De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond een KIJK-AVOND. De sterrenwacht is open vanaf 19.00 uur en om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen t/m 14 jaar. Reserveren is niet mogelijk.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.) Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!
De presentaties zijn ook nog steeds via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube
Precies 100 jaar geleden vonden landarbeiders nabij het Zeeuwse Ellemeet een enkele stenen die ze uit de hemel zagen vallen. Deze meteorieten vormen voor astronomen een waardevolle bron van informatie over de geschiedenis van het zonnestelsel. Misschien hebben zij zelfs wel de bouwstenen voor het leven naar Aarde gebracht. Jaap van ’t Leven laat een mooie verzameling van uiteenlopende meteorieten zien en bespreekt de achtergrond van diverse meteorietvondsten.
Professor Henny Lamers neemt het publiek mee naar de grote platte schijf van miljarden sterren waarin onze Zon ronddraait: de Melkweg. Waardoor zien we die als een band langs de hemel en hoe hebben we – terwijl we er zelf in zitten – een idee kunnen krijgen van diens structuur? Metingen aan enkele miljarden sterren door de satelliet Gaia hebben zelfs inzicht gegeven in de evolutie van de Melkweg: kosmisch kannibalisme.
Weekend van de Wetenschap
Een nieuwe kijk op planeetvorming met de James Webb-ruimtetelescoop. Met deze in 2021 gelanceerde ruimtetelescoop worden waarnemingen gedaan van de hemel in het infrarood, wel tien maal scherper en met een hogere gevoeligheid dan met eerdere telescopen. Deze heeft instrumenten die – deels ook in Nederland gebouwd – nieuwe inzichten geven over de chemische samenstelling van het materiaal waaruit planeten ontstaan. Ook onderzoeken astronomen de samenstelling van de atmosferen van planeten rond andere sterren. Inga Kamp legt uit hoe deze informatie ons leert hoe uniek ons eigen zonnestelsel mogelijk is.