Programma

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur een KIJK-AVOND.
Om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen t/m 14 jaar. Reserveren is niet mogelijk.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

De presentaties zijn ook nog steeds via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube

 

nov
3
vr
Large Hadron Collider
nov 3 @ 20:00 – 22:00

Diep onder de grond in het grensgebied van Zwitserland en Frankrijk bevindt zich nabij Genève een enorme deeltjesversneller. Het internationale onderzoeksinstituut CERN beheert hier de Large Hadron Collider (LHC) waar wetenschappers onderzoek doen naar de allerkleinste deeltjes. Gisela Reefman bracht een bezoek aan deze ‘kathedraal van de deeltjesfysica’ en vertelt over haar ervaringen.

nov
10
vr
De zuidelijke sterrenhemel
nov 10 @ 20:00 – 22:00

De zuidelijke sterrenhemel – Alex Scholten
Sterrenbeelden als Centaurus, Zuiderkruis en Kraanvogel kunnen niet vanuit Nederland worden waargenomen. En wie kent de Grote en Kleine Magelhaense Wolken? Alex Scholten had een astro-vakantie naar Namibië al enige jaren op zijn bucketlist staan en afgelopen juni was het zo ver. Hij vertelt hoe hij de donkere zuidelijke sterrenhemel heeft ervaren en met telescopen vele fraaie objecten kon waarnemen.

nov
11
za
Speciale voorstelling “Lichtstilte” – performancecollectief Project Wildeman
nov 11 @ 19:00 – 21:00

Project Wildeman daalt in Lichtstilte samen met het publiek steeds langzamer af naar het ultieme nulpunt: het binnenste van een zwart gat, het allerdonkerste mysterie van het universum. In Lichtstilte, een hypnotiserende exercitie van inbeeldingskracht en fantasie in electronische en analoge muziek en theater word je uitgenodigd het Donkere Niets te ervaren en een nieuw perspectief op Aarde te creëren.

Overal om ons heen in onze wereld lijkt er wel heel veel nadruk te liggen op licht. Licht schijnt op alle plaatsen, de hele tijd, ook ‘s nachts. In parken, langs paden, in kantoorpanden, havens, industrieterreinen. Middels een gezamenlijk performatief ritueel gaan we in op de vraag wat al dat licht met ons doet en zoeken we naar een betere balans tussen het licht en het donker. Lichtstilte omarmt de duisternis.

Voorafgaand aan de voorstelling is er een korte introductie over zwarte gaten. Na afloop van de voorstelling, als de weersomstandigheden gunstig zijn, is er de mogelijkheid om met de telescopen van de Volkssterrenwacht Bussloo de sterrenhemel te bewonderen.

Tickets zijn alleen verkrijgbaar via onderstaande website:

Eventbrite – Tickets Lichtstilte

Reguliere ticketprijs: €15
Donateur ticketprijs: €10

Let op: in Lichtstilte wordt er gebruik gemaakt van een stroboscoop.

PROJECT WILDEMAN / Project Wildeman maakt nieuwe muzikale en theaterale rituelen op bijzondere locaties. Samen met het publiek en vanuit experiment en improvisatie onderzoekt Project Wildeman de vele (on)denkbare dwarsverbanden tussen de mens, technologie en al het leven op de planeet Aarde. Meer over Project Wildeman / www.projectwildeman.nl

Credits
Spel / Sven Hamerpagt, Milan Mes, Maarten Vinkenoog
Eindregie / Tim Hammer
Tekst / Maarten Vinkenoog (Project Wildeman)
Toneelbeeld / Project Wildeman
Geluidsdecor / Project Wildeman
Techniek en Productie / Peter Pieksma
Zakelijke leiding / Tobias Bijl
Marketing en PR / Marieke Josselet

nov
17
vr
Meteorieten in Noord-Frankrijk – gastspreker Hans Betlem
nov 17 @ 20:00 – 22:00

Op 13 februari 2023 werd een rotsblok ontdekt dat enkele uren later boven Het Kanaal de atmosfeer indook. Er bestond een kans dat brokstukken hiervan de tocht door de atmosfeer zouden overleven. Hans Betlem van de Dutch Meteor Society legt uit wat er direct ná de ontdekking allemaal gebeurde en hoe amateurs een belangrijke rol speelden bij de ontdekking van het rotsblok, het fotograferen van de meteoor en de zoektocht naar unieke meteorieten.

