Programma

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur een KIJK-AVOND.
Om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen t/m 14 jaar. Reserveren is niet mogelijk.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

De presentaties zijn ook nog steeds via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube

 

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
“Staat Betelgeuze op ontploffen?” – extra openstelling 20:00
“Staat Betelgeuze op ontploffen?” – extra openstelling
mrt 5 @ 20:00 – 22:00
"Staat Betelgeuze op ontploffen?" - extra openstelling
De heldere ster Betelgeuze neemt de laatste tijd duidelijk in helderheid af. Wetenschappers over de hele wereld zijn er nog niet over uit wat er aan de hand is met “de grote rode reus” in het sterrenbeeld Orion. Reden voor Frank Vermeulen om alle wetenschappelijke nieuwsberichten omtrend dit fenomeen eens onder de loep te nemen.
6
Amateurastronomie en wetenschap 20:00
Amateurastronomie en wetenschap
mrt 6 @ 20:00 – 22:00
Amateurastronomie en wetenschap
Wetenschappelijk onderzoek wordt niet alleen door professionele astronomen uitgevoerd. Amateur-astronomen gebruiken geavanceerde technieken voor allerlei soorten onderzoek al dan niet in samenwerking met professionals. Jaap van ‘t Leven laat zien op welke terreinen van de astronomie amateurs actief zijn en een belangrijke bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek.
7
8
9
10
11
12
13
GEANNULEERD! Onweer en Bliksem – gastspreker Michiel Hartmann 20:00
GEANNULEERD! Onweer en Bliksem – gastspreker Michiel Hartmann
mrt 13 @ 20:00 – 22:00
GEANNULEERD! Onweer en Bliksem - gastspreker Michiel Hartmann
Vanwege de situatie rondom het coronavirus is deze lezing helaas geannuleerd. Hoe ontstaat onweer? Wat is het precies? Wanneer en hoe ontstaat bliksem en is het gevaarlijk? Hoe kunnen we ons tegen de gevolgen daarvan beschermen? Michiel Hartmann (Schaap Bliksembeveiliging) is professional op dat gebied en zal ons inwijden in de bizarre wereld van donder[...]
14
15
16
17
18
19
20
LIVESTREAM! De Big Bang voor beginners 20:00
LIVESTREAM! De Big Bang voor beginners
mrt 20 @ 20:00 – 22:00
LIVESTREAM! De Big Bang voor  beginners
Vanwege de situatie rondom het coronavirus is deze lezing alleen via een livestream te volgen:  http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht Astronomen denken dat het heelal 13,8 miljard jaar geleden ontstond uit een oneindig kleine ‘punt’. Frank Vermeulen legt uit hoe men tot deze conclusie is gekomen en hoe in de afgelopen 100 jaar theorie en waarnemingen gebruikt worden om[...]
21
22
23
24
25
26
27
LIVESTREAM! De Maan 20:00
LIVESTREAM! De Maan
mrt 27 @ 20:00 – 22:00
LIVESTREAM! De Maan
Vanwege de situatie rondom het coronavirus is deze lezing alleen via een livestream te volgen:  http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht Frank Vermeulen neemt de bezoeker mee naar de Maan. In een verrekijker of telescoop toont de maan duizenden krater en grote donkere vlakten. Onderzoek door satellieten, maanwagens en maanwandelingen hebben een beeld gegeven van een bijzondere wereld.
28
29
30
31