

Cassini-Saturnus

jun
13
wo
Praktijkavond – Het waarnemen en fotograferen van de zon.
jun 13 @ 19:30 – 21:30
Praktijkavond - Het waarnemen en fotograferen van de zon.

De ervaren zonne-waarnemer Emiel Veldhuis (Zwolle) vertelt over het waarnemen en fotograferen van de zon.

jun
15
vr
Morgenrood en Hemelblauw – gastspreker Peter-Paul Hattinga Verschure
jun 15 @ 20:00 – 22:00

Maak kennis met de verschijnselen van licht en kleur in de dagelijkse omgeving: thuis, in het landschap en aan de hemel. Iedereen kent de regenboog. Maar waarom is hij rond? En wat zijn iriserende wolken, luchtspiegelingen en bijzonnen? Aan de hand van prachtige kleurenbeelden wijst Peter-Paul Hattinga Verschure (uit Deventer) het publiek de weg om deze mooie natuurverschijnselen ook zelf te kunnen zien.

Avondrood

jun
22
vr
Max Planck en de kwantummechanica
jun 22 @ 20:00 – 22:00

Honderd jaar geleden kreeg de Duitse natuurkundige Max Planck de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor zijn ontwikkeling van de kwantumtheorie. Dit wordt gezien als het begin van de moderne natuurkunde. Welke impact dit heeft gehad voor de ontwikkeling van de moderne sterrenkunde wordt uitgelegd door Hendrik Beijeman. 

Max Planck

jun
29
vr
De Aarde: een unieke woonplaats?
jun 29 @ 20:00 – 22:00

De Aarde is één van de planeten in ons zonnestelsel. Een planeet als geen ander met drijvende continenten, grote oceanen, aardbevingen en vulkanen. Maar ook met een heel bijzondere atmosfeer en een magneetveld die ons beschermen tegen gevaren van buiten. Inmiddels kennen we ook planeten bij andere sterren. Wim den Heijer gaat in op de vraag: hoe uniek is onze aarde?

aarde

jul
6
vr
De reuzenplaneet Jupiter
jul 6 @ 20:00 – 22:00

Bij helder weer prijkt de planeet Jupiter als een opvallende ster aan de avondhemel. Met een telescoop zijn wolkenbanden en een aantal maantjes te zien. Alex Scholten neemt het publiek, aan de hand van fraaie door ruimtesondes gemaakte foto’s, mee op een reis naar deze reuzenplaneet.

            

jul
13
vr
Mars, de rode planeet
jul 13 @ 20:00 – 22:00

Al sinds het begin van de ruimtevaart wordt de planeet Mars regelmatig bezocht door satellieten en robotlanders. Is er water op Mars? Is of was er ooit leven? Hoe heeft de atmosfeer zich ontwikkeld? Recente ontdekkingen van methaan en organische moleculen laten zien dat het Mars-onderzoek nog volop onder de aandacht is. Reis met Hendrik Beijeman mee naar deze interessante planeet.

jul
20
vr
Kijk naar de Sterren
jul 20 @ 20:00 – 22:00

Wie ‘s avonds buiten is bij een heldere donkere nacht kijkt vaak met verwondering naar boven, naar de sterrenhemel. Hoe zit het heelal in elkaar? Wat weten we inmiddels van de maan, planeten en sterren? Zijn wij alleen in het heelal? Is het heelal oneindig? In een fraaie presentatie zoekt Marc de Louw de antwoorden op deze vragen.

jul
27
vr
Totale Maansverduistering
jul 27 @ 20:00 – 22:00

Bij heldere hemel zal de maan rond 21.30 uur als een dieprode bol opkomen. De totaliteit van de maansverduistering is dan net begonnen. Tot na middernacht is het fraaie verschijnsel van een totale maansverduistering ‘live’ te volgen. Voorafgaand geeft Jaap van ’t Leven uitleg over de maan en het verschijnsel van een maansverduistering.

aug
3
vr
Saturnus; Lord of the Rings
aug 3 @ 20:00 – 22:00

De planeet Saturnus is vooral bekend om zijn opvallende ring. Maak met Alex Scholten een reis naar de geringde wereld en zijn talrijke manen. Bij helder weer kan de planeet ‘live’ bekeken worden.