nov
24
vr
Black Friday: Zwarte gaten
nov 24 @ 20:00 – 22:00

De zwartste, en tevens meest mysterieuze objecten in het heelal zijn zwarte gaten. Frank Vermeulen legt uit hoe deze objecten ontstaan, wat hun eigenschappen zijn en hoe ze toch waargenomen en gefotografeerd kunnen worden ondanks dat ze geen straling uitzenden.

dec
1
vr
Licht over het hoofd gezien: Optische verschijnselen in Nederland – gastspreker Peter Paul Hattinga Verschure
dec 1 @ 20:00 – 22:00

De fata morgana, het morgenrood, de regenboog: daar hebben we allemaal wel eens van gehoord. Maar wie kent de ring van Bishop, de bogen van Lowitz, de onderzon of de groene flits? Zo verschillend als ze zijn hebben al die fenomenen één ding gemeen: het zijn hemelverschijnselen die ontstaan door het spel van licht met atmosferische deeltjes. Er zijn veel soorten optische verschijnselen en we zien er vele makkelijk over het hoofd. Maar we kunnen ze allemaal waarnemen als we maar weten hoe, waar en wanneer te kijken! Peter Paul Hattinga Verschure schreef recent het boek ‘Optische verschijnselen in Nederland’ over alle optische verschijnselen die aan de Nederlandse hemel zijn te bewonderen.

dec
8
vr
Geminiden en de wintersterrenhemel
dec 8 @ 20:00 – 22:00

Rond 13-15 december kunnen bij een heldere hemel weer vele ‘vallende sterren’, de Geminiden, worden waargenomen. De waarnemer kan hierbij tevens genieten van de wintersterrenhemel. Sterrenbeelden zoals Orion, Stier en Tweelingen staan prominent aan de hemel en talloze interessante objecten vertonen zich geschikt voor een verrekijker of telescoop. Jaap van ’t Leven legt uit waardoor er ‘vallende sterren’ zijn en hoe men die het beste kan waarnemen.

dec
15
vr
De geweldige ontdekkingen van de JWST – gastspreker prof. Henny Lamers
dec 15 @ 20:00 – 22:00

De James Webb-ruimtetelescoop is inmiddels ruim een jaar in bedrijf. Welke bijzondere ontdekkingen heeft deze unieke telescoop inmiddels opgeleverd? Prof. Henny Lamers geeft een overzicht van de meest spectaculaire voorbeelden.

dec
22
vr
50 Jaar Volkssterrenwacht Bussloo
dec 22 @ 20:00 – 22:00

Op 21 december 1973 werd de ‘Stichting Volkssterrewacht Bussloo’ opgericht. Alex Scholten, één van de vrijwilligers van het eerste uur, laat het publiek zien hoe VSB zich in die vijftig jaar ontwikkeld heeft tot wat het nu is. Een feestelijke jubileumavond met talrijke hoogtepunten en prachtige hemelverschijnselen.

dec
29
vr
Reis door het Zonnestelsel
dec 29 @ 20:00 – 22:00

Maak met Astrid Eeuwes een fascinerende reis langs de planeten van ons zonnestelsel. Schitterende opnamen van ruimtesondes tonen vreemde werelden van de hete Mercurius tot aan de ijzige dwergplaneet Pluto.

jan
5
vr
Jupiter en zijn manen
jan 5 @ 20:00 – 22:00

Alex Scholten neemt het publiek mee naar de reuzenplaneet Jupiter. Deze planeet is ’s avonds goed zichtbaar in het sterrenbeeld Vissen. Met de telescoop zijn de vier grote manen zichtbaar. Ruimtemissies hebben de afgelopen decennia veel geheimen van deze bijzondere planeet ontrafeld. Maar er resteren ook nog veel mysteries. En waarom is er een nieuwe sonde op weg voor onderzoek naar de manen?

