De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur een KIJK-AVOND.
Om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen t/m 14 jaar. Reserveren is niet mogelijk.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.) Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!
De presentaties zijn ook nog steeds via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube
Het is ’s avonds al weer vroeg donker en er kan weer volop genoten worden van de winstersterrenhemel. Jaap van ’t Leven laat zien welke sterrenbeelden in de wintermaanden zichtbaar zijn en welke interessante objecten met telescopen bekeken kunnen worden. Bij helder weer kan het publiek ‘live’ van de sterrenhemel genieten en kijken door de telescopen van de sterrenwacht.
In de afgelopen tientallen jaren zijn regelmatig meldingen gemaakt van UFO’s; ongeïdentificeerde vliegende objecten. Wat hebben we in die jaren aan verklaringen voor deze verschijnselen gevonden en is het logisch dat vaak een relatie werd gelegd met buitenaards leven? Frank Vermeulen geeft een overzicht.
Sounds of Interstellar Space is een beleving: ondergedompeld worden in de mysterieuze wereld van het universum, waarbij muziek en wetenschap samensmelten. Accordeonist Rik Cornelissen, vibrafonist Vincent Houdijk en contrabassist Maciej Domaradzki, samen vormen zij TRIFID, gaan op tournee met hun nieuwe programma Sounds of Interstellar Space. Het
titelstuk is geschreven op basis van recent door de NASA en ESA opgevangen golven in de buurt van Saturnus.
De voorstelling begint dichtbij onszelf, op Aarde. Er wordt ingezoomd op de plek waar we ons op dat moment bevinden, waar je wordt meegenomen op reis tot ver buiten de rand van ons zonnestelsel. Spreker Djoeke Schoonenberg (bachelor Liberal Arts and Sciences en master Natuurkunde) vertelt over de sterren, planeten en de fenomenen achter de composities. En de muzikanten laten hun interpretatie klinken.
De muziek van Sounds of Interstellar Space klinkt onderzoekend en ruimtelijk en is beïnvloed door zowel klassieke muziek, jazz als tango. Lyrische muziek vol improvisatie, met het heelal als basis voor alle composities. Groter kan je inspiratiebron niet zijn.
Al eeuwen zoeken geleerden naar een verklaring voor de ‘Ster van Bethlehem’. Modern onderzoek maakt het mogelijk om meer beeld te krijgen van de hemelverschijnselen aan het begin van onze jaartelling. Alex Scholten neemt de bezoeker aan de hand van het kerstverhaal mee op een wonderlijke astronomische reis.
Maak met Astrid Eeuwes een fascinerende reis langs de planeten van ons zonnestelsel. Schitterende opnamen van ruimtesondes tonen vreemde werelden van de hete Mercurius tot aan de ijzige dwergplaneet Pluto.
Heldere winteravonden zijn een genot om kennis te maken met de sterrenhemel. Sterrenbeelden zoals Orion en de Stier staan prominent aan de hemel en voor de bezitter van een telescoop of grote verrekijker bevatten deze sterrenbeelden vele interessante objecten. Jaap van ’t Leven laat het publiek – eventueel onder een heldere hemel – kennis maken met de wintersterrenhemel.
Tijdens haar reizen door Noorwegen en IJsland heeft Thea Schenk tallozen malen het noorderlicht waargenomen en gefotografeerd. In de presentatie wordt niet alleen ingegaan op de oorsprong van dit mysterieuze verschijnsel, maar ook op de oude legendes hierover en hoe men het beste het noorderlicht kan waarnemen en fotograferen.
Wegens overweldigende belangstelling een herhaling van de presentatie van 16 augustus 2019.
Een schitterende multimedia-presentatie die aan de hand van satellietbeelden een ongebruikelijke kijk op onze eigen planeet geeft. Reis mee over zeeën en continenten, bergen en woestijnen. Uw gids is Alex Scholten.
Over de sterrenbeelden zijn veel verhalen te vertellen, die vaak al dateren vanuit de Griekse oudheid. Waar komen die namen vandaan? Welke betekenis hebben ze? Frank Vermeulen maakt een selectie uit deze verhalen en zal het publiek meenemen naar de tijd waarin de sterrenhemel een belangrijke rol speelde in het alledaagse leven.
Als ‘smerige ijsballen’ bewegen vele kometen door ons zonnestelsel. Soms zijn ze zichtbaar als heldere staartsterren. Stofdeeltjes van deze kometen verbranden regelmatig in onze dampkring. De toevallige waarnemer ziet dan een ‘vallende ster’. Jaap van ’t Leven legt de bezoeker uit wat kometen en meteoren zijn en hoe ze kunnen worden waargenomen.
