Programma

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur een KIJK-AVOND.
Om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen t/m 14 jaar. Reserveren is niet mogelijk.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

De presentaties zijn ook nog steeds via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube

 

dec
8
vr
Geminiden en de wintersterrenhemel
dec 8 @ 20:00 – 22:00

Rond 13-15 december kunnen bij een heldere hemel weer vele ‘vallende sterren’, de Geminiden, worden waargenomen. De waarnemer kan hierbij tevens genieten van de wintersterrenhemel. Sterrenbeelden zoals Orion, Stier en Tweelingen staan prominent aan de hemel en talloze interessante objecten vertonen zich geschikt voor een verrekijker of telescoop. Jaap van ’t Leven legt uit waardoor er ‘vallende sterren’ zijn en hoe men die het beste kan waarnemen.

dec
15
vr
De geweldige ontdekkingen van de JWST – gastspreker prof. Henny Lamers
dec 15 @ 20:00 – 22:00

De James Webb-ruimtetelescoop is inmiddels ruim een jaar in bedrijf. Welke bijzondere ontdekkingen heeft deze unieke telescoop inmiddels opgeleverd? Prof. Henny Lamers geeft een overzicht van de meest spectaculaire voorbeelden.

dec
22
vr
50 Jaar Volkssterrenwacht Bussloo
dec 22 @ 20:00 – 22:00

Op 21 december 1973 werd de ‘Stichting Volkssterrewacht Bussloo’ opgericht. Alex Scholten, één van de vrijwilligers van het eerste uur, laat het publiek zien hoe VSB zich in die vijftig jaar ontwikkeld heeft tot wat het nu is. Een feestelijke jubileumavond met talrijke hoogtepunten en prachtige hemelverschijnselen.

dec
29
vr
Reis door het Zonnestelsel
dec 29 @ 20:00 – 22:00

Maak met Astrid Eeuwes een fascinerende reis langs de planeten van ons zonnestelsel. Schitterende opnamen van ruimtesondes tonen vreemde werelden van de hete Mercurius tot aan de ijzige dwergplaneet Pluto.

jan
5
vr
Jupiter en zijn manen
jan 5 @ 20:00 – 22:00

Alex Scholten neemt het publiek mee naar de reuzenplaneet Jupiter. Deze planeet is ’s avonds goed zichtbaar in het sterrenbeeld Vissen. Met de telescoop zijn de vier grote manen zichtbaar. Ruimtemissies hebben de afgelopen decennia veel geheimen van deze bijzondere planeet ontrafeld. Maar er resteren ook nog veel mysteries. En waarom is er een nieuwe sonde op weg voor onderzoek naar de manen?

      

jan
12
vr
De Relativiteitstheorie voor beginners
jan 12 @ 20:00 – 22:00

Ruim honderd jaar geleden ontwikkelde Albert Einstein zijn relativiteitstheorie, één van de basistheorieën voor de moderne sterrenkunde. Frank Vermeulen legt op een zo eenvoudig mogelijke manier uit hoe deze theorie tot stand gekomen is, wat zij inhoudt en welke consequenties dit had voor onze kijk op de wereld en het heelal.

jan
19
vr
Luisteren naar het verre heelal vanuit Drenthe – gastspreker Anko Verburg
jan 19 @ 20:00 – 22:00

Nederland kent een rijke traditie op het gebied van de radiosterrenkunde. Al zo’n 75 jaar verrichten de radioschotels in Dwingeloo en Westerbork grensverleggend onderzoek aan het heelal. Maar ook met minder opvallende technieken kan naar het heelal worden geluisterd. Anko Verburg bracht een bezoek aan ASTRON Dwingeloo en LOFAR en doet in deze presentatie hiervan verslag.

jan
26
vr
Poollicht vanuit Nederland?
jan 26 @ 20:00 – 22:00

Voor de inwoners van Lapland of Noord-Canada is het noorderlicht een bijna alledaags verschijnsel. Maar soms kan dit prachtige verschijnsel ook vanuit Nederland worden waargenomen. Hoe komt dat en hoe weet je of er een kans is om poollicht te zien of te fotograferen? En wat zijn de kansen de komende maanden? Alex Scholten licht dit toe en geeft diverse tips.

feb
2
vr
Nikola Tesla, een excentrieke natuurkundige
feb 2 @ 20:00 – 22:00

Wie de naam Tesla noemt denkt vandaag de dag vooral aan elektrische auto’s, maar waar komt deze naam vandaan? Gisela Reefman geeft een overzicht van het leven en werk van Nikola Tesla, uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige. Hij wordt gezien als één van de grootste ingenieurs en uitvinders aller tijden.

feb
9
vr
Perseverance drie jaar op Mars
feb 9 @ 20:00 – 22:00

Drie jaar geleden landde de NASA-robotwagen Perseverance op Mars. Sindsdien verricht hij – samen met een kleine helikopter Ingenuity – onderzoek in de Jerzero-krater. In deze presentatie geeft Alex Scholten een overzicht van de resultaten en de fraaie beelden die vanaf het oppervlak van deze fascinerende planeet zijn gemaakt.