      

jan
12
vr
De Relativiteitstheorie voor beginners
jan 12 @ 20:00 – 22:00

Ruim honderd jaar geleden ontwikkelde Albert Einstein zijn relativiteitstheorie, één van de basistheorieën voor de moderne sterrenkunde. Frank Vermeulen legt op een zo eenvoudig mogelijke manier uit hoe deze theorie tot stand gekomen is, wat zij inhoudt en welke consequenties dit had voor onze kijk op de wereld en het heelal.

jan
19
vr
Luisteren naar het verre heelal vanuit Drenthe – gastspreker Anko Verburg
jan 19 @ 20:00 – 22:00

Nederland kent een rijke traditie op het gebied van de radiosterrenkunde. Al zo’n 75 jaar verrichten de radioschotels in Dwingeloo en Westerbork grensverleggend onderzoek aan het heelal. Maar ook met minder opvallende technieken kan naar het heelal worden geluisterd. Anko Verburg bracht een bezoek aan ASTRON Dwingeloo en LOFAR en doet in deze presentatie hiervan verslag.

jan
26
vr
Poollicht vanuit Nederland?
jan 26 @ 20:00 – 22:00

Voor de inwoners van Lapland of Noord-Canada is het noorderlicht een bijna alledaags verschijnsel. Maar soms kan dit prachtige verschijnsel ook vanuit Nederland worden waargenomen. Hoe komt dat en hoe weet je of er een kans is om poollicht te zien of te fotograferen? En wat zijn de kansen de komende maanden? Alex Scholten licht dit toe en geeft diverse tips.

feb
2
vr
Nikola Tesla, een excentrieke natuurkundige
feb 2 @ 20:00 – 22:00

Wie de naam Tesla noemt denkt vandaag de dag vooral aan elektrische auto’s, maar waar komt deze naam vandaan? Gisela Reefman geeft een overzicht van het leven en werk van Nikola Tesla, uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige. Hij wordt gezien als één van de grootste ingenieurs en uitvinders aller tijden.

feb
9
vr
Perseverance drie jaar op Mars
feb 9 @ 20:00 – 22:00

Drie jaar geleden landde de NASA-robotwagen Perseverance op Mars. Sindsdien verricht hij – samen met een kleine helikopter Ingenuity – onderzoek in de Jerzero-krater. In deze presentatie geeft Alex Scholten een overzicht van de resultaten en de fraaie beelden die vanaf het oppervlak van deze fascinerende planeet zijn gemaakt.

feb
16
vr
Sterbedekkingen
feb 16 @ 20:00 – 22:00

Regelmatig worden sterren door andere hemellichamen bedekt. Jaap van ’t Leven legt uit dat het waarnemen van een sterbedekking niet alleen leuk is, maar soms ook tot verrassende wetenschappelijke resultaten kan leiden. Bij helder weer is deze avond te zien hoe de Maan nabij de sterrenhoop Plejaden (of ‘Zevengesternte’) staat en enkele sterren bedekt.

feb
23
vr
100 jaar Zeiss-Planetarium – gastspreker Romke Schievink
feb 23 @ 20:00 – 22:00

In 2023/2024 wordt ‘100 jaar Planetarium’ gevierd omdat een eeuw geleden de Duitse fabrikant Zeiss het eerste projectieplanetarium ontwikkelde. Romke Schievink is expert op het gebied van projectieplanetaria en heeft recent het unieke Model 1 uit het in 1976 verbrandde Haagse Planetarium gerestaureerd. In zijn presentatie laat hij zien hoe projectieplanetaria werken en wat met de huidige techniek allemaal mogelijk is om het publiek een natuurgetrouwe sterrenhemel voor te schotelen.

mrt
1
vr
Georges Lemaître en de Big Bang
mrt 1 @ 20:00 – 22:00

De Belgische priesterastronoom Georges Lemaître wordt gezien als de geestelijke vader van de oerknaltheorie. Wie was hij en hoe ontstond zijn beeld over het uitdijende heelal? Gisela Reefman geeft een overzicht van het werk van deze bijzondere wetenschapper en de fascinerende theorie van de Big Bang.

mrt
8
vr
Kometen: IJsballen in ons zonnestelsel
mrt 8 @ 20:00 – 22:00

Om onze Zon bewegen zich niet alleen acht planeten maar ook talrijke veel kleinere objecten. Het meest onvoorspelbare hiervan zijn de kometen die soms plots als ‘staartsterren’ aan de hemel zichtbaar worden. Wat zijn dit voor een objecten en wat vertellen ze ons over het ontstaan van ons zonnestelsel? Ga met Jaap van ’t Leven op ontdekkingstocht naar de ijsballen in ons zonnestelsel. Misschien kan er bij helder weer zelfs wel één waargenomen worden….