Programma

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond een KIJK-AVOND. De sterrenwacht is open vanaf 19.00 uur en om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen t/m 14 jaar. Reserveren is niet mogelijk.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

De presentaties zijn ook nog steeds via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube

 

nov
9
vr
Zwarte Gaten
nov 9 @ 20:00 – 22:00

Zwarte gaten behoren tot de meest mysterieuze, maar ook meest aansprekende objecten in het heelal. Wat zijn zwarte gaten en hoe ontstaan ze? In deze presentatie geeft Marc de Louw een overzicht van de actuele kennis en ideeën en laat zien hoe sterrenkundigen allerlei technieken inzetten om meer zicht te krijgen op deze mysterieuze ‘monsters’.

nov
16
vr
Geologie in ons Zonnestelsel – gastspreker dr. Sebastiaan de Vet
nov 16 @ 20:00 – nov 17 @ 22:00

Gesteenten en landschappen van vaste hemellichamen hebben fascinerende verhalen te vertellen. Processen van zowel binnenuit als buitenaf hebben het oppervlak in honderden miljoenen jaren vorm gegeven. Ontdek in deze lezing van planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet hoe de geologie je op een andere manier naar het zonnestelsel leert kijken.

nov
23
vr
InSight landt op Mars
nov 23 @ 20:00 – 22:00

Op 26 november zal de ruimtesonde InSight op Mars landen. Alex Scholten geeft een overzicht van deze missie en diens doelstelling om meer inzicht te verkrijgen in het inwendige van de planeet Mars.

nov
30
vr
Het fotograferen van de sterrenhemel
nov 30 @ 20:00 – 22:00

Astrofotografie hoeft niet moeilijk te zijn. Astrid Eeuwes laat het publiek zien op welke manieren er al een mooie foto gemaakt kan worden van objecten aan de sterrenhemel en hoe dit bewerkstelligd kan worden zonder geavanceerde foto-apparatuur.

dec
14
vr
De Magelhaense Wolken
dec 14 @ 20:00 – 22:00

Wie naar het zuidelijk halfrond reist, heeft wel eens bij helder weer twee ‘wolken’ aan de heldere hemel zien staan. De Grote en Kleine Magelhaense Wolken zijn feitelijk twee kleine sterrenstelsels die ons eigen sterrenstelsel, De Melkweg, begeleiden. Een presentatie over deze stelsels en de boeiende verschijnselen die hierin zichtbaar zijn door Hendrik Beijeman.

dec
21
vr
Apollo 8: 50 jaar geleden
dec 21 @ 20:00 – dec 22 @ 22:00

Precies 50 jaar geleden werd Apollo 8 gelanceerd, de eerste bemande vlucht naar de maan. Ruimtevaartdeskundige Alex Scholten blikt terug op deze ruimtevlucht die het begin markeerde van de Apollo-maanreizen.

jan
25
vr
De Gaia hemel: versie 2.0 – gastspreker dr. Anthony Brown (Universiteit Leiden)
jan 25 @ 20:00 – 22:00

De Europese satelliet Gaia is in 2013 gelanceerd met als doel om door nauwkeurige waarnemingen van 1 miljard (!) sterren de afstanden, bewegingen en eigenschappen van deze sterren in kaart te brengen. Anthony Brown toont het publiek hoe astronomen uit deze enorme hoeveelheid gegevens inzicht kunnen krijgen over de structuur en ontstaansgeschiedenis van onze Melkweg.

feb
1
vr
Speurtocht naar buitenaards leven
feb 1 @ 20:00 – 22:00

Inmiddels zijn er meer dan 4.000 exoplaneten, planeten bij andere sterren, bekend en sterrenkundigen weten dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Zouden er planeten zijn waarop leven mogelijk is? Frank Vermeulen gaat op zoek naar het antwoord op de vraag of wij alleen zijn in het heelal.

feb
8
vr
Chaos in ons zonnestelsel
feb 8 @ 20:00 – 22:00

Sinds mensenheugenis doen de zon en de maan dienst als een natuurlijke klok en kalender. Johannes Kepler beschreef 400 jaar geleden de banen van hemellichamen in een drietal eenvoudige wetten. Maar zijn de hemellichamen wel zo betrouwbaar? Kunnen we nog voorspellen aan welke kant van de zon de aarde zal staan over een miljoen jaar? Hendrik Beijeman toont de bezoeker hoe er met de ontdekking van de chaos-theorie een einde kwam aan de vermeende stabiliteit van het zonnestelsel.

