Programma

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond een KIJK-AVOND. De sterrenwacht is open vanaf 19.00 uur en om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen t/m 14 jaar. Reserveren is niet mogelijk.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

De presentaties zijn ook nog steeds via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube

 

okt
22
vr
De sterrenhemel in het najaar
okt 22 @ 20:00 – 22:00

Jaap van ’t Leven legt uit wat er allemaal aan de najaarshemel te zien is. Wel eens gehoord van het Herfstvierkant? Wat is de Andromedanevel? En maak kennis met sterrenbeelden als Zwaan, Cassiopeia en de Grote Beer. Ook met een verrekijker valt er in deze sterrenbeelden veel te ontdekken. De zichtbare planeten Venus, Jupiter en Saturnus blijven ook niet onbesproken.

okt
29
vr
Onweer en Bliksem – gastspreker Michiel Hartman
okt 29 @ 20:00 – 22:00

Hoe ontstaat onweer? Wat is het precies? Wanneer en hoe ontstaat bliksem en is het gevaarlijk? Hoe kunnen we ons tegen de gevolgen daarvan beschermen? Michiel Hartmann (Schaap Bliksembeveiliging) is professional op dat gebied en zal ons inwijden in de bizarre wereld van donder en bliksem.

okt
30
za
LIVESTREAM! Nacht van de Nacht
okt 30 @ 20:00 – 22:00

In het kader van de ‘Nacht van de Nacht’ organiseert de Volkssterrenwacht Bussloo op zaterdagavond 30 oktober vanaf 20.00 uur een speciale livestream. (http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht)

Alex Scholten verzorgt een korte presentatie over de sterrenhemel en hoe de toenemende lichthinder de beleving hiervan beïnvloedt.

Daarna wordt een leuke online-quiz gehouden voor jong en oud.

Deze avond wordt uitsluitend online verzorgd! De sterrenwacht is niet geopend voor het publiek.

nov
5
vr
Einstein en de speciale relativiteitstheorie
nov 5 @ 20:00 – 22:00

Ruim honderd jaar geleden ontwikkelde Albert Einstein zijn relativiteitstheorie, één van de basistheorieën voor de moderne sterrenkunde. Frank Vermeulen legt op een zo eenvoudig mogelijke manier uit hoe deze theorie tot stand gekomen is, wat zij inhoudt en welke consequenties dit had voor onze kijk op de wereld en het heelal.

nov
12
vr
De reizende astronoom
nov 12 @ 20:00 – 22:00

Voor sommige bijzondere waarnemingen zoals bijvoorbeeld Venusovergangen en zonsverduisteringen moeten astronomen voor hun waarnemingen afreizen naar verre uithoeken van de wereld. Alex Scholten laat zien dat dat in de 18e en 19e eeuw niet eenvoudig was en soms tot ware avonturen leidde.

nov
19
vr
Word sterrenkijker met een verrekijker
nov 19 @ 20:00 – 22:00

Jaap van ‘t Leven laat in een leerzame presentatie zien hoe met een eenvoudige verrekijker al diverse leuke hemelobjecten waargenomen kunnen worden. Mooie sterrengroepen, kometen en zelfs enkele sterrenstelsels liggen binnen het bereik, als je natuurlijk maar weet waar je moet kijken. En ook de Maan en planeten zijn de moeite van het waarnemen waard.

nov
26
vr
Black Friday: Zwarte gaten
nov 26 @ 20:00 – 22:00

De zwartste, en tevens meest mysterieuze objecten in het heelal zijn zwarte gaten. Frank Vermeulen legt uit hoe deze objecten ontstaan, wat hun eigenschappen zijn en hoe ze toch waargenomen kunnen worden ondanks dat ze geen straling uitzenden behalve de zogenaamde Hawkingstraling.

dec
3
vr
LIVESTREAM! Geminiden en de wintersterrenhemel
dec 3 @ 20:00 – 22:00

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is deze lezing alleen via een livestream te volgen: http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht

Rond 13/14 december kunnen bij een heldere hemel weer vele ‘vallende sterren’ worden waargenomen. De waarnemer kan hierbij tevens genieten van de wintersterrenhemel. Sterrenbeelden zoals Orion, Stier en Tweelingen staan prominent aan de hemel en talloze interessante objecten vertonen zich geschikt voor een verrekijker of telescoop. Jaap van ’t Leven legt uit waardoor er ‘vallende sterren’ zijn en hoe men die het beste kan waarnemen.

dec
10
vr
LIVESTREAM! Van stofwolk tot zwart gat
dec 10 @ 20:00 – 22:00

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is deze lezing alleen via een livestream te volgen: http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht

Waar halen de sterren hun energie vandaan? Hebben sterren het eeuwige leven?

Vragen die behandeld zullen worden in de presentatie door Alex Scholten waarin de toehoorder kennis maakt met de evolutie van de sterren.

