Programma

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur een KIJK-AVOND.
Om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €5 voor volwassenen en €2,50 voor kinderen t/m 14 jaar.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

sep
7
vr
Meteorieten en tektieten
sep 7 @ 20:00 – 22:00

De vondst van een meteoriet (een ‘ruimtesteen’) kan sterrenkundigen belangrijke informatie opleveren over de ontwikkeling van ons zonnestelsel. Aan de hand van diverse meteoriet-vondsten geeft Jaap van ’t Leven een overzicht van de verschillende soorten meteorieten en hoe ze kunnen worden herkend. Ook de gerelateerde tektieten komen hierbij aan de orde. Bij de presentatie kan de bezoeker een aantal echte meteorieten zelf bekijken en ervaren.

sep
14
vr
Vreemde sterrenstelsels
sep 14 @ 20:00 – 22:00

In het heelal bevinden zich miljarden sterrenstelsel, ‘eilanden’ van vele miljarden sterren. Sterrenkundigen delen deze stelsels in naar hun vorm, zoals elliptische stelsels, spiraalstelsels en onregelmatige stelsels. Hendrik Beijeman toont dat er daarbij talrijke vreemde sterrenstelsels bestaan die een bijzondere geschiedenis hebben en veel vertellen over de processen in het universum.

sep
21
vr
Spaceshuttle-project
sep 21 @ 20:00 – 22:00

Meer dan 30 jaar waren de spaceshuttles de paradepaardjes van de Amerikaanse bemande ruimtevaart. Nu staan ze in musea en is de Verenigde Staten voor haar bemande ruimtevaart afhankelijk van de Russen. Alex Scholten geeft een overzicht van de ontwikkeling van de spaceshuttle, zijn successen en de redenen waarom ze uiteindelijk afgedankt zijn.

sep
26
wo
Praktijkavond
sep 26 @ 19:30 – 22:00

Terugblik op maansverduistering en Perseïden.
De totale maansverduistering van 27 juli zal voor velen het astronomische hoogtepunt van 2018 zijn. Ook op VSB was dit fascinerende hemelverschijnsel goed te volgen met in totaal zo’n 500 bezoekers in een festivalachtige sfeer. Het jaarlijkse Perseïden-maximum ging helaas vanuit Nederland grotendeels verloren door bewolking. Toch konden er nog enkele waarnemingsactiviteiten ontplooid worden. Alex Scholten kijkt terug naar beide activiteiten.
De zuidelijke sterrenhemel vanuit Namibië.
Jaap van’t Leven verbleef half augustus in Namibië en maakte weer fraaie opnamen. Met enkele timelapse-filmpjes toont hij hoe indrukwekkend de uiterst donkere zuidelijke hemel is (inclusief Perseïden).

sep
28
vr
Ruimtepuin: een dreiging voor onze Aarde? – gastspreker dr. Paul Wesselius
sep 28 @ 20:00 – 22:00

In hoog tempo is de mensheid bezig om sommige ruimte-gebieden rond de aarde ontoegankelijk te maken voor lange ruimtemissies door talloze voorwerpen achter te laten. Door hun grote snelheden kunnen zelfs kleine brokstukken als grote schade aanrichten. Paul Wesselius (SRON Groningen) beschrijft de huidige situatie met het ruimtepuin en – helaas nog nauwelijks uitvoerbare – ideeën over grootscheepse opruimacties. Ook de verplichtingen bij lanceringen om geen ruimtepuin te creëren worden besproken.

okt
5
vr
Planetoïden van dichtbij
okt 5 @ 20:00 – 22:00

Begin oktober doet de Japanse ruimtesonde Hayabusa 2 onderzoek bij de planetoïde Ryugu.
Alex Scholten bespreekt wat planetoïden zijn, hoe deze missie verloopt en waarom juist het onderzoek van planetoïden momenteel onder de aandacht staat.

okt
7
zo
WETENSCHAPSDAG “Planeet Aarde”
okt 7 @ 13:00 – 17:00

Speciale zondag-openstelling van de Volkssterrenwacht Bussloo rond het thema ‘Planeet Aarde’. Centraal staan drie korte presentaties. Voor de jeugd is het mogelijk om waterraketten te lanceren en proefjes te doen met zonlicht. Bij helder weer kan met de speciale zonnetelescoop van de sterrenwacht naar de zon worden gekeken.

