Programma

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur een KIJK-AVOND.
Om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen t/m 14 jaar. Reserveren is niet mogelijk.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

De presentaties zijn ook nog steeds via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube

 

jun
28
vr
Het Achterhoeks Planetarium – gastspreker Jan Mulder
jun 28 @ 19:30 – 22:00

Velen kennen het Eise Eisinga Planetarium in Franeker; maar wie kent het Achterhoeks Planetarium? In Toldijk, nabij Zutphen, heeft amateur-astronoom Henk Olthof in de tweede helft van de vorige eeuw zelfstandig een planetarium opgezet. Niet alleen met bewegende planeten, maar zelfs met een roterende bol waarin je je letterlijk in de sterrenhemel begeeft. Jan Mulder, bestuurslid van de Stichting Achterhoeks Planetarium, vertelt in dit ‘Jaar van het Planetarium’ over de geschiedenis van deze unieke bouwwerken.

jul
5
vr
Astrofotografie voor de vakantieganger
jul 5 @ 19:30 – 22:00

Astrofotografie hoeft niet moeilijk te zijn. Astrid Eeuwes laat het publiek zien op welke manieren er al een mooie foto gemaakt kan worden van objecten aan de sterrenhemel en hoe dit bewerkstelligd kan worden zonder geavanceerde foto-apparatuur. Zeker leuk voor de vakantieganger om tijdens een verblijf op een donkere plek eens wat leuke foto’s te maken.

jul
7
zo
Landelijke “ZONNEKIJKDAG” 2024, 14.00 – 17.00 uur
jul 7 @ 14:00 – 17:00

Speciale openstelling rond het thema ‘Zon’. In de zaal: een presentatie over de fascinerende wereld van de Zon, onze ster. Voor de jeugd: proefjes waarin licht en zon centraal staan. Bij helder weer kan met de speciale zonnetelescoop van de sterrenwacht ‘live’ naar de zon worden gekeken. De sterrenwacht is geopend van 14 tot 17 uur. De multimedia-presentatie begint om 14.30 uur. De Zonnekijkdag is geschikt voor kinderen.

jul
12
vr
Reis door het Zonnestelsel
jul 12 @ 19:30 – 22:00

Maak met Astrid Eeuwes een fascinerende reis langs de planeten van ons zonnestelsel. Schitterende opnamen van ruimtesondes tonen vreemde werelden van de hete Mercurius tot aan de ijzige dwergplaneet Pluto.

 

jul
19
vr
Sterrenbeelden en hun verhalen
jul 19 @ 19:30 – 22:00

Over de sterrenbeelden zijn veel verhalen te vertellen, die vaak al dateren vanuit de Griekse oudheid. Waar komen die namen vandaan? Welke betekenis hebben ze? En hoe keken andere volkeren tegen de sterrenhemel aan? Alex Scholten maakt een selectie uit deze verhalen en zal het publiek meenemen naar de tijd waarin de sterrenhemel een belangrijke rol speelde in het alledaagse leven.

jul
26
vr
De sterrenhemel in de vakantie: welke ster is dat?
jul 26 @ 19:30 – 22:00

Zittend in de tuin, of voor de tent, zal men omhoogkijkend op een heldere zomeravond zich misschien afvragen: welke ster is dat? Wat is er te zien aan de zomerhemel en hoe herkennen we sterrenbeelden en planeten? Met behulp van een aantal tips maakt Alex Scholten het publiek wegwijs aan de zomerhemel. Deze presentatie is ook geschikt voor kinderen.

aug
2
vr
Jip en Janneke kijken naar de sterrenhemel
aug 2 @ 19:30 – 22:00
aug
9
vr
Vallende sterren aan de zomerhemel
aug 9 @ 19:30 – 22:00

Rond 12 augustus zijn jaarlijks bij heldere hemel vele ‘vallende sterren’ te zien. Jaap van ’t Leven legt uit dat deze niets met sterren te maken hebben, maar stofdeeltjes zijn in ons eigen zonnestelsel. Mag je een wens doen als je een ‘vallende ster’ ziet? En waar moet je op letten? Een kennismaking met de zomerhemel. Bij helder weer kan er na afloop van de presentatie op het terrein van de sterrenwacht worden waargenomen.

aug
16
vr
Reis door de ruimte
aug 16 @ 19:30 – 22:00

In deze presentatie voor jong en oud maakt de bezoeker met gids Eelko Gielis een reis door de ruimte vanaf de aarde, langs de maan en de planeten en langs sterren en sterrenstelsels. Ontdekt de wonderen van ons heelal.

aug
23
vr
De geschiedenis van ons wereldbeeld
aug 23 @ 19:30 – 22:00

Door de eeuwen heen heeft ons wereldbeeld zich stap voor stap ontwikkeld. Gisela Reefman neemt de bezoeker mee op een reis door de tijd: van het geocentrische wereldbeeld van de eerste beschavingen tot het onmetelijke wereldbeeld van de oerknal en de bijbehorende kosmologische principes.

