Programma

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond een KIJK-AVOND. De sterrenwacht is open vanaf 19.00 uur en om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen t/m 14 jaar. Reserveren is niet mogelijk.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

De presentaties zijn ook nog steeds via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube

 

jan
21
vr
Het Bizarre Heelal
jan 21 @ 19:30 – 22:00

 We lijken het heelal redelijk goed te kennen, maar is dat wel zo? Er blijken zeer vreemde objecten en bizarre verschijnselen in het heelal voor te komen. Frank Vermeulen laat zien wat voor een rariteitenkabinet zich schuilhoudt in het universum.

Solar system, illustration
jan
28
vr
Lucy en de verkenning van de Trojanen
jan 28 @ 19:30 – 22:00

De onlangs gelanceerde NASA-missie Lucy gaat het komende decennium de Trojanen van Jupiter onderzoeken. In deze presentatie legt Alex Scholten uit wat Trojanen zijn en waarom dit onderzoek astronomen meer moet gaan vertellen over de vroege geschiedenis van ons zonnestelsel.

feb
4
vr
Mercury Seven
feb 4 @ 19:30 – 22:00

Zestig jaar geleden zette Amerika de eerste stappen in de bemande ruimtevaart met de lanceringen van de Mercury-capsules. Een select gezelschap van testpiloten vormde hiervoor de bemanning. Alex Scholten neemt het publiek mee terug naar de beginjaren van de bemande Amerikaanse ruimtevaart.

feb
11
vr
Onze buur, de Maan
feb 11 @ 19:30 – 22:00

Frank Vermeulen neemt de bezoeker mee naar de Maan. In een verrekijker of telescoop toont de Maan duizenden kraters en grote donkere vlakten. Onderzoek door satellieten, maanwagens en maanwandelingen hebben een beeld gegeven van een bijzondere wereld. Bij helder weer is ’s avonds de Maan ‘live’ te bekijken in de telescoop van de sterrenwacht.

feb
18
vr
Opname: Onweer en Bliksem – gastspreker Michiel Hartman
feb 18 @ 20:00 – 22:00

Vanwege de storm Eunice is de sterrenwacht vanavond gesloten. In plaats daarvan kunt u in de liverstream kijken naar een opname van de lezing die Michiel Hartmann (Schaap Bliksembeveiliging) afgelopen jaar gaf.

(http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht)

feb
25
vr
Leven en werken aan boord van het ISS
feb 25 @ 19:30 – 22:30

Het internationale ruimtestation ISS is inmiddels al diverse jaren continu bemand. Hoe is het om maanden achtereen wetenschappelijk onderzoek te doen in gewichtloosheid? Maar ook praktische zaken als eten, slapen of douchen. Alex Scholten vertelt het publiek bijzondere verhalen over het leven aan boord van het ruimtestation.

mrt
4
vr
Reis door het Zonnestelsel
mrt 4 @ 19:30 – 22:00

Astrid Eeuwes neemt de bezoeker mee op een fascinerende reis langs de planeten van ons zonnestelsel. Schitterende opnamen door talrijke ruimtesondes tonen vreemde werelden van de hete Mercurius tot aan de ijzige dwergplaneet Pluto.

mrt
11
vr
Landelijke “STERRENKIJKDAGEN” 2022
mrt 11 @ 19:30 – 22:00

Landelijke Sterrenkijkdagen. Op de Volkssterrenwacht Bussloo worden enkele korte voordrachten over de actuele sterrenhemel verzorgd. En bij helder weer staan de telescopen klaar om o.a. de Maan, de Orionnevel, de Plejaden en andere hemelobjecten te bewonderen.

 

mrt
12
za
Landelijke “STERRENKIJKDAGEN” 2022
mrt 12 @ 19:30 – 22:00

Landelijke Sterrenkijkdagen. Op de Volkssterrenwacht Bussloo worden enkele korte voordrachten over de actuele sterrenhemel verzorgd. En bij helder weer staan de telescopen klaar om o.a. de Maan, de Orionnevel, de Plejaden en andere hemelobjecten te bewonderen.

 

mrt
18
vr
Fotografie in de ruimte
mrt 18 @ 19:30 – 22:00

Ruimtesondes en ruimtetelescopen sturen ons prachtige opnamen van de Maan, planeten en talloze nevels. Hoe worden deze opnamen echter gemaakt? Vooral in de beginjaren van de ruimtevaart was het maken en ontvangen van opnamen soms een hele uitdaging. Eelko Gielis kijkt terug naar ruim zestig jaar fotografie vanuit de ruimte.

mrt
25
vr
Toekomst en einde van het heelal
mrt 25 @ 19:30 – 22:00

Sterrenkundigen zijn het er over eens dat ons heelal ruim 13 miljard jaar geleden is ontstaan uit een oerknal. Maar hoe ontwikkelt het zich in de toekomst verder en komt er ooit een einde aan de levensloop van ons heelal? Vragen waarop Frank Vermeulen een antwoord probeert te geven.