13.30 uur “Het veranderende klimaat” – Peter Siegmund (KNMI)

15.00 uur “De actieve Aarde” – Elske de Zeeuw-van Dalfsen (KNMI)

16.15 uur “De Aarde vanuit de Ruimte” – Alex Scholten (VSB)

De sterrenwacht is vandaag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.
De entree voor volwassenen is € 5,00 en kinderen t/m 14 jaar € 2,50.

okt
12
vr
Het licht ontrafeld
okt 12 @ 20:00 – 22:00

De enige informatie die sterrenkundigen ontvangen van sterren is het licht. Dankzij spectraal-onderzoek kan men daar echter veel informatie uit halen over bijvoorbeeld de temperatuur, samenstelling en snelheid.
Hendrik Beijeman legt het publiek uit hoe dit in zijn werk gaat.

okt
19
vr
De sterrenhemel in de herfst
okt 19 @ 20:00 – 22:00

Jaap van’t Leven toont het publiek wat er allemaal aan de herfst-sterrenhemel te zien is, zoals de Melkweg, de planeten Saturnus en Mars en diverse sterrenbeelden en prachtige nevels. Bij helder weer kan het publiek de sterrenhemel met eigen ogen en door de telescoop waarnemen.

okt
26
vr
Reis door het Zonnestelsel
okt 26 @ 20:00 – 22:00

Frank Vermeulen neemt de bezoeker mee op een fascinerende reis langs de planeten van ons zonnestelsel. Schitterende opnamen van ruimtesondes tonen vreemde werelden van de hete Mercurius tot aan de ijzige dwergplaneet Pluto.

okt
27
za
Nacht van de Nacht
okt 27 @ 19:30 – 22:30

Speciale openstelling met korte presentaties over de actuele sterrenhemel en het thema ‘Lichthinder’. Bij helder weer volop gelegenheid om te kijken naar de sterrenhemel door de telescopen.

okt
31
wo
Praktijkavond
okt 31 @ 19:30 – 22:00

De periodieke praktijkavonden (‘waarneemavonden’) worden georganiseerd door en voor donateurs/leden van de Volkssterrenwacht Bussloo en de VWS-vereniging Triangulum. Doelstelling is primair om waar te nemen en de sterrenhemel beter te leren kennen. Dit kan uiteraard alleen bij helder weer; daarom is er op de praktijkavond ook een alternatief programma bestaande uit korte voordrachten over de actuele sterrenhemel, praktische onderwerpen, etc. Ook de bijdragen van donateurs/leden, bijv. eigen waarnemingen of foto’s, zijn zeer welkom. De avonden worden gehouden op de Volkssterrenwacht Bussloo (aanvang 19.30 uur) en zijn vrij toegankelijk.

Ervaringen van een beginnende astrofotograaf.
Een paar jaar geleden begon Astrid Eeuwes met het fotograferen van de sterrenhemel. Stap voor stap heeft ze zich hierin verder ontwikkeld met fraaie resultaten tot gevolg. Regelmatig is ze te vinden in Keijenborg in de Achterhoek om met de telescoop onder relatief donkere omstandigheden de sterrenhemel vast te leggen. Een overzicht van de afgelopen jaren.

nov
2
vr
De Sterrenkieker uit Loenen: Piet Koning (1934-2018)
nov 2 @ 20:00 – 22:30

Een eerbetoon aan Piet Koning, de eerder dit jaar overleden oprichter en erelid van de Volkssterrenwacht Bussloo.
Alex Scholten geeft aan de hand van persoonlijke verhalen een overzicht van het leven en werk van deze gepassioneerde amateur-sterrenkundige.