aug
30
vr
Zijn wij alleen?
aug 30 @ 19:30 – 22:00

Eén van de meest gestelde vragen is: zijn wij alleen in dit onmetelijke universum? De ontdekking van exoplaneten laat zien dat de aarde niet uniek is, maar hoe zit dat met het leven? Wat weten we over het ontstaan van het leven op aarde en wat leert ons dat voor de mogelijkheden van leven elders in het heelal. Alex Scholten bespreekt dat actuele inzichten op dit vraagstuk.

sep
6
vr
Hoe overleef ik de ruimte?
sep 6 @ 19:30 – 22:00

Hoe overleef ik de bijzondere omstandigheden in de ruimte? Extreme temperaturen, dodelijke straling, maar ook het ontbreken van zwaartekracht en grote krachten tijdens de lancering. Dat geldt niet alleen voor de mens, maar ook voor elektronische onderdelen zoals de belangrijke IC’s om satellieten te laten werken. Anko Verburg en Joris Robijn bespreken in een duo-presentatie met welke aspecten de ruimtevaart rekening moet houden en welke oplossingen men voor de verschillende problemen hebben gevonden.

sep
13
vr
Het oog: ons venster op het universum
sep 13 @ 19:30 – 22:00

Jaap van ’t Leven laat zien hoe ons oog letterlijk het venster is op het universum. Een prachtig ‘instrument’ dat echter ook zijn beperkingen kent. En wat betekent dat voor het sterrenkundig onderzoek door de eeuwen heen?

sep
20
vr
Een eigen computerplanetarium
sep 20 @ 19:30 – 22:00

In het kader van ‘Het Jaar van het Planetarium’ vertelt Jan Hazendonk hoe hij zelf begon een eenvoudig computerplanetarium te maken. Hij neemt ons mee in zijn zoektocht naar hogere nauwkeurigheid, en hoe dit dezelfde zoektocht werd die ook Christiaan Huygens al gemaakt had.

sep
27
vr
Micrometeorieten uit de dakgoot
sep 27 @ 19:30 – 22:00

Jaarlijks valt er tonnen buitenaards materiaal op onze Aarde. Variërend van kleine stofdeeltjes tot de wat grotere exemplaren. De kleinste steentjes die veelal kleiner zijn dan 0,5 mm kun je overal terugvinden, zelfs op straat of op je dak. Leer met Astrid Eeuwes hoe ze op dit nieuwe onderzoeksterrein verrassende ontdekkingen deed en nieuwe technieken heeft ontwikkeld.

okt
4
vr
De Einstein-telescoop in Zuid-Limburg? – gastspreker dr. Wim Walk (Nikhef Amsterdam)
okt 4 @ 19:30 – 22:00

Presentatie in het kader van het “Weekend van de Wetenschap”. Sinds enkele jaren hebben astronomen een geheel nieuwe methode om informatie uit het heelal te bestuderen: zwaartekrachtsgolven. Een zeer specialistische maar unieke manier om meer te weten te komen over de prachtigste explosies in het heelal; van botsende zwarte gaten tot de oerknal. Nederland hoopt dat de ambitieuze Einstein-telescoop een ondergrondse plek krijgt in de bodem van Zuid-Limburg. Dr. Wim Walk van het Nihkef in Amsterdam legt uit hoe deze telescoop werkt en waarom Zuid-Limburg zo’n goede plek is hiervoor. En waarom Nederland in een dergelijk prestigieus instrument moet investeren.

okt
11
vr
Kometen en meteoren
okt 11 @ 19:30 – 22:00

In oktober is mogelijk een opvallende komeet zichtbaar aan de avondhemel: C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas). Jaap van ’t Leven legt uit wat kometen zijn en waarom ze soms zichtbaar zijn als heldere staartsterren. Hoe kun je een komeet waarnemen en fotograferen? En welke relatie hebben kometen met ‘vallende sterren’?

okt
18
vr
Beelden uit het heelal; echt nep?
okt 18 @ 19:30 – 22:00

Presentatie in het kader van ‘Echt nep’; het thema van ‘De Maand van de Geschiedenis’. We krijgen de meest fraaie foto’s uit het heelal voorgeschoteld dankzij fantastische instrumenten zoals de bijvoorbeeld de Hubble-telescoop, de James Webb-telescoop of de ALMA-telescoop. Maar wat tonen die beelden nu precies? Zouden we dit met eigen ogen ook kunnen zien. Alex Scholten legt uit hoe in de wetenschap ‘echt nep’ niet alleen leidt tot schitterende platen maar ook meer inzicht geeft voor de wetenschappers.