Programma

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur een KIJK-AVOND.
Om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €5 voor volwassenen en €2,50 voor kinderen t/m 14 jaar.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

feb
28
vr
Landelijke Sterrenkijkdagen – toegang gratis
feb 28 @ 19:30 – 22:00

Landelijke Sterrenkijkdagen. Op de Volkssterrenwacht Bussloo worden beide avonden (vanaf 19.30 uur) enkele korte voordrachten over de actuele sterrenhemel verzorgd. En bij helder weer staan de telescopen klaar om o.a. de maan, Venus, de Orionnevel, de Pleiaden en andere hemelobjecten kunnen bewonderen.

feb
29
za
Landelijke Sterrenkijkdagen – toegang gratis
feb 29 @ 19:30 – 22:00

Landelijke Sterrenkijkdagen. Op de Volkssterrenwacht Bussloo worden beide avonden (vanaf 19.30 uur) enkele korte voordrachten over de actuele sterrenhemel verzorgd. En bij helder weer staan de telescopen klaar om o.a. de maan, Venus, de Orionnevel, de Pleiaden en andere hemelobjecten kunnen bewonderen.

mrt
6
vr
Amateurastronomie en wetenschap
mrt 6 @ 20:00 – 22:00

Wetenschappelijk onderzoek wordt niet alleen door professionele astronomen uitgevoerd. Amateur-astronomen gebruiken geavanceerde technieken voor allerlei soorten onderzoek al dan niet in samenwerking met professionals. Jaap van ’t Leven laat zien op welke terreinen van de astronomie amateurs actief zijn en een belangrijke bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek.

mrt
13
vr
Onweer en Bliksem – gastspreker Michiel Hartmann
mrt 13 @ 20:00 – 22:00

Hoe ontstaat onweer? Wat is het precies? Wanneer en hoe ontstaat bliksem en is het gevaarlijk? Hoe kunnen we ons tegen de gevolgen daarvan beschermen? Michiel Hartmann (Schaap Bliksembeveiliging) is professional op dat gebied en zal ons inwijden in de bizarre wereld van donder en bliksem.

mrt
20
vr
De Big Bang voor beginners
mrt 20 @ 20:00 – 22:00

Astronomen denken dat het heelal 13,8 miljard jaar geleden ontstond uit een oneindig kleine ‘punt’. Frank Vermeulen legt uit hoe men tot deze conclusie is gekomen en hoe in de afgelopen 100 jaar theorie en waarnemingen gebruikt worden om dit model te ondersteunen.

mrt
27
vr
Wintertijd en Zomertijd
mrt 27 @ 20:00 – 22:00

Hoe is de lengte van onze uren, minuten en seconden bepaald en wat lokale tijd? Alex Scholten bespreekt de geschiedenis van de tijdrekening van zonnewijzers tot atoomklokken. Ook legt hij uit waarom er tijdzones zijn en behandelt hij de discussie over de winter- en zomertijd.

apr
3
vr
Sterrenkunde-apps
apr 3 @ 20:00 – 22:00

Voor de smartphone zijn talrijke interessante sterrenkundige app’s beschikbaar. Astrid Eeuwes geeft een overzicht van de verschillende soorten app’s en bespreekt enkele veelgebruikte voorbeelden. Hierbij zal de nadruk liggen op app’s die gebruikt kunnen worden bij het waarnemen of fotograferen van de sterrenhemel.

apr
10
vr
De zoektocht naar ‘donkere materie’ – gastspreker Melissa van Beekveld
apr 10 @ 20:00 – 22:00

Wat is toch dat merkwaardige goedje waaruit een groot deel van ons heelal bestaat? Het is niet te zien, niet te meten, maar het moet er wel zijn! Melissa van Beekveld (PhD student Nikhef / Radboud University Nijmegen) zal proberen wat licht in deze duisternis te brengen.

apr
17
vr
50 jaar geleden: Apollo 13
apr 17 @ 20:00 – 22:30

Aan de hand van de film ‘Apollo 13’ neemt Alex Scholten de bezoeker mee naar april 1970. Heel de wereld was aan radio en tv gekluisterd en leefde vol spanning mee met deze maanvlucht die een onverwachte wending kreeg na de historische woorden “Houston, we’ve had a problem”.