nov
9
vr
Zwarte Gaten
nov 9 @ 20:00 – 22:00

Zwarte gaten behoren tot de meest mysterieuze, maar ook meest aansprekende objecten in het heelal. Wat zijn zwarte gaten en hoe ontstaan ze? In deze presentatie geeft Marc de Louw een overzicht van de actuele kennis en ideeën en laat zien hoe sterrenkundigen allerlei technieken inzetten om meer zicht te krijgen op deze mysterieuze ‘monsters’.

nov
16
vr
Geologie in ons Zonnestelsel – gastspreker dr. Sebastiaan de Vet
nov 16 @ 20:00 – nov 17 @ 22:00

Gesteenten en landschappen van vaste hemellichamen hebben fascinerende verhalen te vertellen. Processen van zowel binnenuit als buitenaf hebben het oppervlak in honderden miljoenen jaren vorm gegeven. Ontdek in deze lezing van planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet hoe de geologie je op een andere manier naar het zonnestelsel leert kijken.

nov
23
vr
InSight landt op Mars
nov 23 @ 20:00 – 22:00

Op 26 november zal de ruimtesonde InSight op Mars landen. Alex Scholten geeft een overzicht van deze missie en diens doelstelling om meer inzicht te verkrijgen in het inwendige van de planeet Mars.

nov
28
wo
Praktijkavond
nov 28 @ 19:30 – 22:00

De periodieke praktijkavonden (‘waarneemavonden’) worden georganiseerd door en voor donateurs/leden van de Volkssterrenwacht Bussloo en de VWS-vereniging Triangulum. Doelstelling is primair om waar te nemen en de sterrenhemel beter te leren kennen. Dit kan uiteraard alleen bij helder weer; daarom is er op de praktijkavond ook een alternatief programma bestaande uit korte voordrachten over de actuele sterrenhemel, praktische onderwerpen, etc. Ook de bijdragen van donateurs/leden, bijv. eigen waarnemingen of foto’s, zijn zeer welkom. De avonden worden gehouden op de Volkssterrenwacht Bussloo (aanvang 19.30 uur) en zijn vrij toegankelijk.

Geminiden in december
Rond 13/14 december heeft de meteorenzwerm Geminiden zijn maximum. Behoudens de onvoorspelbaarheid van het weer zijn de omstandigheden goed voor een leuke meteoren-actie. Alex Scholten blikt alvast vooruit. Tevens is deze avond nog ruimte voor een nader te bepalen onderwerp.

nov
30
vr
Het fotograferen van de sterrenhemel
nov 30 @ 20:00 – 22:00

Astrofotografie hoeft niet moeilijk te zijn. Astrid Eeuwes laat het publiek zien op welke manieren er al een mooie foto gemaakt kan worden van objecten aan de sterrenhemel en hoe dit bewerkstelligd kan worden zonder geavanceerde foto-apparatuur.

dec
7
vr
Vallende sterren in december
dec 7 @ 20:00 – 22:00

Rond 13/14 december kunnen bij een heldere hemel weer vele ‘vallende sterren’ worden waargenomen. De waarnemer kan hierbij tevens genieten van de wintersterrenhemel. Sterrenbeelden zoals Orion, Stier en Tweelingen staan prominent aan de hemel en vertonen talloze interessante objecten voor een verrekijker of telescoop.
Jaap van’t Leven legt uit waarom er ‘vallende sterren’ zijn en hoe men die het beste kan waarnemen.

dec
14
vr
De Magelhaense Wolken
dec 14 @ 20:00 – 22:00

Wie naar het zuidelijk halfrond reist, heeft wel eens bij helder weer twee ‘wolken’ aan de heldere hemel zien staan. De Grote en Kleine Magelhaense Wolken zijn feitelijk twee kleine sterrenstelsels die ons eigen sterrenstelsel, De Melkweg, begeleiden. Een presentatie over deze stelsels en de boeiende verschijnselen die hierin zichtbaar zijn door Hendrik Beijeman.