De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond een KIJK-AVOND. De sterrenwacht is open vanaf 19.00 uur en om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen t/m 14 jaar. Reserveren is niet mogelijk.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.) Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!
De presentaties zijn ook nog steeds via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube
Speciale jubileum-manifestatie in het kader van 50 jaar Volkssterrenwacht Bussloo. Een Open Dag rond het thema ‘Zon’. Talrijke activiteiten zoals het lanceren van modelraketten door leden van de vereniging DRRA, waarnemen van de Zon met diverse telescopen, uitleg over zonnewijzers, demonstratie met experimenten met licht en nog veel meer. In de zaal korte multimedia-presentaties.
Toegang gratis. De Zonnekijkdag is zeer geschikt voor kinderen.
Sterrenkunde is een ingewikkelde wetenschap. Toch zijn er veel basisprincipes die opvallend eenvoudig te begrijpen zijn. Christiaan Schriks neemt het publiek en vooral de kinderen mee op reis door het heelal. Hij zal op basis van simpele voorbeelden en mooie afbeeldingen in Jip-en-Janneke-taal uitleggen hoe het universum werkt. Deze presentatie is in de vakantieperiode en met name bedoeld voor kinderen en volwassenen voor wie de sterrenkunde nog nieuw is.
De Maan is voor velen niet alleen het meest opvallende hemellichaam aan de sterrenhemel, maar ook het mooiste om door een telescoop te bekijken. Hoe helpen robotmissies en bemande ruimtevluchten de onderzoekers om de geschiedenis van de Maan te ontrafelen? Alex Scholten geeft een overzicht en bij helder weer is de Maan ’s avonds fraai te zien met de telescopen van de sterrenwacht.
De nachten worden weer langer. Jaap van ’t Leven toont welke sterrenbeelden de zomerhemel sieren. Dit is de beste tijd van het jaar om de Melkweg te kunnen ontwaren met talrijke fraaie nevels en stergroepen. Bij helder weer kan er na afloop van de presentatie door de telescoop worden gekeken en misschien spot men – ondanks het maanlicht – nog een ‘vallende ster’.
Zittend in de tuin, of voor de tent, zal men omhoogkijkend op een heldere zomeravond zich misschien afvragen: welke ster is dat? Wat is er te zien aan de zomerhemel en hoe herkennen we sterrenbeelden en planeten? Met behulp van een aantal tips maakt Alex Scholten het publiek wegwijs aan de zomerhemel. Deze presentatie is ook geschikt voor kinderen.
Maak met Astrid Eeuwes een fascinerende reis langs de planeten van ons zonnestelsel. Schitterende opnamen van ruimtesondes tonen vreemde werelden van de hete Mercurius tot aan de ijzige dwergplaneet Pluto.
Speciale jubileum-manifestatie in het kader van 50 jaar Volkssterrenwacht Bussloo. Een Open Dag met talrijke activiteiten voor jong en oud. Doe mee aan een planetenspeurtocht, verken de ruimte door VR-brillen, lanceringen van modelraketten, waarnemen van de Zon met diverse telescopen. In de zaal een doorlopende tentoonstelling en korte multimedia-presentaties. Gelegenheid voor een gezellig hapje en drankje.
Bij helder weer kan vanaf 20 uur gekeken worden hoe een totaal verduisterde Maan boven de horizon zichtbaar wordt.
Toegang gratis. Het jubileumfestival is zeer geschikt voor kinderen.