Stilzwijgend heeft China zich de laatste jaren ontwikkeld tot een ruimtevaartnatie van betekenis. Niet alleen met onbemande missies naar bijvoorbeeld de maan, maar ook met een eigen ruimtestation in een baan om de aarde. Alex Scholten bespreekt de ontwikkelingen van de Chinese ruimtevaart.
In april 2019 presenteerde de sterrenkundige wereld een unieke opname: de schaduw van een zwart gat. De techniek die is gebruikt om deze foto te maken heet interferometrie, en wordt in de radio sterrenkunde gebruikt om extreem kleine details te bestuderen over enorme afstanden. De details zijn zo klein als een mandarijntje dat je vanaf de aarde ziet liggen op de maan. In deze presentatie, door Ilse van Bemmel (JIVE Dwingeloo), wordt uitgelegd wat interferometrie is, hoe het werkt, en wat er in de sterrenkunde mee wordt onderzocht. Niet alleen zwarte gaten, maar ook de geboorte van hele zware sterren en de speurtocht naar mysterieuze radio-flitsen. De lezing is geschikt voor kinderen met brugklas natuurkunde niveau.
Wie ‘s avonds buiten is bij een heldere donkere nacht kijkt vaak met verwondering naar boven, naar de sterrenhemel. Hoe zit het heelal in elkaar? Wat weten we inmiddels van de maan, planeten en sterren? Zijn wij alleen in het heelal? Is het heelal oneindig? In een fraaie presentatie zoekt Astrid Eeuwes de antwoorden op deze vragen.
Landelijke Sterrenkijkdagen. Op de Volkssterrenwacht Bussloo worden beide avonden (vanaf 19.30 uur) enkele korte voordrachten over de actuele sterrenhemel verzorgd. En bij helder weer staan de telescopen klaar om o.a. de maan, Venus, de Orionnevel, de Pleiaden en andere hemelobjecten kunnen bewonderen.
Landelijke Sterrenkijkdagen. Op de Volkssterrenwacht Bussloo worden beide avonden (vanaf 19.30 uur) enkele korte voordrachten over de actuele sterrenhemel verzorgd. En bij helder weer staan de telescopen klaar om o.a. de maan, Venus, de Orionnevel, de Pleiaden en andere hemelobjecten kunnen bewonderen.
De heldere ster Betelgeuze neemt de laatste tijd duidelijk in helderheid af. Wetenschappers over de hele wereld zijn er nog niet over uit wat er aan de hand is met “de grote rode reus” in het sterrenbeeld Orion. Reden voor Frank Vermeulen om alle wetenschappelijke nieuwsberichten omtrend dit fenomeen eens onder de loep te nemen.
Wetenschappelijk onderzoek wordt niet alleen door professionele astronomen uitgevoerd. Amateur-astronomen gebruiken geavanceerde technieken voor allerlei soorten onderzoek al dan niet in samenwerking met professionals. Jaap van ‘t Leven laat zien op welke terreinen van de astronomie amateurs actief zijn en een belangrijke bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek.
Vanwege de situatie rondom het coronavirus is deze lezing helaas geannuleerd.
Hoe ontstaat onweer? Wat is het precies? Wanneer en hoe ontstaat bliksem en is het gevaarlijk? Hoe kunnen we ons tegen de gevolgen daarvan beschermen? Michiel Hartmann (Schaap Bliksembeveiliging) is professional op dat gebied en zal ons inwijden in de bizarre wereld van donder en bliksem.
Vanwege de situatie rondom het coronavirus is deze lezing alleen via een livestream te volgen: http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht
Astronomen denken dat het heelal 13,8 miljard jaar geleden ontstond uit een oneindig kleine ‘punt’. Frank Vermeulen legt uit hoe men tot deze conclusie is gekomen en hoe in de afgelopen 100 jaar theorie en waarnemingen gebruikt worden om dit model te ondersteunen.
Vanwege de situatie rondom het coronavirus is deze lezing alleen via een livestream te volgen: http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht
Frank Vermeulen neemt de bezoeker mee naar de Maan. In een verrekijker of telescoop toont de maan duizenden krater en grote donkere vlakten. Onderzoek door satellieten, maanwagens en maanwandelingen hebben een beeld gegeven van een bijzondere wereld.