apr
1
vr
De sterrenhemel in het voorjaar
apr 1 @ 19:30 – 22:00

De dagen worden al weer langer, maar aan het einde van de avond schitteren sterrenbeelden als Leeuw, Maagd, Ossenhoeder en de Grote Beer hoog aan de hemel. Sterrenbeelden met vele interessante objecten voor verrekijker of telescoop. Jaap van ’t Leven laat het publiek –  eventueel onder een heldere hemel – kennismaken met de voorjaarshemel.

apr
8
vr
Het raadsel van de sterhopen – prof. Henny Lamers
apr 8 @ 20:00 – 22:00

Open sterrenhopen en bolhopen verschillen erg van elkaar. Hoe komt het dat er twee soorten sterrenhopen zijn? Hoe zijn ze ontstaan? Waarom bewegen ze in verschillende soorten banen? Waarom hebben de bolhopen veel minder zuurstof, koolstof enz. dan open sterhopen? Waarom zijn er ook losse sterren? Prof. Henny Lamers (Universiteit van Amsterdam) zal deze vragen behandelen en verklaren. Daarbij spelen misschien zelfs superzware sterren en zware zwarte gaten een rol. Maar er blijven genoeg raadsels over!

apr
15
vr
Sterrenkunde apps voor Astrokids
apr 15 @ 20:00 – 22:00

Voor de smartphone zijn talrijke interessante sterrenkundige apps beschikbaar. Apps die helpen om te zien wat er aan de hemel zichtbaar is, apps die op een interactieve wijze informatie geven over het zonnestelsel en apps die op een speelse wijze werken met augmented reality. Een deel van deze apps zijn erg leuk voor kinderen. Astrid Eeuwes toont enkele veelgebruikte voorbeelden. Deze presentatie is speciaal geschikt voor kinderen.

apr
22
vr
Apollo 16: 50 jaar geleden
apr 22 @ 20:00 – 22:00

In april 1972 vond de missie van Apollo 16 plaats; de vijfde succesvolle landing op de Maan. Waarin onderscheidde deze landing zich van de voorgaande? Waren maanlandingen inmiddels al bijna routine geworden? Alex Scholten geeft een overzicht van de vlucht van Apollo 16.

apr
29
vr
Astrofotografie voor Dummies
apr 29 @ 19:30 – 22:00

Astrofotografie hoeft niet moeilijk te zijn. Astrid Eeuwes laat het publiek zien op welke manieren er al een mooie foto gemaakt kan worden van objecten aan de sterrenhemel en hoe dit bewerkstelligd kan worden zonder geavanceerde foto-apparatuur.

 

mei
6
vr
Het Starship van SpaceX
mei 6 @ 20:00 – 22:00

Elon Musk, de oprichter van SpaceX, heeft als droom om mensen naar Mars te laten reizen. Hiervoor heeft hij een uniek ruimtetoestel ontwikkeld: Starship. Wat maakt Starship zo bijzonder? Joris Robijn neemt het publiek mee in de meest actuele ontwikkelingen rond het Starship-project.

mei
13
vr
Sterrenatlassen, vroeger en nu
mei 13 @ 20:00 – 22:00

Al eeuwenlang wordt de sterrenhemel vastgelegd in sterrenatlassen. Van fraaie kunstwerken waarbij de mythische figuren van de sterrenbeelden overheersen tot praktische sterrenkaarten. Alex Scholten laat zien hoe de sterrenatlassen zich door de eeuwen heen hebben ontwikkeld.

 

mei
20
vr
Het wonderlijke zwaartekrachtveld van de aarde – prof. Pieter Visser
mei 20 @ 20:00 – 22:00

Reeds bijna twintig jaar wordt het zwaartekrachtveld van onze aarde zeer nauwkeurig gemeten door satellieten, die zijn uitgerust met extreem nauwkeurige meetinstrumenten. Voorbeelden van deze instrumenten zijn GPS-ontvangers, versnellingsmeters en ook lasers om de onderlinge afstand te meten tussen achter elkaar aan vliegende satellieten. De veranderingen die we meten aan het zwaartekrachtveld geven veel informatie over het afsmelten van poolkappen en de waterhuishouding van de wereld. Dit betreft belangrijke informatie voor een beter begrip van ons klimaat, maar bijv. ook voor de landbouw en drinkwatervoorziening voor miljarden mensen. Presentatie door prof. Pieter Visser van de TU Delft.

mei
27
vr
Reis naar de Sterren
mei 27 @ 20:00 – 22:00

Maak met Alex Scholten een reis naar de sterren. Een interactieve reis vanaf onze aarde, langs de planeten en sterren tot in verre sterrenstelsels. Ontdek de plek van onze aarde in het onmetelijke heelal! Deze presentatie is ook geschikt voor kinderen.