Let op: vanwege vertoning van de film “Apollo 13”, duurt deze avond wat langer dan gebruikelijk.

apr
24
vr
De sterrenhemel in het voorjaar
apr 24 @ 20:00 – 22:00

Diverse sterrenbeelden sieren de sterrenhemel in het voorjaar. De bekendste is de Grote Beer, maar we zien ook minder bekende sterrenbeelden zoals de Leeuw, Cassiopeia en de Ossenhoeder. Tussen de sterren bevinden zicht talrijke interessante objecten, zoals gasnevels, bolvormige sterrenhopen en sterrenstelsels. Jaap van ’t Leven is de gids langs de voorjaarshemel, welke men tevens bij helder weer met de telescopen van de sterrenwacht kan bekijken.

mei
1
vr
De Maan
mei 1 @ 20:00 – 22:00

Frank Vermeulen neemt de bezoeker mee naar de Maan. In een verrekijker of telescoop toont de maan duizenden kraters en grote donkere vlakten. Onderzoek door satellieten, maanwagens en maanwandelingen hebben een beeld gegeven van een bijzondere wereld. Bij helder weer is ’s avonds de maan ‘live’ te bekijken in de telescoop van de sterrenwacht.

mei
8
vr
Op zoek naar ‘tweeling-Aarde’ – gastspreker Henny Lamers
mei 8 @ 20:00 – 22:00

Met grote regelmaat ontdekken astronomen exoplaneten; planeten bij andere sterren. Tot nu toe is er nog geen echte ‘tweeling-Aarde’ gevonden. Als die bestaat, waarom is ze dan zo moeilijk te vinden? Prof. Henny Lamers (Univ. van Amsterdam) legt uit hoe exoplaneten ontdekt worden en hoe vastgesteld kan worden of een planeet op onze Aarde lijkt.

mei
15
vr
Zons- en maansverduisteringen
mei 15 @ 20:00 – 22:00

Zons- en maansverduisteringen behoren tot de meest spectaculaire verschijnselen aan de hemel. Jaap van ’t Leven legt uit hoe ze ontstaan en toont prachtige opnamen van deze verduisteringen, waarvoor soms een hele reis moest worden ondernomen.

mei
22
vr
Mercurius en Venus
mei 22 @ 20:00 – 22:00

Reis met Alex Scholten mee naar de helse werelden van Mercurius en Venus. Dankzij onderzoek door ruimtesondes hebben we een verrassend beeld van deze planeten gekregen.

mei
29
vr
10 Raadsels van het Heelal
mei 29 @ 20:00 – 22:00

“10 Raadsels van het Heelal”. Hoe is het ontstaan? Wat is de samenstelling? Wat is er buiten het heelal? Kan er op meer plekken leven zijn ontstaan? Wat weten we wel en wat nog niet? Tien intrigerende vragen die door Frank Vermeulen worden behandeld.

jun
5
vr
Lichtende nachtwolken
jun 5 @ 20:00 – 22:00

In de periode rond de langste dag kunnen ’s nachts soms aan de noordelijke hemel vreemde zilverachtige wolken zichtbaar zijn. In juni 2019 waren spectaculaire verschijningen van deze wolken zichtbaar. Zullen er dit jaar ook weer veel van deze wolken verschijnen? Jaap van ’t Leven legt uit wat deze wolken zijn en hoe ze kunnen worden waargenomen en gefotografeerd.

jun
12
vr
Ruimterecht: Van wie is de ruimte? – gastspreker Frans von der Dunk
jun 12 @ 20:00 – 22:00

De ruimtevaart heeft zich afgelopen decennia steeds verder ontwikkeld. Het gaat niet meer alleen om zuiver wetenschappelijk onderzoek, maar er zijn mogelijkheden voor bijvoorbeeld mijnbouw op de maan of het exploiteren van planetoïden. Ruimtevaart komt ook stap voor stap binnen het bereik van een groter publiek: ruimtetoerisme. Om dit in goede banen te leiden is ‘ruimterecht’ noodzakelijk. Frans von der Dunk, één van de experts op dit terrein geeft een algemene inleiding over ruimterecht en het belang hiervan.

jun
19
vr
Chinese astronomie
jun 19 @ 20:00 – 22:00

China heeft een rijke historische traditie op het gebied van sterrenkunde. Met eigen sterrenbeelden en eeuwenlange registraties van bijvoorbeeld kometen en nova’s. Maar ook in de moderne tijd leveren Chinese sterrenkundigen en observatoria een belangrijke bijdrage aan de astronomie.

jun
26
vr
De Relativiteitstheorie voor beginners
jun 26 @ 20:00 – 22:00

Ruim honderd jaar geleden ontwikkelde Albert Einstein zijn relativiteitstheorie, één van de basistheorieën voor de moderne sterrenkunde. Frank Vermeulen legt op een zo eenvoudig mogelijke manier uit hoe deze theorie tot stand gekomen is, wat zij inhoudt en welke consequenties dit had voor onze kijk op de wereld en het heelal.