feb
16
vr
Sterbedekkingen
feb 16 @ 20:00 – 22:00

Regelmatig worden sterren door andere hemellichamen bedekt. Jaap van ’t Leven legt uit dat het waarnemen van een sterbedekking niet alleen leuk is, maar soms ook tot verrassende wetenschappelijke resultaten kan leiden. Bij helder weer is deze avond te zien hoe de Maan nabij de sterrenhoop Plejaden (of ‘Zevengesternte’) staat en enkele sterren bedekt.

feb
23
vr
100 jaar Zeiss-Planetarium – gastspreker Romke Schievink
feb 23 @ 20:00 – 22:00

In 2023/2024 wordt ‘100 jaar Planetarium’ gevierd omdat een eeuw geleden de Duitse fabrikant Zeiss het eerste projectieplanetarium ontwikkelde. Romke Schievink is expert op het gebied van projectieplanetaria en heeft recent het unieke Model 1 uit het in 1976 verbrandde Haagse Planetarium gerestaureerd. In zijn presentatie laat hij zien hoe projectieplanetaria werken en wat met de huidige techniek allemaal mogelijk is om het publiek een natuurgetrouwe sterrenhemel voor te schotelen.

mrt
1
vr
Georges Lemaître en de Big Bang
mrt 1 @ 20:00 – 22:00

De Belgische priesterastronoom Georges Lemaître wordt gezien als de geestelijke vader van de oerknaltheorie. Wie was hij en hoe ontstond zijn beeld over het uitdijende heelal? Gisela Reefman geeft een overzicht van het werk van deze bijzondere wetenschapper en de fascinerende theorie van de Big Bang.

mrt
8
vr
Kometen: IJsballen in ons zonnestelsel
mrt 8 @ 20:00 – 22:00

Om onze Zon bewegen zich niet alleen acht planeten maar ook talrijke veel kleinere objecten. Het meest onvoorspelbare hiervan zijn de kometen die soms plots als ‘staartsterren’ aan de hemel zichtbaar worden. Wat zijn dit voor een objecten en wat vertellen ze ons over het ontstaan van ons zonnestelsel? Ga met Jaap van ’t Leven op ontdekkingstocht naar de ijsballen in ons zonnestelsel. Misschien kan er bij helder weer zelfs wel één waargenomen worden….

mrt
15
vr
Landelijke Sterrenkijkdagen 2024 – toegang gratis
mrt 15 @ 20:00 – 22:00

Op de Volkssterrenwacht Bussloo worden beide avonden (vanaf 19.30 uur) enkele korte voordrachten over de actuele sterrenhemel verzorgd. En bij helder weer staan de telescopen klaar om o.a. de Maan, Jupiter en de Orionnevel te bewonderen.

mrt
16
za
Landelijke Sterrenkijkdagen 2024 – toegang gratis
mrt 16 @ 20:00 – 22:00

Op de Volkssterrenwacht Bussloo worden beide avonden (vanaf 19.30 uur) enkele korte voordrachten over de actuele sterrenhemel verzorgd. En bij helder weer staan de telescopen klaar om o.a. de Maan, Jupiter en de Orionnevel te bewonderen.

mrt
22
vr
Het astrolabium – gastspreker Hendrik Hollander
mrt 22 @ 20:00 – 22:00

Het astrolabium is een meetinstrument dat een schat aan informatie geeft over de stand van de Zon en de sterren. Al in oude culturen werd dit instrument gebruikt. Hoe werkt het en waar wordt hij voor gebruikt? Hendrik Hollander ontwerpt en bouwt al jaren prachtige zonnewijzers en astrolabia en neemt het publiek mee in de geschiedenis van dit bijzondere instrument.

.

mrt
29
vr
Actualiteiten in sterrenkunde en ruimtevaart
mrt 29 @ 20:00 – 22:00

Vrijwel continu lezen we in de (social-) media over nieuwe sterrenkundige ontdekkingen of actuele ontwikkelingen in de ruimtevaart. Vaak zijn die onderwerpen te klein voor een avondvullend programma. Alex Scholten heeft een verzameling gemaakt van diverse actuele ontwikkelingen uit het afgelopen half jaar en blikt vooruit naar de komende maanden.

apr
5
vr
Het bizarre heelal
apr 5 @ 19:30 – 22:00

We denken het heelal redelijk goed te kennen, maar is dat wel zo? Er blijken zeer vreemde objecten en bizarre verschijnselen in het heelal voor te komen. Frank Vermeulen laat zien wat voor een rariteitenkabinet zich schuilhoudt in het universum.

apr
12
vr
Exoplaneten; een tweede Aarde?
apr 12 @ 19:30 – 22:00

Inmiddels zijn er al meer dan 5.000 planeten bij andere sterren ontdekt. Hoe ontdekken we deze exoplaneten en wat weten we over de omstandigheden? Zijn sommige van deze planeten leefbaar? Alex Scholten neemt het publiek mee op een zoektocht naar een tweede Aarde.