Programma

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond een KIJK-AVOND. De sterrenwacht is open vanaf 19.00 uur en om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen t/m 14 jaar. Reserveren is niet mogelijk.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

De presentaties zijn ook nog steeds via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube

 

sep
6
vr
Hoe overleef ik de ruimte?
sep 6 @ 19:30 – 22:00

Hoe overleef ik de bijzondere omstandigheden in de ruimte? Extreme temperaturen, dodelijke straling, maar ook het ontbreken van zwaartekracht en grote krachten tijdens de lancering. Dat geldt niet alleen voor de mens, maar ook voor elektronische onderdelen zoals de belangrijke IC’s om satellieten te laten werken. Anko Verburg en Joris Robijn bespreken in een duo-presentatie met welke aspecten de ruimtevaart rekening moet houden en welke oplossingen men voor de verschillende problemen hebben gevonden.

sep
13
vr
Het oog: ons venster op het universum
sep 13 @ 19:30 – 22:00

Jaap van ’t Leven laat zien hoe ons oog letterlijk het venster is op het universum. Een prachtig ‘instrument’ dat echter ook zijn beperkingen kent. En wat betekent dat voor het sterrenkundig onderzoek door de eeuwen heen?

sep
20
vr
Een eigen computerplanetarium
sep 20 @ 19:30 – 22:00

In het kader van ‘Het Jaar van het Planetarium’ vertelt Jan Hazendonk hoe hij zelf begon een eenvoudig computerplanetarium te maken. Hij neemt ons mee in zijn zoektocht naar hogere nauwkeurigheid, en hoe dit dezelfde zoektocht werd die ook Christiaan Huygens al gemaakt had.

sep
27
vr
Micrometeorieten uit de dakgoot
sep 27 @ 19:30 – 22:00

Jaarlijks valt er tonnen buitenaards materiaal op onze Aarde. Variërend van kleine stofdeeltjes tot de wat grotere exemplaren. De kleinste steentjes die veelal kleiner zijn dan 0,5 mm kun je overal terugvinden, zelfs op straat of op je dak. Leer met Astrid Eeuwes hoe ze op dit nieuwe onderzoeksterrein verrassende ontdekkingen deed en nieuwe technieken heeft ontwikkeld.

okt
4
vr
De Einstein-telescoop in Zuid-Limburg? – gastspreker dr. Wim Walk (Nikhef Amsterdam)
okt 4 @ 20:00 – 22:30

Presentatie in het kader van het “Weekend van de Wetenschap”. Sinds enkele jaren hebben astronomen een geheel nieuwe methode om informatie uit het heelal te bestuderen: zwaartekrachtsgolven. Een zeer specialistische maar unieke manier om meer te weten te komen over de prachtigste explosies in het heelal; van botsende zwarte gaten tot de oerknal. Nederland hoopt dat de ambitieuze Einstein-telescoop een ondergrondse plek krijgt in de bodem van Zuid-Limburg. Dr. Wim Walk van het Nihkef in Amsterdam legt uit hoe deze telescoop werkt en waarom Zuid-Limburg zo’n goede plek is hiervoor. En waarom Nederland in een dergelijk prestigieus instrument moet investeren.

okt
11
vr
Kometen en meteoren
okt 11 @ 20:00 – 22:30

In oktober is mogelijk een opvallende komeet zichtbaar aan de avondhemel: C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas). Jaap van ’t Leven legt uit wat kometen zijn en waarom ze soms zichtbaar zijn als heldere staartsterren. Hoe kun je een komeet waarnemen en fotograferen? En welke relatie hebben kometen met ‘vallende sterren’?

okt
18
vr
Beelden uit het heelal; echt nep?
okt 18 @ 20:00 – 22:30

Presentatie in het kader van ‘Echt nep’; het thema van ‘De Maand van de Geschiedenis’. We krijgen de meest fraaie foto’s uit het heelal voorgeschoteld dankzij fantastische instrumenten zoals de bijvoorbeeld de Hubble-telescoop, de James Webb-telescoop of de ALMA-telescoop. Maar wat tonen die beelden nu precies? Zouden we dit met eigen ogen ook kunnen zien. Alex Scholten legt uit hoe in de wetenschap ‘echt nep’ niet alleen leidt tot schitterende platen maar ook meer inzicht geeft voor de wetenschappers.

okt
25
vr
Planeten aan de herfsthemel
okt 25 @ 20:00 – 22:00

In het najaar worden de planeten Saturnus en Jupiter weer steeds beter zichtbaar aan de avondhemel. Aan de hand van een handig planetarium-programma laat Jaap van ’t Leven zien waar je die planeten kunt vinden en welke sterrenbeelden en andere interessante objecten aan de herfsthemel zichtbaar zijn. Bij helder weer kan met de telescopen van de sterrenwacht ‘live’ naar de planeten en sterren worden gekeken.

okt
26
za
“Nacht van de Nacht” – Landelijke manifestatie
okt 26 @ 20:00 – 22:00

Speciale openstelling met een presentatie ‘Op zoek naar een donkere hemel’ over de actuele sterrenhemel en het thema ‘Lichthinder’. Bij helder weer gelegenheid om te kijken naar de sterrenhemel en de planeten Jupiter en Saturnus door de telescopen.

nov
1
vr
De Platte Aarde en andere complottheorieën in de sterrenkunde
nov 1 @ 20:00 – 22:00