Solar system, illustration
mrt
8
vr
Astronomie en astrologie
mrt 8 @ 20:00 – 22:00

Ooit waren het astrologen die nauwkeurig de bewegingen van de hemellichamen bestudeerden en orde probeerden te brengen in de chaos van het leven. Nu zijn astronomie en astrologie twee ‘gescheiden werelden’. Alex Scholten blikt terug in de geschiedenis van de sterrenkunde.

mrt
22
vr
Leven en werk van Stephen Hawking
mrt 22 @ 20:00 – 22:00

De vorig jaar overleden Britse geleerde Stephen Hawking wordt vaak in één adem genoemd met beroemdheden als Isaac Newton en Albert Einstein. Frank Vermeulen geeft een overzicht van het leven en werk van deze geniale fysicus waardoor sterrenkundigen meer inzicht hebben gekregen in bijzondere vraagstukken over ‘zwarte gaten’, ‘de oerknal’ en de levensloop van het heelal.

mrt
29
vr
Je eigen telescoop
mrt 29 @ 20:00 – 22:00

Waar moet je op letten als je zelf een telescoop wilt kopen? Jaap van’t Leven geeft een presentatie over de verschillende soorten telescopen, opstellingen en accessoires en diverse tips en trucs waarmee je de kwaliteit van een instrument kunt beoordelen.

Tevens is er deze avond een ‘Astromarkt’ waarbij nieuwe en gebruikte telescopen, verrekijkers, accessoires en onderdelen ter verkoop worden aangeboden. Tevens is er een verkoop van talrijke 2e hands boeken.

apr
5
vr
Afstanden in het heelal
apr 5 @ 20:00 – 22:00

De sterren staan gigantisch ver van ons verwijderd. Maar hoe ver? Pas in sinds de 19e eeuw begon men methoden te ontdekken om afstanden tussen de sterren te bepalen. Frank Vermeulen legt uit hoe deze methoden werken en hoe nauwkeurig we de afstanden tussen planeten, sterren en sterrenstelsels kunnen meten. Ook laat hij zien dat we door deze grote afstanden feitelijk terugkijken naar het verleden.

apr
12
vr
Kometen: ijsballen in ons zonnestelsel
apr 12 @ 20:00 – 22:00

Als ‘smerige ijsballen’ bewegen vele kometen door ons zonnestelsel. Soms zijn ze zichtbaar als heldere staartsterren. Door het onderzoek met satellieten zijn sterrenkundigen afgelopen jaren meer te weten gekomen over deze bijzondere objecten. Jaap van’t Leven vertelt hierover en Astrid Eeuwes maakt in een demonstratie zelf een komeet!

apr
19
vr
De sterrenhemel in het voorjaar
apr 19 @ 20:00 – 22:00

Sterrenbeelden als Grote Beer, Leeuw en Maagd domineren de voorjaarshemel. Jaap van’t Leven laat zien hoe men deze sterrenbeelden kan herkennen en welke bijzondere objecten men met telescopen in deze tijd van het jaar kan waarnemen.

apr
26
vr
Reis door het Zonnestelsel
apr 26 @ 20:00 – 22:00

Marc de Louw neemt de bezoeker mee op een fascinerende reis langs de planeten van ons zonnestelsel. Schitterende opnamen van talrijke ruimtesondes tonen vreemde werelden van de hete Mercurius tot aan de ijzige dwergplaneet Pluto. Bij helder weer kan met de telescopen naar de Maan worden gekeken.

Solar system, illustration
mei
3
vr
Telescopen: groot, groter, grootst
mei 3 @ 20:00 – 22:00

Astronomen beschikken vandaag de dag over gigantische telescopen die als ‘reuzenogen’ op de sterrenhemel zijn gericht. Alex Scholten laat zien hoe deze moderne instrumenten de sterrenkunde sprongen voorwaarts hebben gebracht. Ook blikt hij alvast in de toekomst wanneer nog imposantere telescopen in gebruik zullen worden genomen.

mei
10
vr
2019: maanprojecten en andere verkenners in ons zonnestelsel
mei 10 @ 20:00 – 22:00

Gastspreker Marcel-Jan Krijgsman volgt nauwgezet de talrijke ruimtemissies naar de maan, Mars en andere doelen in ons zonnestelsel. Dit jaar staan er weer bijzondere projecten gepland, van landingen op de Maan tot vluchten naar de grens van ons zonnestelsel. In deze presentatie een actueel overzicht.

mei
17
vr
Complottheorieën in de sterrenkunde
mei 17 @ 20:00 – 22:00

De mens is altijd op zoek om grote vraagstukken op te lossen. Deze eigenschappen van nieuwsgierigheid en het probleemoplossend vermogen zijn van nature nodig om te kunnen leren en overleven. Complottheorieën spelen steeds meer een rol in de huidige maatschappij. Astrid Eeuwes gaat met het publiek op zoek naar het onbeantwoorde en zal het publiek meenemen in een reis door de complottheorieën in de sterrenkunde. Tijdens de lezing passeren de geheime vliegbasis Area 51, het Roswellincident, de complottheorieën rondom de Apollo maanlanding en de herkomst van de verschillende complottheorieën.

mei
24
vr
Vallende sterren aan de augustushemel
mei 24 @ 06:58 – 07:58

Rond 12 augustus zijn jaarlijks bij heldere hemel vele ‘vallende sterren’ te zien. Jaap van’t Leven legt uit dat deze niets met sterren te maken hebben, maar stofdeeltjes zijn in ons eigen zonnestelsel. Ook laat hij zien wat er zoal aan de zomerhemel zichtbaar is aan sterrenbeelden, nevels en andere interessante objecten.