aug
5
zo
Zomerse ZONdag
aug 5 @ 14:30 – 16:30

In de zomermaanden kan ook overdag naar de sterren worden gekeken en wel naar onze eigen ster: de Zon. Het publiek wordt meegenomen naar een fascinerende wereld van een kolkende gasbol met zonnevlekken, zonnevlammen en extreme temperaturen. Bij helder weer kan met de speciale zonnetelescoop van de sterrenwacht ‘live’ naar de zon worden gekeken. Speciaal voor de jeugd worden een aantal leuke proefjes gehouden waarin licht en zon centraal staan. Hierdoor is ook bij minder zonnig weer een bezoek aan de sterrenwacht leuk en leerzaam.
De sterrenwacht is geopend van 14 tot 17 uur. De multimedia-presentatie begint om 14.30 uur.

aug
10
vr
Vallende sterren aan de augustushemel
aug 10 @ 20:00 – 21:00

Rond 12 augustus zijn jaarlijks bij heldere hemel vele ‘vallende sterren’ te zien. Alex Scholten legt uit dat deze niets met sterren te maken hebben, maar stofdeeltjes zijn in ons eigen zonnestelsel. Ook laat hij zien wat er zoal aan de zomerhemel zichtbaar is aan sterrenbeelden, nevels en andere interessante objecten.

Processed with MaxIm DL 4
aug
17
vr
De Maan, onze buur
aug 17 @ 20:00 – 22:00

Frans Leerkes neemt de bezoeker mee naar de Maan. In een verrekijker of telescoop toont de maan duizenden krater en grote donkere vlakten. Onderzoek door satellieten, maanwagens en maanwandelingen hebben een beeld gegeven van een bijzondere wereld. Bij helder weer is ’s avonds de maan ‘live’ te bekijken in de telescoop van de sterrenwacht.

aug
24
vr
Andromeda
aug 24 @ 20:00 – 22:00

Het sterrenbeeld Andromeda is één van de sterrenbeelden die ’s avonds aan de hemel zichtbaar zijn. Frank Vermeulen vertelt het publiek over dit sterrenbeeld en vooral over het meest opvallende object: de Andromedanevel, het meest naburige sterrenstelsel.

aug
31
vr
Nederland in de Ruimte – gastspreker dr. Gerard Cornet (SRON Utrecht)
aug 31 @ 20:00 – 22:00

Mede door het SRON (Stichting RuimteOnderzoek Nederland) heeft Nederland veel kennis ontwikkeld in het bouwen van instrumenten voor satellieten. Gerard Cornet laat aan de hand van enkele voorbeelden zien hoe Nederlandse instrumenten al jaren een belangrijke rol spelen bij het onderzoek van de sterrenhemel, maar ook van de aarde.

sep
7
vr
Meteorieten en tektieten
sep 7 @ 20:00 – 22:00

De vondst van een meteoriet (een ‘ruimtesteen’) kan sterrenkundigen belangrijke informatie opleveren over de ontwikkeling van ons zonnestelsel. Aan de hand van diverse meteoriet-vondsten geeft Jaap van ’t Leven een overzicht van de verschillende soorten meteorieten en hoe ze kunnen worden herkend. Ook de gerelateerde tektieten komen hierbij aan de orde. Bij de presentatie kan de bezoeker een aantal echte meteorieten zelf bekijken en ervaren.

sep
14
vr
Vreemde sterrenstelsels
sep 14 @ 20:00 – 22:00

In het heelal bevinden zich miljarden sterrenstelsel, ‘eilanden’ van vele miljarden sterren. Sterrenkundigen delen deze stelsels in naar hun vorm, zoals elliptische stelsels, spiraalstelsels en onregelmatige stelsels. Hendrik Beijeman toont dat er daarbij talrijke vreemde sterrenstelsels bestaan die een bijzondere geschiedenis hebben en veel vertellen over de processen in het universum.

sep
21
vr
Spaceshuttle-project
sep 21 @ 20:00 – 22:00

Meer dan 30 jaar waren de spaceshuttles de paradepaardjes van de Amerikaanse bemande ruimtevaart. Nu staan ze in musea en is de Verenigde Staten voor haar bemande ruimtevaart afhankelijk van de Russen. Alex Scholten geeft een overzicht van de ontwikkeling van de spaceshuttle, zijn successen en de redenen waarom ze uiteindelijk afgedankt zijn.