In de sterrenkunde en ruimtevaart doen diverse complottheorieën de ronde. Is de Aarde plat? Zijn er echt astronauten op de maan geweest? En wat heeft Area51 en Roswell met buitenaards leven te maken? Astrid Eeuwes bespreekt – en weerlegt – een aantal van deze hardnekkige theorieën.

nov
8
vr
Space: het belang van het ruimtedomein voor Defensie – gastspreker majoor Petra Wijnja
nov 8 @ 20:00 – 22:00

Het ruimtedomein is van essentieel belang voor de krijgsmacht. Defensie is afhankelijk van signalen voor positionering, navigatie en timing, van satellietcommunicatie en van informatie die vanuit het ruimtedomein wordt ingewonnen. Aangezien het ontwikkelen en lanceren van satellieten steeds goedkoper wordt, kunnen ook kleinere landen en zelfs bedrijven zich nu toegang verschaffen tot het ruimtedomein. In deze presentatie gaan we kort in op het gebruik van het ruimtedomein door Defensie, de dreigingen die bestaan in het ruimtedomein, en de plannen voor wat betreft het opzetten van eigen capaciteiten.

nov
15
vr
Europa Clipper op weg naar de Jupitermanen
nov 15 @ 20:00 – 22:00

Sinds de eerste waarneming van de Jupitermanen door Galileï in 1610 dachten sterrenkundigen dat die manen niets meer dan bekraterde rotsblokken waren. De gedetailleerde opnamen van ruimtesondes hebben echter geleerd dat het bijzondere werelden zijn met vulkanen, oceanen onder dikke ijslagen of bekraterde bollen van ijs en steen. Maak met Alex Scholten een reis naar de Jupiter en zijn manen, waarbij de NASA-missie Europa Clipper centraal zal staan.

nov
22
vr
De verborgen heldinnen van de astronomie
nov 22 @ 20:00 – 22:00

Wist je dat talloze baanbrekende ontdekkingen in de astronomie op naam van vrouwen staan? Lange tijd werd gedacht dat natuurwetenschappen het domein van mannen waren, maar tijdens deze fascinerende lezing zal Gisela Reefman laten zien dat de realiteit anders is. Duik mee in de rijke geschiedenis van de sterrenkunde en ontdek de vaak vergeten bijdragen van vrouwen die de geheimen van het universum hebben ontrafeld. Bereid je voor op een verrassende en inspirerende reis door de tijd.

nov
29
vr
Amateur-astronomie en wetenschap
nov 29 @ 20:00 – 22:00

Wetenschappelijk onderzoek wordt niet alleen door professionele astronomen uitgevoerd. Ook amateurastronomen gebruiken geavanceerde technieken voor allerlei soorten onderzoek al dan niet in samenwerking met professionals. Jaap van ‘t Leven laat zien op welke terreinen van de astronomie amateurs actief zijn en een belangrijke bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek.

dec
6
vr
‘Zie de maan schijnt door de bomen’
dec 6 @ 20:00 – 22:00

In deze presentatie bespreekt Alex Scholten een aantal uiteenlopende recente ontwikkelingen en ontdekkingen in de wereld van sterrenkunde en ruimtevaart. Van het onderzoek van onze Maan tot aan de grenzen van het heelal. Een kaleidoscoop van onderwerpen, ieder voor zich te klein voor een avondvullend programma, maar gezamenlijk een breed actueel overzicht.

dec
13
vr
De Extremely Large Telescope: de scherpste blik op het heelal – gastspreker Wouter Jonker
dec 13 @ 20:00 – 22:00

In de Chileense Atacama-woestijn wordt momenteel de grootste telescoop ter wereld gebouwd: de Extremely Large Telescope (ELT). Een samenwerkingsproject van diverse Europese landen. Wouter Jonker is één van de projectmanagers en houdt zich met name bezig met de adaptieve optica die voor haarscherpe beelden moet zorgen. In zijn presentatie vertelt hij wat het doel is van deze enorme telescoop en wat er allemaal bij komt kijken voordat deze telescoop – in 2028 – zijn eerste wetenschappelijke resultaten gaat opleveren.

dec
20
vr
De Ster van Bethlehem
dec 20 @ 20:00 – 22:00

Al eeuwen zoeken geleerden naar een verklaring voor de ‘Ster van Bethlehem’. Modern onderzoek maakt het mogelijk om meer beeld te krijgen van de hemelverschijnselen aan het begin van onze jaartelling. Alex Scholten neemt de bezoeker aan de hand van het kerstverhaal mee op een wonderlijke astronomische reis.

dec
27
vr
Reis door het Zonnestelsel
dec 27 @ 20:00 – 22:00

Maak met Astrid Eeuwes een fascinerende reis langs de planeten van ons zonnestelsel. Schitterende opnamen van ruimtesondes tonen vreemde werelden van de hete Mercurius tot aan de ijzige dwergplaneet Pluto.

Solar system, illustration
jan
3
vr
Reis naar de Sterren
jan 3 @ 20:00 – 22:00

‘Reis naar de Sterren’ neemt het publiek mee op een ontdekkingstocht door het universum. Vanuit een historisch perspectief naar de huidige inzichten in het ontstaan van sterren en planeten. En Alex Scholten geeft daarmee ook een beeld van de plek van de mens in de ruimte en in de geschiedenis van het heelal. Deze presentatie is ook geschikt voor kinderen.