 

dec
17
vr
LIVESTREAM! De Herschels
dec 17 @ 20:00 – 22:00

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is deze lezing alleen via een livestream te volgen: http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht

De 18e-eeuwse astronoom William Herschel verrichtte grensverleggende waarnemingen. Mede omdat hij de grootste telescoop van zijn tijd bouwde. Ook zijn zuster Caroline en zijn zoon John lieten hun sporen in de sterrenkunde na. Voldoende redenen voor Alex Scholten om eens te duiken in het leven en werk van de Herschel-familie.

dec
24
vr
Opname! Een nieuwe Ster van Bethlehem?
dec 24 @ 20:00 – 22:00

Vorige jaar december stonden de planeten Jupiter en Saturnus zeer dicht bij elkaar. Ze vormden samen bijna één ‘ster’ in de avondschemering! Was dit een nieuwe Ster van Bethlehem? Hoe zo’n samenstand werkt en of een dergelijke samenstand een verklaring kan zijn voor de Ster van Bethlehem wordt uitgelegd door Alex Scholten.

http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht

Let op dit is een opname, geen livestream! Er is dus ook geen chat mogelijkheid!

dec
31
vr
Opname! Sterrenkunde-apps
dec 31 @ 20:00 – 22:00

Voor de smartphone zijn talrijke interessante sterrenkundige app’s beschikbaar. Astrid Eeuwes geeft een overzicht van de verschillende soorten app’s en bespreekt enkele veelgebruikte voorbeelden. Hierbij zal de nadruk liggen op app’s die gebruikt kunnen worden bij het waarnemen of fotograferen van de sterrenhemel.

http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht

Let op dit is een opname, geen livestream! Er is dus ook geen chat mogelijkheid!

jan
7
vr
IJsland – van vulkanen tot poollicht
jan 7 @ 19:30 – 22:00

In september 2021 bracht Alex Scholten een bezoek aan IJsland. In dit reisverslag neemt hij het publiek mee door de bijzondere landschappen van dit fascinerende eiland. Ook bracht hij een bezoek aan de actieve vulkaan Fagradalsjfall en probeerde hij het mysterieuze poollicht waar te nemen.

jan
14
vr
Het wintersterrenbeeld Orion
jan 14 @ 19:30 – 22:00

Orion is het bekendste sterrenbeeld aan de winterhemel en op een heldere avond goed zichtbaar boven de zuidelijke horizon. Jaap van ’t Leven laat zien welke bijzondere hemelobjecten in dit sterrenbeeld zichtbaar zijn. Hierbij staat vooral de bekende Orionnevel, een geboorteplaats van sterren, centraal.

 

jan
21
vr
Het Bizarre Heelal
jan 21 @ 19:30 – 22:00

 We lijken het heelal redelijk goed te kennen, maar is dat wel zo? Er blijken zeer vreemde objecten en bizarre verschijnselen in het heelal voor te komen. Frank Vermeulen laat zien wat voor een rariteitenkabinet zich schuilhoudt in het universum.

Solar system, illustration
jan
28
vr
Lucy en de verkenning van de Trojanen
jan 28 @ 19:30 – 22:00

De onlangs gelanceerde NASA-missie Lucy gaat het komende decennium de Trojanen van Jupiter onderzoeken. In deze presentatie legt Alex Scholten uit wat Trojanen zijn en waarom dit onderzoek astronomen meer moet gaan vertellen over de vroege geschiedenis van ons zonnestelsel.

feb
4
vr
Mercury Seven
feb 4 @ 19:30 – 22:00

Zestig jaar geleden zette Amerika de eerste stappen in de bemande ruimtevaart met de lanceringen van de Mercury-capsules. Een select gezelschap van testpiloten vormde hiervoor de bemanning. Alex Scholten neemt het publiek mee terug naar de beginjaren van de bemande Amerikaanse ruimtevaart.

feb
11
vr
Onze buur, de Maan
feb 11 @ 19:30 – 22:00

Frank Vermeulen neemt de bezoeker mee naar de Maan. In een verrekijker of telescoop toont de Maan duizenden kraters en grote donkere vlakten. Onderzoek door satellieten, maanwagens en maanwandelingen hebben een beeld gegeven van een bijzondere wereld. Bij helder weer is ’s avonds de Maan ‘live’ te bekijken in de telescoop van de sterrenwacht.

feb
18
vr
Opname: Onweer en Bliksem – gastspreker Michiel Hartman
feb 18 @ 20:00 – 22:00

Vanwege de storm Eunice is de sterrenwacht vanavond gesloten. In plaats daarvan kunt u in de liverstream kijken naar een opname van de lezing die Michiel Hartmann (Schaap Bliksembeveiliging) afgelopen jaar gaf.

(http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht)

feb
25
vr
Leven en werken aan boord van het ISS
feb 25 @ 19:30 – 22:30

Het internationale ruimtestation ISS is inmiddels al diverse jaren continu bemand. Hoe is het om maanden achtereen wetenschappelijk onderzoek te doen in gewichtloosheid? Maar ook praktische zaken als eten, slapen of douchen. Alex Scholten vertelt het publiek bijzondere verhalen over het leven aan boord van het ruimtestation.